10 dolda allergifällor i hemmet

Damm, fuktskador och dålig ventilation – har du koll på vad som kan få dig att bli överkänslig i ditt eget hus?      


1. Fuktskador

Finns ofta dolda i konstruktioner, till exempel golv eller väggar. Ökar risken för att utveckla och utlösa astma, luftvägsbesvär och överkänslighetssymtom.

2. Dålig ventilation och luftkvalitet 

Kan utveckla astma och allergi och utlösa besvär hos personer med astma och allergisjukdom

3. Kvalster 

Växer och trivs speciellt i sängen om luftfuktigheten är hög och luftomsättningen dålig, och kan då utlösa kvalsterallergi

4. Kemikalier 

Finns ofta i damm, bland annat mjukgörare från plast (så kallade ftalater som dessutom är hormonstörande) som ökar risk för astma och allergi. Kemiska emissioner avges ofta från ny inredning och material och ökar risken för astma hos barn och kan utlösa besvär hos personer med astma och annan överkänslighet.

5. Damm 

Kan utlösa besvär hos personer med astma och allergi.

6. Tobaksrök

Passiv rökning kan ge besvär i näsa, ögon, hals och luftvägar, särskilt hos personer med astma, allergi och överkänslighet. Passiv rökning även förvärra barnastma och utlösa astma hos friska barn. 

7. Växter

Vissa växter kan ge reaktioner hos personer med bland annat pollenallergi eller doftöverkänslighet.

8. Parfymerade produkter

Kan be besvär hos personer med astma eller doftöverkänslighet

9. Allergiframkallande ämnen från pälsdjur

Allergen från djurepitel och mjäll är bland de vanligaste orsakerna till allergisk sjukdom i luftvägarna. Djurallergen kan finnas kvar i mattor, madrasser, kläder och stoppade möbler lång tid efter det att man tvingats lämna bort ett djur man blivit allergisk mot.

10. Luftföroreningar utifrån

Exempel på det är partiklar med pollen och avgaser eller luft som sugs in från oönskade utrymmen som krypgrund, vind och väggar på grund av undertryck.

… och så förebygger du dem

Det finns en hel del du kan göra för att minska dina besvär, och för att undvika risken för att utveckla allergier på hemmaplan. Enligt Marie-Louise Luther, ombudsman inomhusmiljö på Astma- och Allergiförbundet, bör du till exempel välja oparfymerade och allergimärkta rengöringsmedel, tvättmedel och hygienprodukter. Det är också viktigt att du inte röker inomhus och att du städar regelbundet.

 – Vanligtvis kan en gång i veckan räcka, men för känsliga personer kan det behöva städas oftare, säger Marie-Louise.

Välj material noga

Var noga med vilka med vilka produkter och material du sätter in villan, speciellt när det är ett gammalt hus. I källare bör du till exempel inte inreda med täta ytskikt som plastmattor eller täta tapeter..

God ventilation

När det gäller ventilationen i hemmet rekommenderas minst 0,5 luftomsättningar per timme, vilket betyder att luften bör bytas ut varannan timme. Luftintag bör finnas i sov- och vardagsrum – helst mot den renaste sidan av huset.
– Tänk på att inte göra åtgärder för energihushållning på bekostnad av inomhusmiljön, till exempel byta till treglasfönster och tilläggsisolera utan att samtidigt förbättra ventilationen, säger Marie-Louise.

God ventilation hjälper även för att undvika kvalsterallergi.
– Tvätta gärna kuddar och täcken regelbundet i minst 60 grader. Det är ännu viktigare för den som har utvecklat kvalsterallergi.

Finns det material som är bättre än andra för allergiker?

– Det är bra att välja lättstädad inredning med släta, lågemitterande material som avger så lite kemiska ämnen som möjligt, och gärna som går att fukttorka. Textilier bör vara släta och helst gå att tvätta i minst 60 grader.

Prylarna för allergiker

1. En luftrenare i sovrummet underlättar under pollensäsongen, eller om du får in luftföroreningar som avgaser utifrån. 
Luftrenare, Electrolux, MediaMarkt, 2 389 kr.

2. En dammsugare med finfilter som kan avskilja små partiklar är bra att ha för personer med astma och allergi.
Dammsugare, Bosch, Elgiganten, 1 990 kr.

Astmaochallergiförbundet.se.

Namn: Marie-Louise Luther.

Sysselsättning: Ombudsman inomhusmiljö på Astma- och Allergiförbundet.     

 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar