Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg/Istock

Agnes Wold: ”Här är risken störst att smittas av corona”

Husliv

Pandemin verkar långt ifrån över och frågorna kring corona är fortfarande många. Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, får många frågor om covid-19 och här är några av hennes svar. 

Av: Redaktionen, 22 oktober 2020

Läs också: Smittar corona via frukt och grönt från affären?


I en läsarchatt i Expressen svarade Agnes Wold på frågor och klargjorde hon vad hon menar är värsta smitthärden på arbetsplatsen: 

”Värst är alla trånga mötesrum och fikarum på arbetsplatser där folk sitter så nära, så nära.”

Själv menar hon att det är otroligt slappt på många arbetsplatser, just för att man sitter sitter nära varandra i fika- och konferensrum: 

”Man häpnar! Vi vet ju att arbetsplatsen är smittspridningsplats nummer två efter familjen.”

Annons

Ett möte på jobbet behöver inte vara farligt bara man verkligen håller avstånd till varandra enligt Agnes Wold: 

”Det är nog inte så farligt för droppsmitta tar sig bara någon meter.”

Trots allt uppmanar Folkhälsomyndigheten på sin hemsida till fortsatt distansarbete under hösten: 

“Vi rekommenderar att så många som möjligt arbetar hemifrån även under hösten. Liksom tidigare gäller att arbete hemifrån ska väljas i samförstånd med arbetsgivaren så att inte verksamheten drabbas av negativa effekter. För arbetsgivaren är det viktigt att arbete hemifrån genomförs med arbetsmiljöaspekter i åtanke.”

Agnes Wold får också frågan om man behöver tvätta matvaror, i synnerhet frysvaror som frågeställaren läst är smittbärande en längre tid:  

”Nej, nej, nej!”, svarar hon på frågan. 

Hon menar vidare att risken för att bli smittad i matbutiken är i stort sett obefintlig så länge man håller avstånd. 

Hon får också frågan om man behöver sprita föremål såsom paket, post i brevlådan, flingpaket, plastinpackad mat och liknande med tanke på att viruset kan överleva på ytor: 

“Om det vore så, att virus på paket och shoppingvagnar etc. skulle infektera oss i någon nämnvärd omfattning, så skulle hela befolkningen haft covid-19 för länge sedan.”

Här får hon medhåll av Folkhälsomyndigheten som skriver på sin hemsida att viruset kan smitta via förorenade ytor, men att risken för det är liten: 

”Viruset kan överföras via förorenade ytor, så kallad indirekt kontaktsmitta men risken för att bli smittad via förorenade ytor bedöms som mindre än via droppsmitta mellan människor.

Det är ännu inte klarlagt hur länge viruset kan överleva på ytor och föremål. Material och förhållanden så som luftfuktighet, temperatur och solljus påverkar hur länge viruset överlever. Fortsatta studier får visa om spridning via ytor och föremål har någon betydelse för spridningen av covid-19.”

Vidare skriver Folkhälsomyndigheten

“Det finns inga uppgifter om att personer har smittats via sedlar eller mynt eller via paket och postförsändelser. Det finns heller inga uppgifter om att personer har smittats genom att ha ätit mat eller druckit vatten. Det är inte heller troligt att covid-19 sprids via bassängvatten eller annat badvatten. 

Coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det betyder att smittan överförs till slemhinnorna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser.” 

Avslutningsvis så gäller samma råd som förut för att minska smittspridningen: 

”Genom att vara noga med att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, hosta och nysa i armvecket, undvika att röra vid ansiktet (ögon, näsa, mun), samt att stanna hemma när man är sjuk kan alla bidra till att minska risken för smittspridning.”, enligt Folkhälsomyndighetens hemsida

Läs också: Smittar coronaviruset via lösgodis?

22 oktober 2020 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.