Uppställning – när du blir byggherre

Gör det själv

Vet du vilka regler som gäller för privatpersoner som jobbar på hög höjd vid exemplevis fasdamålning eler takbyte? Björn Christiernsson förklarar varför du inte får hjälpa dina målare att klättra i karriären.

Vet du vilka regler som gäller för privatpersoner som jobbar på hög höjd vid till exempel fasadmålning eller takbyte på egna huset? Inte en enda. Det vill säga: Om du bygger ställningar i ruttet virke och kompletterar dem med lianer för att ta dig mellan dem, så är det fullt lovligt – men också väldigt riskabelt och inget jag rekommenderar.

Om du däremot tar med dig en kompis upp på dina hemmabyggda ställningar och betalar honom en slant för att hjälpa till så begår du ett brott. Du bryter nämligen mot Arbetsmiljöverkets regler eftersom den avlönade tjänsten klassas som yrkesmässigt arbete. Plus att din tomt eller ditt hus även kategoriseras som en arbetsplats med gällande regler och lagar.

Läs mer: Planera fasadmålningen

 

Annons

Du blir byggherre

Det är med andra ord inte okej att som privatperson hyra och bygga upp en byggställning – oavsett skick – runt huset för att sedan anlita en målare eller plåtslagare som ska utföra arbete på din fastighet. Däremot så skulle det vara fullt lagligt om du låter en certifierad ställningsbyggare montera en godkänd byggställning som de jobbar från.

Viktigt att veta är också att du som husägare och beställare av byggtjänster per automatik
blir byggherre och därför är hundra procent ansvarig för vad som sker på arbetsplatsen. Enda möjligheten att slippa detta ansvar är om företaget du anlitar tar på sig en general- eller totalentreprenad.

Läs mer: 6 saker att tänka på innan du köper nytt tak

 

3 hjälpmedel och dess regler

1. Skylift

Skylift kan vara det perfekta hjälpmedlet när du ska göra mindre arbeten som att mon- tera en antenn eller laga ett hål i väggen. Jobbar du från en skylift eller saxlift krävs en liftutbildning, men inte om du gör det privat. De största släpvagnsliftarna når cirka 26 meter högt och det finns även terränggående skylifts.

 

2. Grävmaskin

Grävmaskiner finns i alla storlekar och är ofta den enda lösningen när större markjobb ska utföras. Som privatperson finns det inga lagar som begränsar hur stora maskiner som kan nyttjas, men uthyrarna brukar sätta upp egna riktlinjer. Förarbevis krävs för att framföra en maskin i jobbet.

3. Motorsåg

För en privatperson krävs ingen utbildning och det finns inga krav på skyddsutrustning, vilket det gör om motorsåg ska användas i jobbet. Men då skaderisken är stor och trädfällning är farligt så är det bara dumt att inte lära sig de rätta teknikerna. Utbildningen du behöver för att få fälla träd i tjänsten heter Motorsågskörkort A+B.

03 april 2018
Annons
Mer om Gör det själv

Guldtipsen för loppis!

Gör det själv Det finns många fynd på loppisar och många platser att fynda på. Det finns loppisar i parker, gårdar, det finns bakluckeloppis, basarer och skolor. Här ger vi några guldtips så du kan fynda ordentligt.

Vi i Villa byggde en bod

Gör det själv Under villamässan Hem, Villa Bostadsrätt byggde Vi i Villa en bod i samarbete med Bygg-Ole. Den färdiga boden tävlades ut under mässan. Vi tar dig med...

Så skyddar du dig mot värmen – billigt!

Gör det själv Det kan inte ha undgått någon att vi har extremvärme och den fortsätter den här veckan. Fläktarna är slut i butikerna men det finns ett annat sätt att...

Hyllan alla kan snickra!

Gör det själv Krydda köket med en ny hylla – som du har snickrat själv! I möbelsnickaren Moa Brännström Otts nya bok finns projekt för såväl veteranen som för den som knappt kan stava till hammare.

Så hänger du tavlor som en mästare

Gör det själv Det är inte lätt att hänga tavlor som en mästare och i många fall handlar det om smak. Här får du några tips på vägen som kan underlätta prövningen.

Smarta gör-det-själv-guider

Gör det själv Steg för steg till det perfekta slutresultatet! Nu har du som är medlem i Vi i Villa-klubben möjlighet att ladda ner fem olika gör-det-själv-guider....

Bli proffs på färgsättning

Gör det själv Hur ska man egentligen veta vilken färgsättning man ska ha, om man nu bemödar sig med att byta? Här får du 4 tips.

VIDEO: Smart spikförvaring

Gör det själv Är du trött på att tappa spikarna, och behöva leta efter dem på golvet när det är dags att spika något? Här är knepet för dig!

Magiska lampskärmar!

Gör det själv Lampskärmar finns att köpa i olika modeller, storlekar och former. Sätt en personlig prägel på lampskärmarna genom att göra något kul av dem. Här visar...