Grunden är allt!
Grunden är allt!

Guide: Vilken husgrund ska jag välja?

Gör det själv

Husgrunden är viktig för hela husets goda bestånd. Fel grund gör att murverk kan börja spricka, golven luta och fukt läcka in. Vilken ska du välja?  


Så väljer du rätt husgrund

En husgrund är i första hand till för att vara ett stadigt underlag, hålla huset torrt, hålla huset varmt, jämna ut nivåskillnader och hindra radoninträngning. Det finns tre vanliga typer av husgrunder: platta på mark, kryprumsgrund (även kallad torpargrund) och källargrund. Valet av grund avgörs av markens beskaffenhet i kombination med hustyp och huskonstruktion.

 

Här är en snabbguide:

Platta på mark

Annons

Fördelar: Skapar god kontakt med omgivande mark – du kan gå rakt ut på gräsmattan eller uteplatsen.

Passar bäst på: Plan mark samt mark som inte bär så bra, eftersom lasten från huset fördelas på en stor yta.

Se upp med: Markfukten! Många hus från 1960-, 1970- och 1980-talet, då denna typ av grundläggning hade stora brister, har drabbats av problem som är ytterst dyra och krångliga att åtgärda.

Torpargrund (kryprumsgrund)

Fördelar: Det här är en relativt fuktsäker grund och mindre nivåskillnader tas om hand naturligt.

Passar bäst på: Mark med god bärighet. Den är ett bra val där nivåskillnader i marken finns och fuktigheten är lite högre.  

Se upp med: Mögelbildning kan ske sommartid, då varm, fuktig luft kommer in i det svala kryprummet. Vattenledningar som går genom kryprummet måste skyddas mot frost vintertid.  

Källargrund

Fördelar: Skapar fina utrymmen för förvaring, hobbyrum med mera – och du kan få ytterligare en ingång från källarplanet.

Passar bäst på: Kuperad mark. Om terrängen tillåter – här är en given plats för garaget.

Se upp med: Källaryttermuren, en vägg under mark, kräver extra omsorg för att klara fukttrycket både utifrån och inifrån. Särskilt känsligt är området där yttermuren ansluter till källargolvet.

25 september 2019
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Hur isolerar vi vinden?

Gör det själv Hur isolerar vi vår vind, undrar en av våra läsare. Här är Snickar-Björns svar!

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar. 

Vi i Villa byggde en bod

Gör det själv Under villamässan Hem, Villa Bostadsrätt byggde Vi i Villa en bod i samarbete med Bygg-Ole. Den färdiga boden tävlades ut under mässan. Vi tar dig med...

Så skyddar du dig mot värmen – billigt!

Gör det själv Det kan inte ha undgått någon att vi har extremvärme och den fortsätter den här veckan. Fläktarna är slut i butikerna men det finns ett annat sätt att...

Ett fågelbad till dina kvittrande små vänner

Gör det själv Vill du unna dina bevingade små fåglar en riktig spa-upplevelse och lyx i villavardagen? Då kan du se till att ställa ut ett öppet fågelbad i trädgården. 

Smarta gör-det-själv-guider

Gör det själv Steg för steg till det perfekta slutresultatet! Nu har du som är medlem i Vi i Villa-klubben möjlighet att ladda ner fem olika gör-det-själv-guider....

Bli proffs på färgsättning

Gör det själv Hur ska man egentligen veta vilken färgsättning man ska ha, om man nu bemödar sig med att byta? Här får du 4 tips.