Foto: Vi i Villa
Foto: Vi i Villa

Vi i Villa byggde en bod

Gör det själv

Under villamässan Hem, Villa & Bostadsrätt byggde Vi i Villa en bod i samarbete med Bygg-Ole. Den färdiga boden tävlades ut under mässan. Vi tar dig med från första skruv till färdig bod!

Av: Harald Nylund, 19 oktober 2018

Vi i Villa har dragit igång en ny byggserie och först ut: Boden!

Första steget i byggprojektet som tog 4 dagar. Nu satte vi igång! (Så här såg Vi i Villas monter ut på mässan). Golvreglarna skruvades fast ovanpå 6 st betongplattor. Vi byggde boden på konstgräs, men det går lika bra med en packad grusbädd. Då ska golvreglarna vara tryckimpregnerade. 

Annons

Vi körde på! Till bygget behövde vi trallskruv för panel, dörr, vindskivor och råspont samt 80 mm och 100 mm träskruv. Vi hade borr och det var bara att sätta igång!

Vi reste panelen och satte väggarna. Man kan sätta väggarna på panelen liggande också. 

I stridens hetta! 

Taket! Limmad takpapp. Busenkelt! Avsluta med en vattbrädesplåt och en dropplåt under pappen i nederkant. Plåten skruvas eller spikas fast.

Nu börjar vi närma oss! Som beslag behövdes 4 gångjärn och ett låsbeslag. 

Puh! Bara dörrar kvar!

Å voilà! 

 

Vinnaren av boden på mässan: Jonas Schilén

Motiveringen löd: 

"Äntligen skulle jag slippa fula pallar med pellets på garageinfarten. Eller snarare skulle frun uppskatta att slipa se  dem och jag behöver inte oroa mig att pellets blir förstört. Frid i hemmet igen!"

Sugen på att bygga egen? Ritningen hittar du här!

 

19 oktober 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå. Så här bygger du ditt eget!

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskat...

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller! 

Virka disktrasor – så gör du!

Gör det själv Virka fina disktrasor i ett mjukt bomullsgarn så slipper du köpa nya från affären hela tiden. Bra för både miljön och plånboken!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.