Din gamla trappa kan bli som ny med lite färg, en trappmatta eller, som här med färdiga plansteg som monteras direkt på stegen.
Din gamla trappa kan bli som ny med lite färg, en trappmatta eller, som här med färdiga plansteg som monteras direkt på stegen. Foto: LUNDBERGS PRODUKTER

Så funkar det: Att renovera trappan

Trappor

En gisten inomhustrappa ger ett tråkigt intryck åt hela huset. Man kan renovera den på olika sätt, och det är enklare än du tror!

Av: Maria Backman, 12 september 2011

När behövs det?

När trappan börjar bli sliten. När du vill ha ett färgstarkt blickfång – eller en ny, sober entré!

Annons

Hur gör man?

Väljer du att måla trappan? Släpp loss med färg!

– Och varför måla alla trappsteg i samma kulör? Man kan i princip göra vad som helst, säger Per Karneke, målerikonsult på Alcro-Beckers AB.

Vanlig golvfärg går bra att använda till trappstegen. Den ger friktion så du inte halkar. Däremot avråder Per Karneke från att välja en färg med halkskydd.

– Det är svårt att hålla rent och allt smuts fastnar.

Till vangstyckena (trappans sidor) funkar inte golvfärg så bra. Välj en färg som inte rinner.

Ta först bort eventuell matta i trappan. Ofta är det enklast att hyra en maskin som skär bort mattan. Spackla sprickor och skavanker. Slipa av med slipmaskin så du får fram rent trä. Om trappan är målad, använd gärna färgborttagningsmedel först och slipa sen. Grundmåla och låt torka ordentligt. Måla två gånger med täckfärg.

Eller renovera trappan med färdiga plansteg som monteras direkt på de gamla. Stegen, som finns i laminat i olika färger och i massivt trä som ek, lönn och valnöt, kan monteras på de flesta trappor.

– I vår lösning ingår en mall som är lika stor som själva trappsteget. Med hjälp av den ritar du av din trapp, berättar Torbjörn Dahlander på Lundbergs Produkter AB.

Sen är det bara att börja såga. För att få fina snitt rekommenderas en vass sticksåg eller handklinga.

Stegen av massivt trä är 15 millimeter tjocka och kan därför slipas upp till tio gånger. De är grundoljade och behöver oljas ytterligare två-tre gånger.

Väljer du att klä trappan med en ny matta lämpar sig nålfiltmatta särskilt bra. Heltäckningsmatta kan också gå. Rådgör med fackhandeln!

Vad kostar det?

Att måla eller lacka trappan är billigast.

– Det handlar bara om kanske fem kvadratmeter. Då räcker det med grundfärg och en liter täckfärg, berättar Per Karneke.

Hyra för slipmaskin tillkommer.

Massiva eksteg kostar hos Lundbergs 9 155 kronor för fjorton steg med minsta stegbredden inklusive bakkants-list. Med laminat betalar du 5 940 kronor för ovanstående.

Vem kan hjälpa till?

Att renovera trappor är ofta enkelt och tar inte lång tid. Anlita hantverkare om du inte kan göra jobbet själv. Med ROT-avdraget får du göra avdrag för arbetskostnaden.

Vad kan gå fel?

All gammal fernissa och lack måste bort innan du målar. Är trappan klädd med matta, kolla om denna är övermålningsbar.

– Det är viktigt att du använder ett MS-polymerlim när du monterar färdiga plansteg, berättar Torbjörn Dahlander. Limmet utjämnar dessutom ojämnheter. Använd inte vatten- eller spritbaserat lim eftersom stegen då kan slå sig.

– Stegen täcker en bredd på upp till 1600 millimeter. Om trappstegen är bredare går det bra att skarva, men skarven kommer att bli synlig, påpekar han.12 september 2011 Maria Backman
Annons
Annons
Mer om Trappor

En trappa - tre stilar

Trappor Trött på trappan och sugen på ett kul och lagom arbetsamt projekt? Då är detta jobbet för dig!

Snygga till betongtrappan

Trappor Spruckna fotsteg och lösa delar – efter några år ser ofta betongtrappan tråkig ut. Men det är ofta ganska lätt ordnat. Här visar Anders Utsten hur du...

Snygg trappa på tomten

Trappor En bra utomhustrappa ska vara lätt att gå i och fungera såväl på sommaren som på vintern. Här visar vår hussnickare Ohlis hur du planerar trappbygget...

Fräscha upp trappan

Trappor Att putsa eller måla om en gammal sliten betongtrappa innebär bara tillfälliga lösningar. Ge istället trappan en naturstensbeläggning som håller. Du gör det enkelt själv.

Bygg en väggfast stege till loftet

Trappor Ska man komma upp till ett loft eller vind och det inte finns någon trappa används oftast en nedfällbar stege. En separat stege är förenad med stort...

Gammal trappa i nya kläder

Trappor På en dag förvandlades den gamla slitna betongtrappan till en fräsch trätrappa med ett fiffigt förvaringsutrymme. Vilken härlig ansiktslyftning för...

Fler steg till personlig inredning

Trappor Är trappan husets viktigaste möbel eller bara något som tar oss mellan två våningar? Ta en ordentlig titt på husets "doldis" som nu börjar bli en personlig inredningsdetalj i våra hem.

Loft- eller vindstrappa av limträ

Trappor Har du ett sovloft med lös stege eller en vindslucka med utdragbar stege till en inredd vind? Så här bygger du en smartare trapp upp...

Hallen - från mörk och tråkig till ljus och välkomnande

Trappor Husets hall och trapphus var verkligen ingen höjdare, mörkt och trist. Men det visade sig vara ganska enkelt och inte särskilt kostsamt att få det fint.