Trappan som tål både kyla och vatten

Om du vill att din trappa skall förbli stadig i många år så skall den byggas upp på rätt sätt. Se här hur stenarna skall läggas.


Betongstenar kan med fördel användas för att bygga upp en trappa. Det går lätt att arbeta med stenarna. De är starka och de håller hur länge som helst. Men trappan skall ändå byggas upp på rätt sätt. Lägger du stenarna fel är det risk att tjälen skadar trappan eller att vatten får den att sätta sig.

Trappor är mycket utsatta eftersom det ofta rinner vatten i dem och vattnet letar sig då in i springor och fogar. På vintern fryser vattnet till is och utvidgar sig. Stenarna skjuts då åt sidan och om stenarna inte har låsts så kommer de att ge med sig och trappan fördärvas. Se längre ned i artikeln hur stenarna i en trappa kan låsa varandra.

Stegen i en trappa byggs upp på ett speciellt sätt men vatten kan ändå orsaka problem. Det är framför allt i långa perioder med mycket regn som vattnet kan tränga in under trappan och mjuka upp marken så mycket att denna rör sig. Ett stort vattentryck i sluttningen kan också få trappan att sätta sig.

Problemet med vattentryck är förstås värst i områden med lerjord. Men det går att gardera sig. Du kan lägga en dränering under trappan (se ritningen).

Om trappan är mer än en meter i stigning så bör du absolut dränera. Är trappan lägre gäller det att veta hur fast och stabil jorden är för det är det som avgör om du skall dränera.

 

Gör inte så här!

Stenarna har bara staplats på varandra och det resulterar i långa genomgående fogar i trappan. Även om du skulle mura eller limma ihop stenarna är det stor risk att trappan frostsprängs eftersom det tränger ner vatten i fogarna, och när stenarna inte har låsts i varandra lossnar de av frosten.

Gör det rätt

Trappan är bara ett exempel på hur du kan skapa en konstruktion där stenarna låser varandra. Du kan använda samma princip till trappor med annan form och som byggs upp av andra stenar.

Gör så här

1. Gräv ut för trappan. All matjord skall bort så att du kommer ner till fast underlag. Försök att gräva med samma lutning som trappan kommer att få.

2. Lägg en dränerande bädd (A) av singel eller makadam i botten och lägg även ett dräneringsrör (B) i bädden. Röret skall ha ett fall på 5 mm per meter mot uppsamlingsbrunn eller rör. Lägg en fiberduk (C) ovanför singelbädden så att det inte tränger ner fin sand till dräneringsröret.

3. Fyll betonggrus (D) ovanpå singelbädden. Det skall vara minst 15 cm tjockt. Om du har grävt ut djupt kan du komplettera med grövre grus eller makadam under betonggruset. Kom ihåg att platta till bäddarna ordentligt.

4. Blanda jordfuktig betong (E) och lägg på ett 5-10 cm tjockt lager ovanpå gruset. Du skall sätta stenarna i betongen.

5. Bygg upp trappan och börja nerifrån. Börja med den första raden sättsteg (F) och pressa ihop stenarna med multifix mellan. Fortsätt sedan med stenarna till det första plansteget (G). De skall också limmas ihop. Fortsätt steg för steg …

6. De yttersta stenarna i trappan skall låsas och det gör du genom att trycka fast dem i jordfuktig betong. Stenarna skall förstås dessutom limmas ihop. Man brukar alltid avsluta en trappa med vanger, och stenarna i dessa skall förstås också sättas fast i jordfuktig betong. Vangerna kan som här ersättas av stödmurar.

Matematisk formel skapar god rytm

Om du vill vara riktigt säker på att den nya trappan skall kännas behaglig att gå i, så bör du följa en gyllene regel för trappans steg. Det handlar nämligen om att höjdskillnaden mellan planstegen X skall anpassas efter ett normalstort kliv. Förhållandet till steghöjden Y blir då enligt denna formel:
X + 2Y = 63 cm.

Denna formel gäller för de flesta normallånga människor. Är ni kortare heter formeln i stället X + 2Y = 50 cm. Är ni längre används denna formel: X + 2Y = 70 cm.

Lägg dock märke till att steghöjden (Y) inte är lika med sättstegets höjd (A) och det beror på att varje steg har en svag lutning (B) på 1-1,5 cm för att regnvatten skall kunna rinna bort.

Erfarenheten visar att en lång trappa inte bör ha större steghöjd än 16 cm för då kan det bli besvärligt att gå i trappan.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar