Foto: Shutterstock

Choklad är bästa botemedlet mot hosta

Husliv

Har du hosta? Då bör du gå raka vägen till skafferiet och äta choklad. Enligt en engelsk professor är choklad mer effektivt mot hosta än andra hostmediciner. Det låter kanske för bra för att vara sant, men mörk choklad kan faktiskt vara bra för din hälsa.

Du ska naturligtvis inte överdriva intaget av choklad. Men om du har en förkylning och hostar så ska du unna dig en bit choklad. Det lindrar nämligen hostan.

Choklad som medicin

Annons

Den berömda hostexperten Alyn Morice, professor vid Hull University, säger i en artikel i den engelska tidningen Daily Mail att hostmedicin innehållandes kakao fungerar bättre än andra läkemedel.

Enligt professorn visade en undersökning att patienter som tar chokladbaserad medicin upplevde en markant förbättring av symtomen efter två dagar. Detta var snabbare än att använda andra hostmediciner.

Alyn Morice är inte förvånad:

– Tidigare forskare vid Imperial College i London fann att teobromin - en förening som finns i kakao, är mer effektiv för att undertrycka behovet av att hosta än kodein, som är en allmänt använd ingrediens i hostmedicin. 

Chokladens lugnande effekt, har enligt Alyn Morice en naturlig orsak.

– Chokladen bildar ett membran som skyddar nervändarna i halsen, det som annars väcker lusten att hosta.  

Alyn Morice tror att vanlig choklad kommer att ha en liknande effekt som medicin med chokladinnehåll, men inte om du dricker det som varm choklad.

– Det kommer inte att ha samma effekt om du dricker varm choklad eftersom att kakaon inte är i kontakt med halsen tillräckligt länge för att bilda den skyddande hinnan. 

 

Annons

16 november 2016
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.