Fler steg till personlig inredning

Är trappan husets viktigaste möbel eller bara något som tar oss mellan två våningar? Ta en ordentlig titt på husets "doldis" som nu börjar bli en personlig inredningsdetalj i våra hem.


Superdesignat i trä och stål. Trappan New Age Millennium kommer från Atabtrappan och kan kombineras i olika varianter efter eget tycke och smak, till exempel med liggande stålvajrar eller stående stålrör. Trappstegsformade vangstycken ger ett speciellt utseende.

Vi renoverar kök och badrum för hundratusentals kronor och köper dyra möbler som åker ut efter ett antal år. Men hur många av oss har egentligen funderat så mycket över trappan som ska stå där betydligt längre? I många år har den varit lite av en bortglömd inredningsdetalj, delvis på grund av okunskap men även för att det ofta inte har funnits mer än ett begränsat antal trappor att välja mellan när man köpt ett nyckelfärdigt hus. I dag har attityden gentemot trappan förändrats och vi börjar se den som en viktig och personlig möbel och inte bara som en stege för att ta oss upp och ner mellan våningsplanen.

– Trappan är ofta det första som möter besökaren när man kommer in och den kan ge en verklig ”aha-upplevelse”. Placering, typ av trappa och materialval kan helt ändra karaktären i huset, säger Olle Persson, ansvarig för trappinredning på Snickerifabrikernas Riksförbund, SNIRI.

Maximalt ljusinsläpp genom trappan. Tillverkaren garanterar att den är helt knarrfri. Den bärande handledaren kan beställas böjlimmad för att ge en mjuk böjd trappa. Treppenmeister från SSC. En stark trend i dag är en kombination av oljad ek och rostfria räckesståndare. Här trappan Twinline från SSC.

Pris efter material och tillval

En trappa kostar från cirka 15-20 000 kronor och uppåt, framför allt beroende på vilket material du väljer. Ädelträ som till exempel ask, bok och ek är dyrast och kostar ungefär dubbelt så mycket som samma trappa i furu. Andra faktorer som avgör priset är inborrade räcken, profilerade framkanter på stegen eller blocksteg (ett utsvängt första plansteg). En böjlimmad trappa är dyrare än en rak och det är viktigt att titta på vad man får för pengarna.

Tillverkning efter personlig smak

Du kan få en trappa tillverkad nästan helt efter eget huvud. Träslag, ytbehandling och detaljer bestämmer du själv. Det finns många olika ytbehandlingar att välja mellan och har man inte råd med äkta vara går det till exempel att välja en trappa i kvistfri furu som sedan behandlas med till exempel ek- eller boklasyr för att man ska få en trovärdig imitation. Det finns många olika typer av trappor med namn som beskriver hur de löper mellan våningarna. U-formade, L-formade, spiraltrappor, raka trappor eller trappor med vilplan är några exempel. Det finns även böjlimmade trappor, trappor utan vang (sidostycke), underliggande vang eller spar- eller lofttrappor som är enklare trappor som oftast används i till exempel fritidshus. Om du bara ska byta trappa och inte göra en mer omfattande renovering styr naturligtvis den befintliga öppningen till stor del vilken trapptyp du kan välja. I dag finns datorprogram som ritar upp din trappa som en 3D-modell så att du kan se precis hur den kommer att se ut i olika vinklar efter förutsättningarna i ditt hus.

Målad furutrappa med steg och handledare i oljad ek. Den sneda trappstarten ger en välkomnande start. Kan med fördel kombineras med ett mjukt rundat blocksteg. Trappan heter Comfort och kommer från SSC. Öppen vitlaserad trappa i furu med metallräcke. Planstegen är utförda med en framkantsprofil och är anpassad för en öppen placering utan omslutande väggar. Snickarlaget.

Tänk på förvaring

Trappa med sättsteg eller öppen trappa är naturligtvis helt och hållet en smaksak. Med en täckt trappa kan du till exempel utnyttja utrymmet under till smart förvaring medan en öppen trappa ger ett luftigt och modernt intryck. Med en öppen trappa kommer damm att virvla ner och lägga sig under trappan, något som kan vara värt att tänka på.

Tungt men enkelt jobb

En trappa kommer i byggsats eller i halvfabrikat (en U-trappa kan komma i tre delar plus räcken) och är tung att hantera. En händig hemmafixare klarar oftast att montera trappan på någon dag men det går också att köpa trappan med allt arbete inkluderat, priset för monteringen är cirka 8-10 000 kronor. Vissa trappor är mer komplicerade att montera än andra, rådgör därför alltid med tillverkaren. Rivningen och bortfraktandet av den gamla trappan brukar inte ingå i priset men du kan köpa även detta på en löpande räkning av trappföretaget. Det går också att anlita en snickare för demonteringen.

Spiraltrappa i oljad ek med centrumtub och räckespinnar i rostfritt.
Handledare av ek som är böjlimmad i ett stycke. Trapptradition. Paradtrappan kallas den här trappan som passar bra i stora öppna miljöer. Trappan är vitlackerad furu med steg och handledare i oljad ek. Snickarlaget.

Att tänka på innan trappbytet:

Mät rätt. Korrekta mått är a och o för en smärtfri trappinstallation. De viktigaste måtten är trapphålets bredd och längd samt höjden som ska mätas från golv till golv.

Trappan ska harmoniera med resten av rummet, både helheten och materialen ska passa ihop.

Tänk på att utseendet kan påverka mängden arbete. Väljer du till exempel en trappa utan vangstycke kan du bli tvungen att förstärka väggen. Alternativet är att bara välja en väggvang.

Ditt val av räckesståndare ger trappan attityd. Vill du ha en trendig eller klassisk stil?

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar