Foto: Istockphoto

Tre saker du ALDRIG ska göra i en bil med automatisk växellåda

Husliv

Vi har alla vårt eget sätt att köra, men om du har en bil med automatisk växellåda, och tenderar att göra dessa tre saker, bör du ändra dina körvanor direkt!

Av: Ditte Krogh Fischer Datum:, 03 juni 2021

1. Ha inte bilen i neutralläge i nedförsbacke!

Sätter du bilen i Neutral när du kör nedför? Då är du inte ensam! Många människor brukar nämligen sätta bilen i N-läge, neutralläge, när man kör nedför för att spara bränsle. Men det finns faktiskt ingen anledning till det, eftersom du faktiskt sparar ännu mer bränsle genom att ha bilen i D-läge, körläge, i nedförsbacke.

I alla nyare bilar med automatisk växellåda kommer bränsletillförseln till motorn att stängas av, så att du bara använder hjulen, om du har bilen i körläge och kör i nedförsbacke . 

Annons

Det är ju ingen katastrof om din bränsleförbrukning ökar, men det är en riktigt dålig idé att ha bilen i neutralläge medan bilen kör i nedförsbacke eftersom du då inte längre har optimal kontroll över bilen. Du kommer således inte att kunna bromsa eller accelerera om du hamnar i en situation som kräver det.

2. Sätt inte bilen i parkeringsläge medan den rullar!

Om du är van vid att sätta bilen i parkeringsläge medan den fortfarande rullar så är det viktigt att du byter teknik. Stanna först, lägg sedan i parkeringsläge. 

För om du placerar bilen i parkeringsläge medan den rullar, trycker du in parkeringsspärrhaken i växeln medan den fortfarande svänger och då riskerar du att parkeringshaken går sönder, eftersom den kommer att försöka stoppa en bil i rörelse.

Går parkeringshaken sönder fungerar inte parkeringsfunktionen på din automatväxellåda längre. Lyckligtvis är det, i de flesta nyare bilar med automatisk växellåda, inte möjligt att sätta bilen i parkeringsläge medan den fortfarande rullar.

3. Växla inte från back till körning medan bilen rör sig!

Du håller kanske på att vända bilen och sätter i backläget för att backa tillbaka. Och sedan sätter du bilen i körläge, medan den fortfarande rullar bakåt, och börjar köra. Du gör det säkert för att snabbt komma framåt, och inte vara till besvär för andra trafikanter – men se upp, det sliter på automatlådan!

Om du byter från back- till körläge medan bilen fortfarande rullar använder du din automatiska växellåda för att bromsa bilen, vilket den verkligen inte mår bra av.  Då pressas en rem mot växlarna för att växla, men det bromsar också bilen, vilket orsakar onödigt slitage på remmen. Detta, i sin tur, kan leda till en hög reparationskostnad. Remmen är nämligen inte alls billig att byta ut.

Försök göra dig av med alla dessa ovanor – det är både bra för växellådan och för plånboken!

Läs också: Så får du ordning i garaget

03 juni 2021 Ditte Krogh Fischer Datum:
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.