Alla helgons dag – allt du behöver veta om helgdagen

Varför firar vi Alla helgons dag? Och hur hänger den ihop med Halloween? Vi reder ut begreppen och datumen för de olika högtidsdagarna. 

alla helgons dag

När firas Alla helgons dag? 

Alla helgons dag är en röd dag som alltid firas på en lördag mellan 31 oktober och 6 november. 

Varför firas det? 

Det är en högtid för att hedra de döda.  

Hur firas Alla helgons dag? 

I Sverige brukar vi fira Alla helgons dag med att tända ljus på gravar. Det blev vanligt efter Andra världskriget, med influenser från katolska länder och krigsgravarna i Normandie, men även från traditionen att tända ljus på gravarna kring julen.

alla helgons dag

Vad är skillnaden mellan Alla helgons dag, Allhelgonadagen och Alla själars dag?

Fram till 1953 var Alla helgons dag och Allhelgonadagen samma sak, men därefter separerades dagarna. Medan Alla helgons dag alltid firas på en lördag med varierande datum, infaller Allhelgonadagen alltid den 1 november. Katolska kyrkan har firat Allhelgonadagen sedan tidig medeltid, som en dag för att hedra helgon som saknar egna dagar i almanackan.

Alla själars dag firas alltid dagen efter Alla helgons dag, och är en dag då man minns och hedrar sina bortgångna närstående. 

halloween

Vad är Halloween? 

Halloween är en amerikaniserad högtid med irländska, skotska och anglosaxiska rötter. Den har sitt ursprung från keltiska höstfester som markerade skördesäsongens slut och då man tände stora bål för att vägleda döda själar och skrämma bort häxor. Idag firas Halloween genom bland annat bus eller godis, maskeradfester, tillverkning av pumpalyktor och skräckfilmsmaraton. 

När är Halloween? 

31 oktober, det vill säga dagen innan Allhelgonadagen. Allhelgonaafton kallas ofta för All Hallows’ Eve på engelska, och det är därifrån namnet Halloween kommer. Datumet för Halloweenfirandet i Sverige är dock lite flytande. Det är vanligast att barnen går på “bus eller godis” den 31 oktober, men det händer även på Alla helgons dag, så det är säkrast att ha godis hemma båda dagarna.

Källa: Nordiska museet


Läs också: 10 tips: så dukar du finast i påsk!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar