Foto: Anna-Lena Ahlström

Bonusfamilj – så fungerar det

Husliv

Varannan vecka-upplägget är inte alltid enkelt. Vi i Villa tog ett snack om saken med Moa Herngren som skrivit boken Fältguide för bonusfamiljen.

Hur får jag och min bonusfamilj firandet av högtider och födelsedagar att fungera?

– Om ni precis har bildat en bonusfamilj kan det vara bra att ta extra hänsyn. Finns det till exempel en ex-partner med i bilden som nyligen har blivit lämnad och är extra skör? Då kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och inte strida för nya traditioner. Det är oftast knepigast de första åren innan ni har hittat rutiner. Ett vanligt upplägg är att ta varannan jul och vartannat nyår. Samma med födelsedagar, och så kan den som inte har barnen på själva dagen fira i för- eller efterskott. Andra delar upp högtidsdagarna så att barnen får fira hälften/ hälften hos mamma respektive pappa på samma dag. Sedan finns det de som har valt att fira allihop med hela tjocka bonusfamiljen. Det gäller att prova sig fram till ett upplägg som passar just er.

Annons

Hur hanterar jag konflikter mellan min partner och hens ex som påverkar vår familj?

– Du måste acceptera att i en bonusfamilj ligger väldigt mycket utanför din kontroll. Det kan vara alltifrån schemaläggningar till att din partners ex nya partners ex kommer att påverka när du kan ta semester. Om det är ett spänt läge kan det vara bra att hålla en lägre profil och låta ens partner sköta kommunika- tionen med exet.

Blir det riktigt körigt går det att få hjälp av Familjerätten eller en familjerådgivning.

Vad kan jag göra för att mina bonusbarn ska gilla mig?

– Det handlar inte så mycket om att bonusbarnen ska gilla dig, utan snarare om att bygga en relation och lära känna en annan människa. Det är viktigt att vara schyst och visa respekt, men också att vara nyfiken och intresserad av barnet som du ska bo med. Vem är hen? Lite som när du ska lära känna en ny kollega. Framför allt tror jag att du ska försöka vara dig själv.

Hur delar vi upp sovrummen i villan om alla barn inte bor hos oss på heltid?

– Ni får känna efter vad som fungerar för er. Vissa familjer placerar bonussyskon strategiskt i rum långt från varandra för att ge dem utrymme, medan andra kan dela rum och gillar att vara nära varandra. Generellt sett är det viktigt för alla barn att ha ett eget utrymme som får stå orört de veckor de inte är där, så att de kommer tillbaka till en privat sfär som ingen inkräktar på.

Till sist: Vad tycker du är det bästa med att ha en bonusfamilj?

– Mina underbara bonusbarn och alla de fantastiska relationer som kommer på köpet. Det är ju inte bara bonusbarn du får, utan också en stor bonusfamilj. Den kan vara skitjobbigt men också skithärligt om du omfamnar den, accepterar den som den är och inte försöker göra om den till kärnfamilj. Att leva i bonusfamilj gör också att du har möjlighet att utvecklas som människa och lära dig om dig själv och andra på ett sätt som jag tror är unikt för bonusfamiljen.

Moas bästa tips

1. Acceptera att en bonusfamilj är något helt annat än en kärnfamilj.

Släpp förväntningarna på vad det ska vara och hur det ska bli. Det kan bli hur bra som helst, men kanske inte som du har tänkt dig.

2. Låt det ta tid.

Att bygga relationer går inte på en dag, utan måste få växa fram och tar oftast flera år. Ta det lugnt och känn ingen stress!

3. Innan ni flyttar ihop, jämför likheter och olikheter.

Vad förenar era familjer och er som par? Vad skiljer er åt? Se över alltifrån matvanor och regler till ekonomi, aktiviteter och läggtider. Försök att tydliggöra era respektive familjekulturer för att öka förståelsen för varandra.

4. Värna om era gamla traditioner men skapa också nya. 

Hitta en balans mellan egentid med dina egna barn och att göra saker tillsammans som bonusfamilj.

5. Bjud till och var generös.

Det vinner du på i längden.

Om Moa Herngren

Namn: Moa Herngren.

Ålder: 47 år.

Familj: Maken Tomas, 45, sonen Max, 20, bonusbarnen Wille, 25, Nelly, 14, och Leia, 10.

Gör: Är författare och journalist samt medförfattare till flera tv-serier.

Aktuell: Har skrivit boken Fältguide för bonusfamiljen. Är även skapare och manusförfattare av Bonusfamiljen – en dramaserie skriven tillsammans med storebror Felix Herngren och svägerskan Clara Herngren. 

16 februari 2018
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.