Annons
En elegant trapplösning kan bli en inredningsdetalj som drar blickarna till sig. De flesta moderna trappor har öppna steg, som Escalia Bilbao från Trappmäster, ca 75 000 kr för 13 trappsteg.
En elegant trapplösning kan bli en inredningsdetalj som drar blickarna till sig. De flesta moderna trappor har öppna steg, som Escalia Bilbao från Trappmäster, ca 75 000 kr för 13 trappsteg.

Ta steget till en ny trappa

Trappor

Har ditt hus fler än en våning behöver du en trappa. Här får du som funderar över att bygga på en våning, göra vinden till bostadsyta eller står i begrepp att bygga nytt hus, massor av trappkunskap och inspiration.

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se februari 2011, 03 februari 2011
En trappa kan vara enbart en nödvändig konstruktion för att förflytta sig mellan våningsplan, men den kan också bli en framträdande inredningsdetalj som drar blickarna till sig. Ofta placeras trappan centralt i huset, vilket gör att det är viktigt att den passar in i övrig inredning eller stämmer med husets arkitektur. Varje tidsepok har också tidstypiska trapplösningar, till exempel är 70-talstrappan oftast en öppen furutrappa med kraftiga handledare och trappan i 30-talshuset tät med enkla, rena detaljer. Självklart måste man inte vara arkitekturen trogen, men oftast blir resultatet bäst om man åtminstone sneglar på byggnadsstilen även om man väljer en modern trapplösning. Trendigt just nu är räcken i rostfritt stål eller glas och stomme och trappsteg i ek, men tänk på att trender kommer och går - men en rejäl, genomtänkt trappa består.

Specialtrappor för trånga utrymmen

Om trappan ska vara rak, svängd, spiralformad, U- eller L-formad bestäms till stor del av hur stort utrymmet är där trappan ska placeras. En L-formad trappa som följer väggen tar minst plats, en U-formad trappa, ofta då försedd med viloplan, tar betydligt större plats. En spiralformad trappa kräver också mycket utrymme, om du inte väljer en mycket brant spiralformad trappa med metallstomme i mitten, som exempelvis de som säljs i byggsats. Där finns trappor som inte är mer är 65 mm breda. Ju brantare trappa desto mindre utrymme krävs, men den blir också ofta mindre bekväm att gå i. Tänk också på att om du vill kunna bära exempelvis möbler mellan våningsplanen bör trappan vara minst 90 cm bred.

Utrymmet under trappan kan utnyttjas, exempelvis till förvaring, som hemarbetsplats eller lekhörna. För att undvika att smuts och småsaker faller ned bör man då välja en trapptyp med täta steg. Nackdelen med täta steg är att det blir mörkare under trappen.

Annons

Är det riktigt trångt kan Pixima Mini Line med specialutformade, 54 cm breda trappsteg vara en lösning. Trappan är inte mer än 65 cm bred och 13 steg på stålstomme med vire-räcke och kostar cirka 13 000 kr på K-Rauta.

Med stomme i vit krom och steg i massiv bok, lackade eller mörkbetsade och matchande detaljer är Pixima Ring line enkel men stilfull. Finns i 118 - 158 cm bredd, avstigningsplanet kan utformas på olika sätt. Pris cirka 20 000 kr på K-Rauta.

Hur många trappsteg behövs?

Har du normal takhöjd, cirka 240 cm, brukar man räkna med ungefär 13 trappsteg. Ett normalsteg är cirka 17 centimeter högt (sättsteg) och cirka 27 centimeter djupt (plansteg), vilket innebär att ungefär 13 trappsteg brukar vara normalt om rummet har normal takhöjd. Formeln 2h+b = 61-63 centimeter kan vara användbar, där h = steghöjden och b = planstegets djup.


Att snickra sin egen trappa kräver en händighet över genomsnittet och kostnaden avgörs givetvis av utformningen. Men räkna med från cirka 5 000 kronor och uppåt för virket. Räcke och ledstång kan variera enormt i pris beroende på vilket material du väljer. Trapp Teknik.

Bygga själv, köpa färdig byggsats eller ta hjälp med hela jobbet?

Att bygga en trappa helt på egen hand kräver att du är händigare än genomsnittet. Det är många detaljer att vara noga med, inte minst när det gäller säkerhet. För att trappan ska vara behaglig att gå i bör du hålla dig till standardmått; ett normalsteg är cirka 17 cm högt (sättsteg) och cirka 27 cm djupt (plansteg) En brantare trappa ges mindre plansteg och samtidigt högre sättsteg och vice versa. Steghöjd och stegdjup kan man beräkna med hjälp av formeln 2 x steghöjden + stegdjupet = 600–630 mm. Är du sugen på att bygga själv och har kunskapen finns det ritningar med godkända trapplösningar på nätet, till exempel i artikeln "Sätt in en trappa" eller på www.beijerbygg.se Även tillverkare av trappor, exempelvis Trappteknik, kan hjälpa till med att ta fram ritningar exakt anpassade efter ditt hus och dina önskemål.


Exklusivt eller enkelt? Läckert exklusiv look med valnöt och glas är modellen Zaragoza från Trappmäster som kan erbjuda den i många varianter. Pris inkl. uppmätning, montage och moms Zaragoza cirka 125 000 kr. Den allra enklaste trapplösningen till ett utrymme du bara använder ibland, som exempelvis till vinden. Vikbar trappa som fälls ned från taket vara en bra, 995 kronor, Byggmax.

Färdigt på en helg med byggsats

De trappor som levereras i byggsats kräver förstås också att du inte har tummen mitt i handen, men de flesta har utförliga steg-för-steg-beskrivningar som är enkla att följa. Slipper du göra jobbet helt ensam underlättar det enormt, det är nästan en förutsättning att vara två eller flera. Är inte konstruktionen alltför komplicerad och ni jobbar på duktigt bör två personer klara trappbygget på en helg.

Låt proffsen göra hela jobbet

Att köpa hela paketet är den enklaste varianten, men då blir kostnaden förstås högre. Priserna varierar kraftigt beroende på utformningen som är i stort sett helt flexibel och börjar ungefär på runt 20 000 kronor. Det är också stor skillnad på vilken typ av trä du väljer, en trappa i ek är exempelvis cirka 10 000 kronor dyrare än en i furu. Låter du ett företag sköta hela trapp-projektet kan du vara säker på att trappan är korrekt och säkert byggd (under förutsättning att du vänder dig till ett seriöst företag med stor erfarenhet) samt att du har garantier ifall någonting skulle gå tokigt. Som alltid när det gäller hantverkstjänster ska du se till att företaget har F-skattsedel och se till att du får ett leveransdatum. Montering kostar från cirka 10 000 kr.


Belysning i trappan är effektfullt och gör också trappan säkrare att gå i när det är mörkt i rummet för övrigt. På bilden energisnål LED-belysning "Steplight", pris cirka 1 100 kr/14 steg.

En trappa måste vara säker, särskilt för små barn. Till exempel får mellanrummet mellan spjälorna inte vara för stort. På bilden Stryntrappa Bris från norska Hagen, säljs genom TrappMäster.

Tänk på säkerheten

Det finns regler för hur en trappa får utformas, till exempel får räcket inte vara klättringsbart och mellanrummet mellan spjälor och trappsteg får inte vara så stort att ett barn kan ramla ut mellan. Likaså kan det vara bra att tänka på att om olyckan skulle vara framme och man ramlar blir fallet inte lika långt i en svängd trappa eller i en trappa med en eller flera avsatser. Försäkra dig också om att trappstegen inte är hala. Lackat trä är halare än oljat, en fast matta, till exempel i nålfilt, gör trappan mycket halksäker. Glöm heller inte trappgrind för de allra minsta - både uppe och nere. Mer info om byggregler hittar du på www.boverket.se


Vitlackerad trappa med täckta steg i ek. Optimal Ek kommer från Drömtrappor som utformar den efter dina önskemål.

Läcker och enormt effektfull är industritrappan i blålackerad står som även fungerar i en vanlig villa. Drar onekligen blickarna till sig. Pris cirka 65 000 kr, Weland.

Köpinformation:

www.byggmax.se

www.dromtrappor.se

www. trappteknik.com

www.k-rauta.se

www.pixima.se

www.trappmaster.se

www.weland.se

03 februari 2011 Susann Gson Engqvist, viivilla.se februari 2011
Annons
Annons
Mer om Trappor

En trappa - tre stilar

Trappor Trött på trappan och sugen på ett kul och lagom arbetsamt projekt? Då är detta jobbet för dig!

Snygga till betongtrappan

Trappor Spruckna fotsteg och lösa delar – efter några år ser ofta betongtrappan tråkig ut. Men det är ofta ganska lätt ordnat. Här visar Anders Utsten hur du...

Snygg trappa på tomten

Trappor En bra utomhustrappa ska vara lätt att gå i och fungera såväl på sommaren som på vintern. Här visar vår hussnickare Ohlis hur du planerar trappbygget...

Bygg en väggfast stege till loftet

Trappor Ska man komma upp till ett loft eller vind och det inte finns någon trappa används oftast en nedfällbar stege. En separat stege är förenad med stort besvär, den nedfällbara är ofta lite besvärlig att få fram och inte sällan med risk för klämskador. Men med en väggfast stege ersätter man elegant och till låg kostnad båda dessa alternativ. En förutsättning är dock att takluckan är placerad nära en vägg.

Gammal trappa i nya kläder

Trappor På en dag förvandlades den gamla slitna betongtrappan till en fräsch trätrappa med ett fiffigt förvaringsutrymme. Vilken härlig ansiktslyftning för...

Fler steg till personlig inredning

Trappor Är trappan husets viktigaste möbel eller bara något som tar oss mellan två våningar? Ta en ordentlig titt på husets "doldis" som nu börjar bli en person...

Loft- eller vindstrappa av limträ

Trappor Har du ett sovloft med lös stege eller en vindslucka med utdragbar stege till en inredd vind? Så här bygger du en smartare trapp upp...

Så funkar det: Att renovera trappan

Trappor En gisten inomhustrappa ger ett tråkigt intryck åt hela huset. Man kan renovera den på olika sätt, och det är enklare än du tror!

Hallen - från mörk och tråkig till ljus och välkomnande

Trappor Husets hall och trapphus var verkligen ingen höjdare, mörkt och trist. Men det visade sig vara ganska enkelt och inte särskilt kostsamt att få det fint.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]