Foto: Fredrik Hjerling

Peter Eriksson: "Ute på landet säger man inte villa, där säger man hus"

Husliv

Han tycker om att renovera och hade gärna behållit det gamla rot-avdraget – som privatperson. Men som bostadsminister tycker Peter Eriksson att det är viktigare att bli ihågkommen för att han fick igång nybyggandet.

Av: Anders Carlén, 28 april 2017

Vad gör en bostadsminister?
– Jag försöka bidra till att folk får någonstans att bo.

Hur skiljer sig ditt uppdrag från Stefan Attefalls?

– Vi är mer aktiva och driver en mer konkret politik. Vi satsar mer pengar på att få fram fler bostäder och vi tar beslut i väldigt rask takt för att processen ska gå snabbare. Mindre byråkrati. Mindre krångel. Snabbare samhällsbyggarprocess.

Tidigare bostadsministrar har skrivit in sig själva i de svenska historieböckerna med såväl friggebod som attefallshus. När lanseras erikssonbyggnaden?

– Mitt mål är inte det där, att det ska finnas ett hus som heter erikssonkåken. Jag är nöjd med om folk säger efteråt att vi fick i gång ett bra byggande i Sverige.

Annons

– Men en kul grej som jag faktiskt har funderat på är att bygga ett hus som du kan ta med dig den dagen du flyttar. Det finns en rörelse i USA som håller på med en variant av det, att allt ska vara funktionellt och lätt att packa ihop. Det hade varit en rätt frän grej i Sverige, tycker jag. Med lite solceller på taket, förstås. 

Berätta om din villa!

– Ute på landet säger man inte villa, där säger man hus. Det är hur som helst en liten gård ute i skogen i Norrbotten, en över 100 gammal timring som jag haft sedan 1988.

 

Läs även: Linda Bengtzing: "Vi har råttor i krypgrunden"

 

Hur miljövänligt är ditt husliv?

– Det är en bra fråga. Huset i sig är miljövänligt eftersom det är byggt i trä. Och när jag är hemma värmer jag upp huset med ved som jag avverkar på gården, vilket jag också tycker är bra för miljön. Däremot måste jag värma upp huset med el när jag är borta, men det beror förstås på hur man ser på det: Energin kommer ju från våra utbyggda älvar, så jag tycker att man kan säga att även den är miljövänlig.

Inga planer på luftvärmepump?

– Jo, faktiskt. Det är förstås mycket mer energieffektivt.

Är du händig?

– Ja, rätt så. När jag flyttade till huset fanns varken el eller värme, så jag har fått lära mig längs vägen. Det har blivit en hel del snickrande, men jag gör bara det jag får, elen vågar jag mig inte på. Renovera är kul när man kommer i gång, men det är lätt att man skjuter på det.

Vad är du mest stolt över?

– Att jag har jobbat för att behålla huset intakt. De gamla fönstren är kvar, liksom de gamla narade golven – stora stockar som är delade i två. De är fina.

Största renoveringsmissen?

– Vi sprutade in isolering på vinden och det blev inte bra, det bildas is på taket som hänger i stora tappar från takfoten.

Påverkar det nattsömnen? 

– Nej, jag är inte sömnlös över huset. Det går att lösa det mesta, men ibland blir det kostnader. När man inte är hemma på vintern händer det nästan alltid något tokigt, ofta med en vattenskada som följd. Så vi har precis gjort om badrummet.

Tog du det på rotavdraget?

– Ja.

Skulle det inte varit fint om det varit 50 procents avdrag i stället för nya 30 procent som ni har infört?

– Det hade jag tyckt varit bra om jag utgår från den egna plånboken, men om jag tittar ur en bostadspolitisk synvinkel så är det viktigare att det blir fler hantverkare som jobbar inom nyproduktion och färre som jobbar med renovering eftersom det råder brist på både nya bostäder och hantverkare.

Har du betalat svart för hantverkare?

– Absolut inte.

Vilket är det absolut tråkigaste hushållsarbetet?

– Vilken jävla fråga! (Tystnad.) Diska.

Som officiell person – måste du tänka dig för vad du gör ute i trädgården med hänsyn till dina grannar?

– Jag har inga grannar.

 

Missa inte vår stora intervju med Carola. Läs allt om hennes husliv här!


3 snabba frågor

Kol eller gasol?
– Inget av det skulle jag välja, men gasol är lite bättre.

Motor- eller robotklippare? 
– Jag har så dåliga gräsmattor så det funkar nog inte, men jag tycker att robotklipparna är jävligt roliga.

Nytt eller loppis?
– Loppis. Jag har nästan bara loppissaker.

 


Om Peter

Namn: Peter Eriksson.
Ålder: 58 år.
Bor: Har lägenhet i Stockholm och hus i Kalix.
Familj: Gift med Marie Utter. Har döttrarna Ronja och Lina.
Gör: Är bostads- och digitaliseringsminister (MP).

 

 


 

28 april 2017 Anders Carlén
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.