Försök vara snäll mot miljön när du tvättar.
Försök vara snäll mot miljön när du tvättar. Foto: Istock

Tvätta mer miljövänligt – så gör du!

Gör det själv

Att tvätta sliter både på kläderna och miljön. Vill du bli en miljöhjälte? Lär dig att tvätta mer miljövänligt! Här är 10 bra tips!

Av: Sandra Holmes, 09 september 2021

1. Tvätta fulla maskiner

Att fylla tvättmaskinen spar massor av energi! Behöver du tvätta en mindre mängd snabbt kan du ställa in tvättmaskinen på halva tvättmängden, ifall din maskin har den funktionen. 

 

2. Välj en energisnål tvättmaskin

Annons

Ska du köpa en ny tvättmaskin eller torktumlare? Välj en energisnål modell. 

 

Välj ett skonsamt tvättprogram. 

 

3. Tvätta skonsamt

Det går ofta att tvätta kläder på lägre temperatur än det som står på tvättlappen, vilket kräver mindre energi. Då blir det också enklare att tvätta kläder med olika gradtal tillsammans. (Sängkläder är ett undantag, de bör tvättas på minst 60 grader). Tvätta på eco-programmet ifall din tvättmaskin har ett sådant, det tar längre tid men förbrukar mindre energi. 

 

4. Välj rätt tvättmedel

Leta efter kravmärkta tvättmedel, och tvätta mörk tvätt med kulörtvättmedel så behåller de färgen längre. Dosera tvättmedlet enligt förpackningen – oftast behövs det mycket mindre än man tror! 

 

Byt ut sköljmedlet mot ättikssprit!

 

5. Skippa sköljmedlet

Många sköljmedel innehåller skadliga kemikalier och dessutom sliter de på plaggen. Vill du använda sköljmedel ändå, använd parfymfria och miljömärkta sorter – eller ättiksprit. Häll 3 msk ättiksprit 12 % i sköljmedelsfacket, och tillsätt några droppar eterisk olja ifall du vill få god doft. 

 

6. Undvik förtvätt
Det är helt onödigt, så länge inte kläderna är riktigt smutsiga.  

 

Läs också: Så tyder du tvättlappen!

 

7. Tvätta kläderna mer sällan

Kläderna slits av att tvättas, och bortsett från underkläder kan du ofta använda kläderna fler än en gång innan de behöver tvättas. Prova att vädra kläder som luktar lite unket istället för att tvätta dem, ofta försvinner lukten av det. 

 

Att använda torkställning istället för torktumlare är ett sätt att tvätta mer miljövänligt. 

 

8. Undvik torktumling

Häng upp tvätten på torkning istället så spar du mycket energi. Och det sliter mindre på plaggen, eftersom en del fibrer försvinner vid torktumlingen. 

 

9. Ta bort fläckar skonsamt

Testa att ta bort fläckar med en fuktig trasa, och helst innan de är ingrodda. För tuffa fläckar kan du använda miljömärkta fläckborttagningsmedel, eller prova husmorstips med t ex bikarbonat. 

 

10. Tänk på miljön vid klädköp

Försök undvika kläder av syntet som akryl, fleece, polyester och polyamid. De släpper ifrån sig fibrer med mikroplaster när de tvättas. Har du syntetkläder kan du tvätta dem i speciella tvättpåsar som fångar upp fibrerna. Och försök välja kläder som kan tvättas med samma gradtal, så att du kan fylla tvättmaskinen lättare. 

 

Källa: Naturskyddsföreningen

 

Läs också: Husmorsknepen som funkar! - 11 miljösnälla rengöringstips

09 september 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskattning!

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.