Snygga till betongtrappan

Spruckna fotsteg och lösa delar – efter några år ser ofta betongtrappan tråkig ut. Men det är ofta ganska lätt ordnat. Här visar Anders Utsten hur du går tillväga.

En betongtrappa får stå ut med mycket slitage – från regn, snö, salt och is. Om trappan inte är helt sprucken, är det inte så svårt att fräscha upp den så att den håller i några år till. Ett alternativ är att bygga en trätrappa ovanpå betongen, men här väljer vi att laga de hål och trasiga kanter som lossat.

1. Trappan före renoveringen. Många års snö och isborttagning samt grova skor har till slut slitit bort och förstört stora delar. Trappan har blivit lagad tidigare men det har inte hållt så bra.

2. Först måste du få bort allt som är löst eller sådant som är på väg att lossna. Här är det några få bitar som sitter lösa och resten är väldigt poröst.  Det betyder att du får hugga bort en del och resten får du borsta bort försiktigt. Var försiktig så att du inte knackar bort för mycket.

3. För att det nya bruket ska få fäste är det bra om du använder någon slags armering. Här är det relativt små ytor så vanliga armeringsjärn får knappast plats.  Borra därför ett 8 mm hål i mitten av skadan. Är det en större lagning får det bli fler hål.

4. I hålet slår du in en rostfri bult. Se till att den sitter fast ordentligt, använd vid behov en större bult om den inte fastnar. Slå in bulten så hårt du vågar utan att du spräcker betongen runt omkring.  Har du ingen rostfri bult fungerar det med en vanlig galvad eller förzinkad.  Ett tunt nät kan också fungera.

5. När allt löst material är borta är det bra att behandla ytan med primer. Den binder materialet och låter framför allt betongen fästa bättre på underlaget.  Spä flaskans innehåll enligt instruktionerna. Primern är väldigt dryg och räcker till stora ytor.

6. Blanda bruket ordentligt så det inte finns några klumpar. Blanda gärna mindre mängder åt gången eftersom bruket härdar relativt fort.  En kraftigare borrmaskin med en omrörare underlättar arbetet men det fungerar självklart också att blanda för hand.

7. Nu är det bara att laga alla ytor som blivit behandlade. Täck gärna resten av trappan så du slipper få bruk där det inte ska vara. Är det väldigt djupa håligheter kan du bli tvungen att lägga på i flera lager med torktid mellan. Efter att du lagt på bruket låter du det torka till en stund innan du finjusterar.

8. Med en pensel, en putsbräda eller en slev får man, efter att bruket torkat lite, justera ytan så den blir slät och fin. Detta får man göra några gånger innan det torkar helt och tills man blir nöjd. Täck över och duscha ytan försiktigt om det är varmt ute så bruket inte torkar för fort, för då kan det uppstå sprickor.

Om steget är trasigt eller om skadan är för stor, kanske det inte räcker att putsa ytan. Då kan man få gjuta en del av steget. Använd då en formplywood som har en blank yta för bästa resultat. Spänn fast plywooden på sidan och gjut ovanifrån. Justera höjden med en bräda och finjustera med en slev.

Detta behöver du:

Bruk – här har vi valt Finja Bemex High Tech som är ett lagningsbruk som tål frost och salt väldigt bra. 

Hammare och mejsel för att hugga bort gammalt bruk.

Slev att blanda bruket med.

Primer för att få bruket att fästa.

Pensel.

Slipsten som används när bruket har torkat i något dygn.

1 säck Finja Bemix High cirka 170 kronor.
1 flaska Primer cirka 100 kronor.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar