Ta steget till en ny trappa
Har ditt hus fler än en våning behöver du en trappa. Här får du som funderar över att bygga på en våning, göra vinden till bostadsyta eller står i begrepp att bygga nytt hus, massor av trappkunskap och inspiration.
Specialtrappor för trånga utrymmen
Om trappan ska vara rak, svängd, spiralformad, U- eller L-formad bestäms till stor del av hur stort utrymmet är där trappan ska placeras. En L-formad trappa som följer väggen tar minst plats, en U-formad trappa, ofta då försedd med viloplan, tar betydligt större plats. En spiralformad trappa kräver också mycket utrymme, om du inte väljer en mycket brant spiralformad trappa med metallstomme i mitten, som exempelvis de som säljs i byggsats. Där finns trappor som inte är mer är 65 mm breda. Ju brantare trappa desto mindre utrymme krävs, men den blir också ofta mindre bekväm att gå i. Tänk också på att om du vill kunna bära exempelvis möbler mellan våningsplanen bör trappan vara minst 90 cm bred.
Utrymmet under trappan kan utnyttjas, exempelvis till förvaring, som hemarbetsplats eller lekhörna. För att undvika att smuts och småsaker faller ned bör man då välja en trapptyp med täta steg. Nackdelen med täta steg är att det blir mörkare under trappen.

Är det riktigt trångt kan Pixima Mini Line med specialutformade, 54 cm breda trappsteg vara en lösning. Trappan är inte mer än 65 cm bred och 13 steg på stålstomme med vire-räcke och kostar cirka 13 000 kr på K-Rauta.

Med stomme i vit krom och steg i massiv bok, lackade eller mörkbetsade och matchande detaljer är Pixima Ring line enkel men stilfull. Finns i 118 - 158 cm bredd, avstigningsplanet kan utformas på olika sätt. Pris cirka 20 000 kr på K-Rauta.
Hur många trappsteg behövs?
Har du normal takhöjd, cirka 240 cm, brukar man räkna med ungefär 13 trappsteg. Ett normalsteg är cirka 17 centimeter högt (sättsteg) och cirka 27 centimeter djupt (plansteg), vilket innebär att ungefär 13 trappsteg brukar vara normalt om rummet har normal takhöjd. Formeln 2h+b = 61-63 centimeter kan vara användbar, där h = steghöjden och b = planstegets djup.

Att snickra sin egen trappa kräver en händighet över genomsnittet och kostnaden avgörs givetvis av utformningen. Men räkna med från cirka 5 000 kronor och uppåt för virket. Räcke och ledstång kan variera enormt i pris beroende på vilket material du väljer. Trapp Teknik.
Bygga själv, köpa färdig byggsats eller ta hjälp med hela jobbet?
Att bygga en trappa helt på egen hand kräver att du är händigare än genomsnittet. Det är många detaljer att vara noga med, inte minst när det gäller säkerhet. För att trappan ska vara behaglig att gå i bör du hålla dig till standardmått; ett normalsteg är cirka 17 cm högt (sättsteg) och cirka 27 cm djupt (plansteg) En brantare trappa ges mindre plansteg och samtidigt högre sättsteg och vice versa. Steghöjd och stegdjup kan man beräkna med hjälp av formeln 2 x steghöjden + stegdjupet = 600–630 mm. Är du sugen på att bygga själv och har kunskapen finns det ritningar med godkända trapplösningar på nätet, till exempel i artikeln "Sätt in en trappa" eller på www.beijerbygg.se Även tillverkare av trappor, exempelvis Trappteknik, kan hjälpa till med att ta fram ritningar exakt anpassade efter ditt hus och dina önskemål.


Exklusivt eller enkelt? Läckert exklusiv look med valnöt och glas är modellen Zaragoza från Trappmäster som kan erbjuda den i många varianter. Pris inkl. uppmätning, montage och moms Zaragoza cirka 125 000 kr. Den allra enklaste trapplösningen till ett utrymme du bara använder ibland, som exempelvis till vinden. Vikbar trappa som fälls ned från taket vara en bra, 995 kronor, Byggmax.
Färdigt på en helg med byggsats
De trappor som levereras i byggsats kräver förstås också att du inte har tummen mitt i handen, men de flesta har utförliga steg-för-steg-beskrivningar som är enkla att följa. Slipper du göra jobbet helt ensam underlättar det enormt, det är nästan en förutsättning att vara två eller flera. Är inte konstruktionen alltför komplicerad och ni jobbar på duktigt bör två personer klara trappbygget på en helg.
Låt proffsen göra hela jobbet
Att köpa hela paketet är den enklaste varianten, men då blir kostnaden förstås högre. Priserna varierar kraftigt beroende på utformningen som är i stort sett helt flexibel och börjar ungefär på runt 20 000 kronor. Det är också stor skillnad på vilken typ av trä du väljer, en trappa i ek är exempelvis cirka 10 000 kronor dyrare än en i furu. Låter du ett företag sköta hela trapp-projektet kan du vara säker på att trappan är korrekt och säkert byggd (under förutsättning att du vänder dig till ett seriöst företag med stor erfarenhet) samt att du har garantier ifall någonting skulle gå tokigt. Som alltid när det gäller hantverkstjänster ska du se till att företaget har F-skattsedel och se till att du får ett leveransdatum. Montering kostar från cirka 10 000 kr.

Belysning i trappan är effektfullt och gör också trappan säkrare att gå i när det är mörkt i rummet för övrigt. På bilden energisnål LED-belysning "Steplight", pris cirka 1 100 kr/14 steg.

En trappa måste vara säker, särskilt för små barn. Till exempel får mellanrummet mellan spjälorna inte vara för stort. På bilden Stryntrappa Bris från norska Hagen, säljs genom TrappMäster.
Tänk på säkerheten
Det finns regler för hur en trappa får utformas, till exempel får räcket inte vara klättringsbart och mellanrummet mellan spjälor och trappsteg får inte vara så stort att ett barn kan ramla ut mellan. Likaså kan det vara bra att tänka på att om olyckan skulle vara framme och man ramlar blir fallet inte lika långt i en svängd trappa eller i en trappa med en eller flera avsatser. Försäkra dig också om att trappstegen inte är hala. Lackat trä är halare än oljat, en fast matta, till exempel i nålfilt, gör trappan mycket halksäker. Glöm heller inte trappgrind för de allra minsta - både uppe och nere. Mer info om byggregler hittar du på www.boverket.se

Vitlackerad trappa med täckta steg i ek. Optimal Ek kommer från Drömtrappor som utformar den efter dina önskemål.

Läcker och enormt effektfull är industritrappan i blålackerad står som även fungerar i en vanlig villa. Drar onekligen blickarna till sig. Pris cirka 65 000 kr, Weland.
Köpinformation:
www.byggmax.se
www.dromtrappor.se
www. trappteknik.com
www.k-rauta.se
www.pixima.se
www.trappmaster.se
www.weland.se
Redaktionen rekommenderar
En trappa - tre stilar
Trappor Trött på trappan och sugen på ett kul och lagom arbetsamt projekt? Då är detta jobbet för dig!
Snygga till betongtrappan
Trappor Spruckna fotsteg och lösa delar – efter några år ser ofta betongtrappan tråkig ut. Men det är ofta ganska lätt ordnat. Här visar Anders Utsten hur du...
Snygg trappa på tomten
Trappor En bra utomhustrappa ska vara lätt att gå i och fungera såväl på sommaren som på vintern. Här visar vår hussnickare Ohlis hur du planerar trappbygget...
Bygg en väggfast stege till loftet
Trappor Ska man komma upp till ett loft eller vind och det inte finns någon trappa används oftast en nedfällbar stege. En separat stege är förenad med stort besvär, den nedfällbara är ofta lite besvärlig att få fram och inte sällan med risk för klämskador. Men med en väggfast stege ersätter man elegant och till låg kostnad båda dessa alternativ. En förutsättning är dock att takluckan är placerad nära en vägg.
Gammal trappa i nya kläder
Trappor På en dag förvandlades den gamla slitna betongtrappan till en fräsch trätrappa med ett fiffigt förvaringsutrymme. Vilken härlig ansiktslyftning för...
Fler steg till personlig inredning
Trappor Är trappan husets viktigaste möbel eller bara något som tar oss mellan två våningar? Ta en ordentlig titt på husets "doldis" som nu börjar bli en person...
Loft- eller vindstrappa av limträ
Trappor Har du ett sovloft med lös stege eller en vindslucka med utdragbar stege till en inredd vind? Så här bygger du en smartare trapp upp...
Så funkar det: Att renovera trappan
Trappor En gisten inomhustrappa ger ett tråkigt intryck åt hela huset. Man kan renovera den på olika sätt, och det är enklare än du tror!
Hallen - från mörk och tråkig till ljus och välkomnande
Trappor Husets hall och trapphus var verkligen ingen höjdare, mörkt och trist. Men det visade sig vara ganska enkelt och inte särskilt kostsamt att få det fint.