Så byggde hälsobloggaren ett eget hemmagym!

Att kunna träna när man vill utan att behöva lämna hemmet är en dröm som vem som helst kan uppnå – bara du har lite utrymme. Hälsobloggaren Terese Alvén berättar om hur hon byggde sitt gym, och tipsar även om hur du kommer igång med träningen hemma!

Hej Terese Alvén, du har byggt ett hemmagym – berätta!

– Det har länge varit en dröm att ha ett hemmagym, men eftersom vi har bott i lägenhet hela mitt vuxna liv har utrymmet varit begränsat. Vi har haft en minivariant av gym hemma med ribbstol i hallen, spinningcykel i kontoret samt upphängning för ett TRX-band. Men nu när vi i vintras flyttade in i vårt drömhus och blev villaägare kunde drömmen förverkligas. Allt i huset var precis som jag ville ha det, förutom det nedgångna enbilsgaraget som tidigare ägare mest använt som förråd. Här såg jag genast möjligheterna redan under husvisningen. Vann vi budgivningen skulle detta bli vårt gym!

Här ska det bli ett hemmagym

Läs mer: ”Vi byggde våra egna hemmagym”

Hur gick du till väga, steg för steg?

– Redan samma dag som vi fick nyckeln till huset började väggarna spacklas och målas om från en hemsk gul färg till mer krispigt vitt. Dessutom sågade vi upp ett hål i väggen för att få dörr direkt från hallen ut till gymmet. Tidigare kunde man bara gå in i garaget genom att först gå ut genom ytterdörren.

Men min mentala process började såklart tidigare än så. Jag sökte friskt på Pinterest för att hitta inspiration till hur jag ville att vårt hemmagym skulle se ut. Jag beställde träningsutrustning och ett riktigt gymgolv med dämpning som pusslades ihop, stora speglar specialbeställdes från ett glasmästeri i Småland och jag funderade på smarta lösningar för att få riktigt bra ljus i rummet.

Vi tog in extra hjälp med renoveringen, och min man var med och sågade, fixade och slet för att få gymmet i ordning. Själv höll jag i projektledningen, beställde saker och såg till att allt kom på plats.

När allt från det gamla garaget var borttaget och väggarna spacklade och målade kom lister på plats, golvet lades, en tidigare vattenho togs bort och istället satte vi upp en bänk med snyggare ho och blandare. I ena hörnet placerade vi en garderob av två orsaker: dels för att kunna gömma undan träningsutrustning som gummiband och skor, och dels för att dölja ett par tidigare synliga rör.

Speglarna sattes upp på väggen, nya lampor – dels två led-plattor med olika ljus och dels en skena med spotlights – kom upp i taket. Och pricken över i: vi satte upp mörkläggningsgardiner som ett stort draperi för att dölja garagedörrarna och få bort garagekänslan. Ett löpband monterades samt en bänk med skivstång.

Här byggs det för fullt i det utrymme som ska bli hemmagym

Hur lång tid tog det att bygga ditt hemmagym?

– Ungefär sex veckor – då jobbade vi till och från på kvällar och helger. Hade vi jobbat heltid med det hade det max tagit ett par veckor, men vi hade samtidigt en massa flyttkartonger att packa upp och ett helt hus att inreda.

Vad var svårast?

– Det var att bestämma exakt hur jag ville ha det. Det finns ju så många möjligheter så det gäller att begränsa sig och hålla sig till planen. En annan stor utmaning var belysningen: Jag ville ha riktigt starkt ljus och samtidigt få det snyggt. Det tog lång tid innan vi bestämde oss i ljusaffären. Först köpte vi enbart led-lamporna och det blev inte helt bra. Men när vi lade till spotlights blev det perfekt.

Vad blev du mest nöjd med?

– Draperiet som fick bort garagekänslan, men det är helheten jag är mest nöjd med; att det har blivit ett rum där hela familjen trivs.

Hur mycket kostade det?

– Vi hade inte riktigt satt någon budget och vissa saker drog iväg mer än vi hade tänkt, men så valde vi också att inte gå på pris utan prioriterade att få det exakt som vi ville. Även om både speglar och belysning finns i billigare varianter hittade vi inget till lägre pris som passade oss. Arbetet gick på cirka 40 000 kronor inklusive material, därtill gick speglarna på 10 000 och lamporna kostade även de några tusen.

Det mesta av gymutrustningen hade vi sedan tidigare även om vi inte haft allt framme i lägenheten. Om vi hade köpt allt till nypris hade det också landat på runt 40 000 kronor, men det finns så klart billigare varianter.

Vad är viktigast att ha i ett hemmagym?

– Utrymme att träna på, så överfyll inte ditt gym – låt det finnas en stor fri yta. Sedan tycker jag att du bör ha en konditionsmaskin (vi valde ett löpband) något tungt att lyfta, samt gärna gummiband eller TRX-band som går att använda till många olika rörelser. En annan viktig aspekt i hemmagymmet är underlaget. Ha gärna ett pusselgolv som är någon mjukare, inte blir halt och funkar fint att träna på.

Vad har du själv i gymmet?

– Löpband, bänk med skivstång, viktplattor, balansbräda, chinsräcke, kettlebells, tunga bollar, gummiband, TRX-band och yogamatta.

Hur får man motivation till att träna hemma?

• Gör din träningsplats hemma till en härlig plats, ett utrymme där du vill vara.

• Bestäm dig när du ska träna, boka tid med dig själv, och se till att hålla tiden.

• Skriv ner innan passet vad du ska träna och följ det – det gör det lättare att komma igång.

• Träna gärna tillsammans med familjemedlemmar eller kompisar så blir det extra roligt.

• Lyssna på grym musik när du tränar! Det ger motivation och kan göra att du orkar ta i det där lilla extra.

Vad kan man använda sig av för ”redskap” i hemmet om man inte har ett hemmagym?

– Gummiband eller TRX-band tar ingen plats och går enkelt att gömma undan. En mjukare matta som en yogamatta är också bra. Det absolut bästa redskapet vi har är vår egen kropp, så utrustningen är egentligen inte så viktig, den bara gör det roligare och skapar fler varianter. Tips: det finns massor med bra pass att hitta och följa på Youtube! Placera yogamattan framför tvn och kör igång ett pass med din egna privata instruktör om du behöver hjälp att komma igång.

En favoritövning är turkish get up där du tar dig från liggande upp till stående och ner igen, övningen är svår att förklara i text, men det finns många filmer på nätet om du googlar dig fram. Du tränar igenom hela kroppen och jobbar styrka, koordination och balans. Som löpare älskar jag höga knän samt kick i rumpan för att få upp pulsen, och vill jag fokusera på coren gör jag olika varianter av plankan men med dynamiska inslag, som att flytta foten in och ut under övningen.

Hur ofta tränar du i hemmagymmet?

– Cirka två gånger i veckan. Förutom det springer jag utomhus, spelar tennis och instruerar cykelklasser på gym, så mitt hemmagym blir ett komplement till min övriga träning. Och det blir ett bra sätt för mig och min man att ”dejta”. Att träna tillsammans är ett bra knep för att få kärleken att hålla! Dessutom hänger gärna våra barn med oss i gymmet, vi kör en hel del disco, hinderbana och gymnastikträning här hela familjen. Ett perfekt sätt att sprida rörelseglädje till barnen.

Vad är bäst med att ha ett hemmagym?

– Närheten. Tröskeln till träningen sänks när jag inte har några transportsträckor för att komma åt min träning.

Läs mer: Bygg ett hemmagym

Tereses färdiga hemmagym

Om Terese Alvén

Namn: Terese Alvén.

Ålder: 35.

Bor: Solhem.

Familj: Maken Glenn och barnen Charles, 7 år, och Tilde, 5 år.

Gör: Influencer inom träning och hälsa, bloggar under sitt eget namn, författare och digital redaktör.

Aktuell: Utsedd till en av Sveriges bästa hälsobloggare, instruktör på träningsresor och hälsohelger och författare som jobbar på nästa bok.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar