Vårfixa ute!

Äntligen mildare dagar! Nu längtar vi ut – kanske för att tvätta av fasaden, städa upp i trädgården och olja in altanen – för de första ljusa stunderna i vår­solen! Här bjuder vi på en lista för en riktig rundsmörjning av huset!


Måla om huset – när är bäst?

Det finns egentligen två skäl till att göra det tidigt på sommaren. Det första är att luftfuktigheten blir högre senare på sommaren och det ger sämre förutsättningar att måla. Ett annat skäl till att vara klar till midsommar är hänsyn till resten av familjen. Om du kan pricka in fina helger i maj och juni så slipper semestern att kretsa kring målningsprojektet. I värsta fall rinner semesterveckorna i väg och förvandlas till en lång och frustrerande väntan på uppehållsväder.

Soptunnan drar åt sig småkryp!

Författaren Nina Yunkers tipsar om att stänka vinäger på och runt soptunnan och lägga i några kryddnejlikor.

Vita plastmöblerna – hur får jag dem rena?

Ett sätt är att ta koncentrerad Klorin på en trasa eller svamp och badda. Efter en stund sköljer du av möblerna med ljummet vatten. En husmorskur är att gnida in möblerna med såpa och 24-procentig ättiksyra på en svamp och sedan skölja med vatten. Har du en swimmingpool brukar det göra underverk att kasta möblerna i vattnet och låta kloret göra rent möblerna.

Stuprör och hängrännor – hur byter jag?

Att byta hängrännor är ganska lätt, framförallt om du kan behålla de gamla rännkrokarna. Vanligaste materialet på hängrännor och stuprör i dag är PVC-belagd plåt eller plast. På Byggmax kostar de ungefär 50 kronor/meter. Dyrast är hängrännor och stuprör i koppar där du får räkna med minst det femdubbla priset, men lång livslängd. Hängrännor i plast är lättast att såga till rätt längd, men de tenderar att spricka och blekas av väder och vind.

Grillgallret är jätteäckligt!

Får det plats i diskmaskinen är det ett sätt. Men det finns fler huskurer: gnid in med brunsåpa och lägg gallret i folie. Låt stå över natten och skölj därefter rent. Ett annat tips är att lägga gallret i gräset och låta morgondaggen hjälpa till med rengöringen. Svinto brukar annars vara ett säkert kort. Weber och Landmann säljer mässingsborstar för drygt 100 kronor som fungerar bäst om gallret är varmt.

Altanen är stickig – måste jag byta?

Det är en klar humörsänkare på både grillfesten och barnkalaset att tvingas ta fram pincetten och gräva i fötterna efter flisor som sitter djupt. Altantrallar, särskilt de som inte är under tak, är hårt utsatta och bör oljas in varje år. Men det går att rädda ett trädäck som är torrt och sprucket. Gör först rent med Cuprinol eller annat medel för tralltvätt och skölj med vatten. Låt torka. Olja sedan in flera gånger tills träet är mättat. Om altanen trots allt är i alltför dåligt skick finns täckande lasyrer avsedda för altaner som förlänger livet på brädorna. En bra grundregel är att olja in brädorna varje år – INNAN du möblerar altanen med bord, stolar, soffor, parasoller, grillar, mattor, blomkrukor och leksaker. När alla saker är på plats blir projektet genast mycket jobbigare. På hösten, när grillfesterna är över, känns det förstås inte heller lika motiverande att ta fram oljeburken.

Stolsdynor och parasoll – hur blir de fräscha?

Såväl dynor som parasoll kan vara svåra att tvätta. I dynor är bomullstyger vanligast. Prova att hälla på flytande, koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka i 15 minuter, häll på ytterligare lite och skrubba rent. Skölj därefter försiktigt med vatten. Parasolltyg går ju sällan att ta av överhuvudtaget. Om tyget inte är så kraftigt nedsmutsat och inte har spår av mögel kan man spola av med ljummet vatten, ta en tvättsvamp med handdiskmedel och skura rent parasolltyget. Skölj därefter noga med vatten igen. Krävs kraftigare saker så kan man använda Nitor Markis & Kapelltvätt som tar bort alger, mögel, fett och sot. Rengöringsmedlet är speciellt framtaget för kraftiga textilier för utomhusanvändning och säljs band annat av Colorama och Happy Homes. En 1-litersflaska koncentrerad Markis & Kapelltvätt kostar ungefär 120 kronor.

Fasaden läcker värme – hur hittar jag felet?

Med hjälp av en värmekamera kan man se var huset läcker värme och var det behöver tilläggsisoleras. Proffsmagasinet.se hyr ut enkla, portabla värmekameror. Billigaste varianten kostar 690 kronor per dygn. Det går också att anlita proffs för energibesiktning eller energideklaration (som är obligatoriskt sedan den 1 januari 2009 för alla som ska sälja sitt hus). Då kan man få svar på var energiläckage och bristande isolering finns, och även kontrollera funktion i element och golvvärmesystem samt överbelastning och fel i elnätet. Priset för en energideklaration kan variera från 3 000 upp till 10 000 kronor beroende på husets storlek och var i landet du bor.

Fasaden – ska jag tvätta den?

Du bör rengöra fasaden när alg- och mögelpåväxten har börjat missfärga träet. Ofta är det vindskivorna som får påväxt av svartmögel. Många av oss är för snabba att måla om huset när det ofta räcker att tvätta fasaden med ett avfettande medel. Det kan behöva göras vartannat år, enligt Vi i Villas måleriexpert Ken Kennard. Olika färghandlare säljer olika medel, som Alcros enlitersflaskor av Defin Alg & Mögeltvätt för ungefär 75 kronor. Tvätta med svamp eller rotborste och låt medlet verka i några minuter innan du tvättar bort med rent, ljummet vatten och en tvättsvamp. Undvik högtryckstvätt då fukt tränger in i fasaden. I värsta fall kan det leda till vattenskador. Tvätta inte när solen värmer upp fasaden alltför mycket. Då riskerar avfettningsmedlet att torka in och du får fula fläckar på fasaden.

Finns det något bra verktyg för hängrännerens?

Det finns så kallade ”hängrännerensare” att köpa. Dels finns en enkel variant som ser ut som en bärplockare i plast. Jula säljer den för 39 kronor. Fäster man den på ett skaft slipper man dessutom att klättra upp på en stege. Kärcher har en mekanisk variant som man kopplar till en högtryckstvätt. Den kan dels användas för att rensa hängrännor, men också för att få loss proppar och stopp i rör och avlopp. Kostar ungefär 1 100 kronor. Amerikanska Irobot har utvecklat en automatiserad hängrännerensare – kallad Looj – som borrar sig fram genom nedfallna löv och annat skräp. Den kostar ungefär 650 kronor.

Löv i hängrännorna – vad gör jag?

Ett tips för att slippa få hängrännorna igensatta av löv är att lägga ett täckdikesrör eller en dräneringsslang i rännorna. När det regnar kraftigt spolas löven över röret och ned på backen.

Vattnet i hängrännorna rinner åt fel håll!

Om rännan ”svackar” på något ställe och vattnet inte rinner mot stuprören så kommer det att svämma över vid skyfall. Vattnet riskerar att rinna ned på fasaden. Om de gamla rännkrokarna är monterade under takpapp, plåt eller pannor kan de vara svåra att korrigera. Lättast kan då vara att såga av dem och skruva upp nya, korta rännkrokar i takfotsbrädan. Krokarna fästs på ett avstånd av 0,6 meter från varandra och hängrännan ska luta 3-5 millimeter per meter mot stupröret.

Skorstenen – behöver den ett tak?

Skorstensskydd – hatt eller huv kallas det också ibland – är ett jättebra skydd mot regn, snö, frost och vind. Vädret går hårt åt skorstenen och värst är förstås om du bara eldar då och då så att murstocken blir kall och varm om vartannat. De flesta plåtslagare böjer till en enkel plåt ganska snabbt och det behöver inte kosta mer än en femhundring. Vill du däremot ha en lite finare huv med öppningsbart tak för sotning och kanske också ett kajnät/fågelskydd får du räkna med ungefär 3 000 kronor.

Fin och grön gräsmatta – hur får jag det?

Att få en välartad gräsmatta är som att uppfostra barn; det är ett arbete som aldrig blir färdigt. Den stora skillnaden är att en gräsmatta aldrig blir myndig. Några korta råd så blir möjligen gräset grönare på andra sidan midsommar: Belasta inte gräset för mycket under våren när det är extra känsligt. Klipp inte gräsmattan för kort, hellre ofta och lite. Gödsla gärna med Algomin Ekogödsel tidigt på våren och fortsätt att gödsla var sjätte vecka. Stödså med gräsfrö på ställen med mycket mossa eller på andra kala fläckar. Lufta gräsmattan med en vertikalskärare någon gång per sommar. Håll efter maskrosor och groblad. Lättast rensar du ogräs efter regn eller bevattning då jorden är fuktig.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar