Foto: Istockphoto

Så rengör du fasaden – det är galet enkelt!

Gör det själv

Att tvätta fasaden kan verka som en oöverskådlig uppgift, men här är en metod som är så enkel att man nästan tror att det är en lögn!

Av: Mette Nexmand, 31 augusti 2021

Smutsig fasad 

Det är vanligt att ha en smutsig fasad. Damm och pollen cirkulerar i luften, och även om det inte är skadligt så ser det ju inte så trevligt ut med smutsiga väggar.

 

Annons

Det finns risk för mögel och svamp

Om väggarna inte tvättas minst en gång om året finns det risk för mögel- och svampangrepp. En bra indikator på hur mycket smuts som samlas är att titta på dina fönster. Här syns det mycket tydligare huruvida huset är smutsigt eller inte. 

 

Hur tvättar man husets väggar utan högtryckstvättar och kemikalier?

Men hur tvättar man egentligen fasaden? Och är det verkligen nödvändigt att använda kemikalier och högtryckstvätt?

 

Att tvätta huset kan låta som ett enormt åtagande, men det behöver inte vara så svårt alls. Allt du behöver är faktiskt en trädgårdsslang, berättar vår norska systersajt vivilla.no.

 

Tvätta fasaden med trädgårdsslangen

Ett bra och mycket enkelt tips är att helt enkelt tvätta väggarna då och då när du till exempel vattnar blommorna. En högtryckstvätt är inte nödvändig, det kan snarare skada, i synnerhet om du bor i ett trähus. Det räcker gott och väl att använda en vattenslang med vanligt tryck och en borste.

 

Så rengör du fasaden på det enklaste sättet

Om du behöver rengöra fasaden bör du börja med att spola väggen. Applicera sedan ett vanligt rengöringsmedel och låt det verka ett tag. Använd borsten för de smutsigaste fläckarna. Spola sedan av väggen med ett jämnt tryck från trädgårdsslangen. Enkelt, va?  31 augusti 2021 Mette Nexmand
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskattning!

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.