Foto: Blocket

Begagnad heminredning stor miljövinst

Husliv

Under 2017 kunde svenskar undvika produktionen av 22 000 ton plast och minska växthusgasutsläppen med 0,8 miljoner ton tack vare begagnathandeln. Det visar en ny undersökning.

Syftet med undersökningen, som har gjorts av Blocket i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet, är att öka medvetenheten kring begagnathandelns positiva miljöeffekter. I Sverige konsumerar vi som att vi hade 4,2 jordklot.

– Att handla begagnat kan innebära en större insats för miljön än vad många kanske tror, men för oss som gjort beräkningarna kommer resultatet inte som en överraskning. Återanvändning av varor förlänger användningstiden och kapar utsläppen av produktion och avfallshantering rakt av i motsvarande grad, säger Tomas Rydberg, senior forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Fordon med tillbehör står för den största växthusgasvinsten, därefter kommer heminredning och vitvaror, elektronik samt barnartiklar och leksaker.

IVL Svenska Miljöinstitutet har analyserat vad som säljs på sajten utifrån volym och varornas respektive klimatpåverkan. Utgångspunkten är antagandet att varje såld begagnad vara leder till att en likartad ny vara varken behöver tillverkas, transporteras eller avfallshanteras.

Annons

Miljöbesparingar för privathandeln på Blocket under 2017:

•  22 000 ton plast, vilket motsvarar den samlade vikten av två Kaknästorn.

• 122 000 ton stål, vilket motsvarar mängden stål som behövs för att lägga tågräls mellan Sveriges nordligaste och sydligaste spets.

• 13 000 ton aluminium, vilket motsvarar samma mängd som 80 procent av de pantburkar som årligen återvinns i Sverige.

• Minskat utsläpp av 0,8 miljoner ton växthusgaser, vilket motsvarar ett bilfritt Sverige under cirka en månad.

16 maj 2018
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

"Jag gjorde en lampa av en telefon"

Husliv Kolla in vår superinnovativa läsare Robins idé där en gammal telefon har blivit en lampa!

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.