Årets bästa tv! Vi guidar dig. Del 2

Husliv

Vi listar de fyra hetaste TV-modellerna sett ur kategorierna budget, toppklass, lyx och bästa innovation. 

Av: Audun Hage/Ljudochbild.se, 26 november 2014

Bästa budget

50-tums LED-TV: Sony Bravia KDL-50W805BBN

Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte flest funktioner, men wow – vilken bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna. 

 • Bravia KDL-50W805BBN är utrustad med Sonys X-Reality Pro-bildbehandling som optimerar bilden. Kontrast och skärpa kommer fram på ett imponerande sätt. 
 • 50W805BBN lyckas visa färger med ordentligt tryck, utan att färgerna blir skrikiga. Färgerna återges i glidande övergångar utan fula schatteringar (eller ”color banding”). Resultatet är en livlig bild som ger en sagolik upplevelse.
 • De fina färgerna hade varit förgäves om svärta och kontrast varit dåliga. Men nej då, Sony imponerar där också, skärmen är svart som natten när bildmaterialet kräver det. 
 •  Bäst är att 50W805BBN i motsats till många andra LED-baserade LCD-skärmar har utmärkt ljusfördelning över hela skärmen. 
 • Pris: 8 000 kr. www.sony.se

Bästa toppklass

55-tums 4K-TV: Samsung UE55HU7505

 

Annons

Samsung satsar på böjda skärmar, ändå är den mest spännande modellen platt.

 • I år ska tv:n vara böjd! Den välvda formen passar dock inte alla, så därför har Samsung traditionella, platta modeller också. Samsung UExxHU7505-serien är en av dem med vassaste prestanda, med 4K-upplösning. 
 • Samsung-skärmen är plattare än sina syskon, men bilden är inte tråkig för det.  Bildkvaliteten är strålande, skärmen har bra kontroll på rörelser och tappar inte skärpan. 
 • Med Blu-ray-filmer kan tv:n även få Full-HD-filmer att se ännu lite skarpare ut på 4K-panelen. LCD-skärmen från Samsung har också en godkänd svärta, med jämn ljusfördelning vilket tyder på en bildpanel av hög kvalitet. 
 •  Russinet i kakan är tillgången på äkta 4K-material från Netflix – jämfört med HD-versionen känns det som att ha gjort en rejäl fönsterputsning! 
 • Pris: 17 000 kr. www.samsung.se

Bästa lyx

65-tums 4K-TV: Panasonic Viera TX-65AX800E

 

I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin bildkvalitet. Med den här nya modellen har Panasonic än en gång vunnit bildtrofén. 

 • Panasonic har försökt övertyga oss bildfantaster om att de nya 4K-LCD-skärmarna är värdiga efterträdare till deras numera avlidna plasmateknik.
 •  Panasonic-skärmen är en kompetent bildmaskin. Den är utrustad med en LED-kantbelyst LCD-panel med en viss mängd lokal ljusstyrning, så Panasonic har försökt imitera plasmaskärmarnas fina egenskaper. Och tv:n har en skarp och kontrast­rik bild. TX-65AX800E återger nyanserade och exakta färger utan att överdriva.  65AX800 har även THX-godkända bildlägen.
 • Bildkvaliteten är tjusig och visar allt av både HD- och 4K-material från sin bästa sida. Panasonic kommer även snart stödja Netflix-appen i 4K-kvalitet. Det ser vi fram emot!
 •  Pris: 35 000 kr. www.panasonic.se

Bästa tv-innovation

LG OLED-TV

 

Utmärkelsen Årets tv-innovation går till en teknik som tagit tv-marknaden med storm.

 •  Efter att ha varit en eftertraktad bildteknik går OLED-skärmarna äntligen att köpa. Tv med organiska lysdioder har de bästa egenskaperna från LCD och plasma i en och samma tv. 
 • LG Electronics är den första tillverkaren som producerar OLED-tv i stor skala. Priserna har sjunkit dramatiskt, från 80 000 kronor vid introduktionen till att hamna under 30 000 kronor för en 55-tums Full-HD-TV.
 • LG är på gång med sin första OLED-tv med 4K-upplösning. I början kommer de ultraupplösta modellerna att vara betydligt dyrare, men LG meddelar att på sikt kan OLED-paneler bli billigare än dagens LED-LCD-paneler.
 • Det skulle medföra stora förändringar för marknaden och vi ska inte bortse från möjligheten att konkurrenterna börjar köa för att låna LG:s OLED-teknik i framtiden. 
 • Pris: Ca 29 995 kr. www.lg.com

 

Visa stegvis
26 november 2014 Audun Hage/Ljudochbild.se
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.