Foto: Istockphoto

7 saker du har rätt till som villaägare

Husliv

Visste du att du kan sätta upp en luftig spaljé utan bygglov, eller att du kan få ersättning av villahemförsäkringen om en smitare kör av vägen och skadar ditt hus? Vi i Villa har koll på dina rättigheter. 

Av: Anja Källstedt, 13 mars 2017
Att man oftast behöver ett bygglov för att resa en mur på sin tomt vet de flesta.

Däremot får du sätta upp en luftig spaljé utan särskilt tillstånd.

– Kommunernas definition av en sådan varierar dock, säger Ulf Stenberg, chefs- jurist på Villaägarnas Riksförbund.

En spaljé är inte det enda du kan sätta upp utan bygglov. Under vissa förutsättningar får du på en- eller tvåbostadshus bygga maximalt två takkupor, men det krävs oftast en bygganmälan.

Annons

Ditt ord gäller

Bra att veta vid uppförande eller tillbyggnad av en småhusentreprenad är att vad konsumenten påstår har avtalats om arbetets omfattning är det som gäller.

– Det omfattar priset, hur det bestäms, när betalning ska ske och när arbetet ska vara klart – om inte annat framgår av ett skriftligt avtal eller annan bevisning, säger Ulf.

Hjälp vid skador

När det gäller vissa skador på ditt hus finns det bestämmelser som är viktiga att ha koll på. Exempelvis kan du ha rätt till ersättning via villahemförsäkringen för storm- skador, om ett träd blåser omkull på din bostad.

– Om en smitare kör av vägen och skadar ditt hus kan skadan ersättas genom villahemförsäkringen, säger Ulf.

Problem med inbrott i bostadsområdet? Om du tar en inbrottstjuv på bar gärning, eller om denna flyr när du upptäcker hen, har du rätt att gripa personen.

Sist men inte minst kan du lägga på minnet att du har möjlighet att reklamera en vara i upp till tre år. Det kan vara skönt att veta ifall gräsklipparen du köpte i somras drar sin sista suck redan nu i vår. 

Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund. 

13 mars 2017 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.