Grunden är allt!
Grunden är allt!

Guide: Vilken husgrund ska jag välja?

Gör det själv

Husgrunden är viktig för hela husets goda bestånd. Fel grund gör att murverk kan börja spricka, golven luta och fukt läcka in. Vilken ska du välja?  


Av: Källa: Husets ABC av Per Hemgren och Henrik Wannfors, 25 september 2019

Så väljer du rätt husgrund

En husgrund är i första hand till för att vara ett stadigt underlag, hålla huset torrt, hålla huset varmt, jämna ut nivåskillnader och hindra radoninträngning. Det finns tre vanliga typer av husgrunder: platta på mark, kryprumsgrund (även kallad torpargrund) och källargrund. Valet av grund avgörs av markens beskaffenhet i kombination med hustyp och huskonstruktion.

 

Här är en snabbguide:

Platta på mark

Annons

Fördelar: Skapar god kontakt med omgivande mark – du kan gå rakt ut på gräsmattan eller uteplatsen.

Passar bäst på: Plan mark samt mark som inte bär så bra, eftersom lasten från huset fördelas på en stor yta.

Se upp med: Markfukten! Många hus från 1960-, 1970- och 1980-talet, då denna typ av grundläggning hade stora brister, har drabbats av problem som är ytterst dyra och krångliga att åtgärda.

Torpargrund (kryprumsgrund)

Fördelar: Det här är en relativt fuktsäker grund och mindre nivåskillnader tas om hand naturligt.

Passar bäst på: Mark med god bärighet. Den är ett bra val där nivåskillnader i marken finns och fuktigheten är lite högre.  

Se upp med: Mögelbildning kan ske sommartid, då varm, fuktig luft kommer in i det svala kryprummet. Vattenledningar som går genom kryprummet måste skyddas mot frost vintertid.  

Källargrund

Fördelar: Skapar fina utrymmen för förvaring, hobbyrum med mera – och du kan få ytterligare en ingång från källarplanet.

Passar bäst på: Kuperad mark. Om terrängen tillåter – här är en given plats för garaget.

Se upp med: Källaryttermuren, en vägg under mark, kräver extra omsorg för att klara fukttrycket både utifrån och inifrån. Särskilt känsligt är området där yttermuren ansluter till källargolvet.

25 september 2019 Källa: Husets ABC av Per Hemgren och Henrik Wannfors
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskattning!

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.