Loft- eller vindstrappa av limträ

Har du ett sovloft med lös stege eller en vindslucka med utdragbar stege till en inredd vind? Så här bygger du en smartare trapp upp...


Du har ett sovloft med lös stege eller en vindslucka med utdragbar stege till en inredd vind. Innan du eller någon av barnen skadar sig kan du enkelt snickra en fast trappstege. Du gör den så luftig och så utrymmesbesparande som möjligt. Det behöver inte vara möbelkvalitet – det är egentligen en fast trappstege.

När du bestämt vinkeln på trappan markerar du urtagen för steg och kapar ändarna.

Här är de båda vangstyckena av limträ sedan ändarna kapats.

Säkerheten är viktig. Den här trappstegen har stomme av limträ, som är rakt och formstabilt (vanliga plankor i denna längd är ofta skeva). Dessutom har limträ snävare måttoleranser och det är ett ljust och ett bestående vackert trämaterial, som inte behöver målas eller underhållas.

Planera – mät upp

Bestäm trappans lutning (ju mindre lutning, desto bekvämare men mer platskrävande). Mät upp våningshöjden, d v s måttet från golv till golv. Mät upp trappans längd. Bestäm trappbredd (50 cm räcker). Lämplig steghöjd är ca 18 cm. Erforderligt antal steg räknar du fram genom att dividera våningshöjden med 18.

Beställ material

* Limträ 42 x 225 (lagerbalk), ca 12 m (4 st á 3 m)
* Gängstång 8 mm diameter + låsmuttrar, stånglängd 3 st á 52 cm som dragstag
* Rundstav 10 mm, ca 4 löpmeter, som träplugg
* Bygelhandtag + skruv
* Vinkelprofiler, 2 st 80 x 80 x 60 + skruv, 2 st 60 x 60 x 40 + skruv
* Trälim

Verktyg

Du behöver en handcirkelsåg eller en ordentlig fogsvans, ett stämjärn, en rejäl hammare, 3 st 50 cm-tvingar, stor skruvmejsel, hyls- eller skiftnyckel, grov fil, sandpapper. Naturligtvis penna, linjal och ett mätdon (t ex måttstock).

Sätt ihop – montera

Lägg upp vangstyckena på ett stort bord. Rita upp på vangstyckena var planstegen ska sitta och hur du ska kapa ändarna på vangstyckena. Det är inte fel att låta vangstyckena gå upp vidare (ca 75 cm) förbi golvet, för att få något att hålla i när man ska gå upp eller ner.

Såga ca 15 mm djupa spår och gör urtag för trappstegen. Använd fogsvans och stämjärn försiktigt. Se till att ytan i urtagen blir så jämn som möjligt.

Kapa till alla plansteg. Om du bestämt trappbredden till 50 cm blir trappstegen 45 cm långa (500 – 2 x 42 + 2 x 15 = 45). Vi har valt att använda steg med parallella långkanter (det finns lofttrappor där stegen är växelvis urtagna i framkant för att underlätta gången).
Stryk ut trälim i urtagen. Sätt in de två yttre stegen i det ena vangstycket. Vänd vangstycket så att det vilar på de yttre stegen. Var försiktig så att det inte rasar. Det är bra om man kan vara två personer.

Borra sedan parvis 10 mm hål (se fig.) genom vangstycket och vidare ca 5 cm in i steget. Fyll hålen med trälim och slå i rundstaven som träplugg. Torka bort överflödigt lim. Vänd tillbaka och passa in övriga steg i urtagen. Borra, limma och plugga i de övriga stegen. När du limmat fast alla steg i det ena vangstycket vänder du och din medhjälpare försiktigt på hela enheten. Limma sedan det andra vangstycket på motsvarande sätt. Nu är trappstegen klar. Använd tvingarna för att få presstryck vid limningen.

För säkerhets skull bör du förse trappan med dragstag. Ett upptill, ett i mitten och ett nedtill. Se till att de kommer strax under ett plansteg så blir de inte så synliga. Borra 8 mm hål för gängstängerna. Slå i stängerna, kapa om nödvändigt så att de sticker inte ut mer än 10 mm och dra åt med låsmuttrarna. Nu återstår montering av trappan.
Det ska vara något fast trämaterial att fästa trappan i, t ex en golv- eller avväxlingsbjälke. Skruva först fast vinkelprofilerna på vangstyckena . Lyft upp trappan i läge mot bjälklagskanten upptill.

Markera skruvhålen, förborra och skruva fast. Gör samma procedur nedtill vid golvet. Trappan bör fästas även mot detta. Är det ett trädgolv går det ju att skruva direkt efter förborrningen. Är det det ett stengolv får man efter förborrningen sätta expanderande plugg och därefter skruva fast.

Återstår att montera bygelhandtag ovanpå vagnstyckena. På loftet bör det finnas ett räcke mot bjälkslagskanten. Avrunda stegframkanter och andra vassa kanter med grovt och medelgorvt sandpapper.

1. Uppsågning av spår, 15 mm eller något mindre djupa, för urtagen till planstegen.

2. Använd ett vasst stämjärn till urtagningen. Limträ är gjort av gran, som är mycket lätt att bearbeta med handverktyg.

3,4. Inpassning av steg i urtagen. Börja med de två yttersta, så går det lättare med resten. Spika provisoriskt genom vangstycket för att få det hela att hålla ihop. Jämna gärna av urtagen med en rasp innan du passar in stegen.

5. Vangstyckena med alla urtag färdiga.

6. Kapsågning av trappans steg. Såga i 45° vinkel för att få sågsnittet rakt och jämnt. Använd en vass fogsvans eller handcirkelsåg.

7. Här är samtliga steg inpassade i det ena vangstycket. Använd träklubba, så att stegen går in i urtagen.

8. Under arbetets gång kan trappan hållas ihop av s k limknektar eller långa skruvtvingar.

9. Ersätt den provisoriska spikningen successivt med träplugg, två vid varje stegände. Förborra med 10 mm borr ca 40 mm in i steget. Uppstickande pluggar sågas av efterhand.

10. Borra först och tryck sedan in lim i borrhålet. Slå till sist in träpluggen.

11. Trappan i princip färdig. Alla steg är pluggade – det finns varken spik eller skruv kvar. Bara monteringen återstår.

12. Så här blev trappan monterad och klar, så när som på handledare och infästning i golvet.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar