Så fixar du snygg trappa

När trappan börjat knarra eller blivit nött och sliten är det dags för en renovering. Det finns flera sätt att göra detta, antingen med hjälp av en hantverkare eller för egen hand.


Åke Johansson valde att klä sin trapp i ek när han skulle renovera och det blev ett resultat som han verkligen blev nöjd med.

En trappa blir i regel flitigt använd och det är lätt att ytskiktet blir slitet och ojämnt. Ett annat problem är att trappor lätt börjar knarra efter en tid. Är trappan klädd med matta, kan den efter ett tag kännas lite gammal och sliten och behöver bytas ut.

När det är dags att renovera trappan inomhus gäller det först att bestämma sig för om du vill göra jobbet själv eller anlita en hantverkare. Ska trappan målas, lackas, oljas, få en ny matta eller ska den kläs i form av färdiga trappsteg?

Klä trappan i trä

När Åke Johansson i Ljusdal renoverade sin trappa valde han att lägga på ett trämaterial. Då han bytte golv på nedervåningen passade han också på att renovera trappan som då var klädd med en nålfiltmatta. Istället blev trappan klädd i ek och fick ett helt nytt utseende. Han anlitade en hantverkare som gjorde jobbet och på två dagar stod trappan färdig. Trappan som var öppen mellan stegen blev igenstängd med hjälp av skivor och lister. Även räcket målades i en vit bruten färg.

– Jag blev verkligen nöjd. Det blev snyggt och ett helt annat ljud i trappan, det låter inte alls så mycket när man går i den nu, säger Åke Johansson.

Att klä in en trappa i trämaterial kostar runt 20 000 kronor inklusive moms och tar cirka tre dagar för en hantverkare.

Lättare med rak trappa

Om du ska göra en trapprenovering själv, finns det många olika återförsäljare som säljer denna typ av trapprenoverings-sats. Instruktioner följer då med materialet och för den normalhändige ska det inte vara ett alltför svårt jobb om man har en rak trappa. Är det en svängd trappa kan det vara lite klurigare att göra det själv och det kan då vara bra att ta hjälp av en hantverkare.

Fördelen med att klä in trappan med färdiga steg är att man inte behöver göra något förarbete då mattor eller färg som suttit på den gamla slitna trappan kan sitta kvar.

– Om du har en gammal och sliten trapp som du vill renovera så att den ser modern ut igen är det här det bästa alternativet. Det blir i princip en helt ny trappa, säger hantverkaren Frans Flinck, från Hagmans golv i Ljusdal.

Du kan välja material i olika träslag och om det ska vara obehandlat, lackat eller oljat trä. Åke valde en föroljad ektrapp som med jämna mellanrum behöver oljas på nytt.

– Om du väljer till exempel lackad ek behöver du inte underhålla det alls. Men väljer du olja behöver du stryka på nytt då och då. Det finns särskilda rengöringsoljor som man kan använda och de är väldigt enkla att stryka på, säger Frans Flink.

Måla eller lägga matta

Att renovera trappan själv med färg, olja, lack eller matta är inte särskilt svårt, men kan vara ganska tidskrävande.

Först måste det befintliga materialet tas bort. Om det sitter mattor på trappstegen så måste dessa tas bort och trappstegen eventuellt spacklas för att få bort ojämnheter. Om du ska lägga på ny matta kan det vara bra att använda de gamla som mall förutsatt att de håller sig hela när de dras bort.

De flesta mattor sitter med lim, men en del kan också vara fastsatta med lister och spik och det kan vara bra att ha ett stämjärn för att få dem att lossna. För att ta bort limrester på trappan efter mattorna kan du använda en värmepistol.

Att ta bort befintligt material och lägga på färg, olja, lack eller matta kostar runt 7 000 kronor och tar oftast bara en dag för en hantverkare.

Vid renskrapning av din trappa kan en liten handskrapa vara bra att ha till hands.

Verktyg och färgval

När du renoverar trappan själv är det viktigt att spackla och slipa noggrant för att få uppnå ett så bra slutresultat som möjligt. När du slipar är det perfekt att använda sig av en liten slipmaskin eller en vanlig liten handskrapa. Vid renskrapning och slipning kan det också vara

bra att använda sig av en IR-lampa som har infrarött ljus, med hjälp av den släpper färgen från trappstegen och går då lätt att skrapa bort.

När trappan är helt ren från det tidigare materialet, spacklad och slipad är det bara att lägga på den olja, lack, matta eller målarfärg som du vill ha.

När du renoverar trappan är också färgvalet viktigt. Trappan används mycket och det är viktigt att välja en färg som tål att slitas på.

– Lägger man på en heltäckande matta ska man tänka på färgvalet så att inte smutsen syns så väl, säger Frans Flinck.

När du målar trappan ska man också tänka på att välja en färg som inte blir alltför hal att gå på. För att undvika detta kan du blanda i någon typ av struktur i färgen. Prata med fackmannen i färghandeln så får du tips och råd om en färg som kan vara lämplig.

Om du målat trappan kan det också vara en bra idé att sätta på någon form av halkskydd, då minimerar du halkrisken ytterligare vilket är speciellt bra om du har små barn i huset.

Knarrande trapp

Att ha en knarrande trappa kan vara irriterande, men är lätt att åtgärda. Det knarrande ljudet uppstår ofta av att något sitter löst i trappan och att träbitar gnids mot varandra när du går på trappsteget. Om du kommer åt trappan från undersidan kan du pröva att skruva fast sättsteg som sitter lösa. Att spika ska du undvika eftersom spiken senare kan åka ut och då kommer ljudet tillbaka.

– Bland det viktigaste när man renoverar en trappa är att man förstärker trappan underifrån för att få bort knarrande ljud, säger Frans Flinck.

Trappa före renovering.

Trappa efter renovering. Mattan har tagits bort, trappstegen slipats och spacklats och sedan målats med en vit bruten färg.

annons

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar