Professor Agnes Wold om vad man ska tänka på under sommarsemestern.
Professor Agnes Wold om vad man ska tänka på under sommarsemestern. Foto: Johan Wingborg

Agnes Wolds råd om corona inför semestern – det här ska man tänka på

Husliv

Det är fritt fram att semestra i Sverige från den 13 juni trots corona. Men vad ska man tänka på och hur semestrar man säkert? Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, ger sina råd. 

Av: Jonas Nygaard, 08 juni 2020

Läs också: Smittar corona via frukt och grönt från affären?

Hur ska man tänka gällande semestern i sommar? 

Annons

Man bör ha en stillsam semester, inte röja runt och festa och träffa en massa nytt folk. Gärna hålla sig till ungefär samma personer som man träffar normalt. Sommarstuga,  camping, cykelsemester eller vad det blir.

Vad ska man tänka på under semestern? 

Det är bra att undvika ställen där folk trängs, vistas utomhus så mycket som möjligt och hålla avstånden.

Vad finns det för risker?

Jag brukar säga att det mest riskfyllda är umgänge över generationsgränserna. Personer som är 70+ är väldigt känsliga för corona. De har mycket, mycket högre risk för att bli svårt sjuka och dö i coronan, jämfört med yngre personer som oftare får en lätt infektion. Därför kan unga människor ibland vara smittade och sjuka utan att de märker av det så mycket, då kan de smitta äldre personer. Så man bör undvika att dela bostad och hushåll med barnbarn och mor- och farföräldrar.

Om man absolut vill träffa sina barn och barnbarn och bo tillsammans kan man låta dem bo en vecka i sommarstugan först, som en sorts karantän. Blir de inte sjuka då är risken mycket låg att de är smittsamma och sedan kan man flytta in där och bo ihop. Det bygger förstås också på att man inte träffar andra personer inomhus, utan bara utomhus och att man håller avståndet i affärer och dylikt.

Finns det vissa platser eller områden man ska undvika? 

Det finns det säkert, men jag känner nog inte till de platserna, jag brukar vara i mitt sommarhus. 

Bör man försöka hålla sig nära där man bor? 

Nej, det behövs inte.

Ska personer undvika åka till områden med mycket smitta? Exempelvis Stockholm? 

Smittan finns inte på gatorna, utan smittan kommer från en infekterad människa och de kan finnas överallt. Därför bör man hålla avstånd till alla och gärna träffas utomhus. Det gäller särskilt dem som är 70+. Yngre människor kan förstås leva lite friare.

Bör man försöka testa sig före semestern? 

Om man tror att man haft sjukdomen kan man ta ett antikroppstest för att kolla om det var så. Har man antikroppar kommer man sannolikt inte att bli sjuk igen och därmed kan man inte heller smitta någon annan, för man måste själv vara infekterad för att smitta andra.

Jag önskar att man snart kommer igång med analyser för att påvisa virus i saliv, då skulle man lätt och snabbt kunna försäkra sig om att barn och barnbarn inte bär på smitta exempelvis. Tyvärr finns inte de testerna än.

Vad kan man göra på semestern som är säkert? 

Man kan bada, cykla, campa, vara i sitt sommarhus och åka på utflykter.

Barn kan vara på kollo och ridläger och sådant. De blir ytterst sällan sjuka och om de blir sjuka får de vanligen mycket lindriga symtom.

Är loppisar säkert? 

Ja, om man inte trängs så är det väl en utmärkt aktivitet i semestertider. 

Finns det något många glömmer bort som kan vara riskabelt? 

Man ska tänka på att en bil är inomhus, så yngre personer som kan vara smittsamma bör inte dela bil med personer som är 70+. 

Ska du semestra i sommar? 

Ja, jag ska vara i mitt sommarhus.

Läs också: Smittar coronaviruset via lösgodis?

 

08 juni 2020 Jonas Nygaard
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.