Foto: Anders Carlén

Trädkoja till barnen

Gör det själv

Har du redan snickrat ihop en altan, en bod och en fågelholk?
I så fall kanske det här kan roa dig: en fin trädkoja till dina barn!

Bygg trädkoja

Annons

Du behöver:

  • Ett träd
  • Till golv, regel 145 x 45 mm och regel 120 x 21 mm.
  • Till väggar, regel 120 x 21 mm.
  • Till reglar och fönsterfoder, läkt 50 x 25 mm.
  • Till vindskivor, 95 x 21 mm.
  • Till tak, plåt 3 500 x 1 080 mm.
  • Skruv 100 mm.
  • Hakgångjärn.


Gör så här:

1. Välj rätt träd
Hitta en stam med många grenar som huset kan vila på. I värsta fall får du montera stödben efteråt, men det blir finare om huset helt vilar i trädets famn.

2. Börja från botten
Huset mäter 100 x 110 cm, och botten består av sex korslagda reglar (145 x 45 mm) som har tappats ur på mitten samt i ändarna så att de vilar i varandra och bär upp varandras tyngd. Provmontera på marken för att se att det fungerar.

3. Be om hjälp
Att montera golvreglarna kan vara lite knepigt, så be om hjälp med att hålla i. Spika inte, utan använd skruv (100 mm) – det går lättare. Fäst reglarna vid varandra i ändarna samt mitt på.

4. Lås fast
Använd korta bitar, så kallade kortlingar, i samma storlek som reglarna. Fäst kortlingarna kring trädet, skruvade i regelverket, för att låsa fast konstruktionen. Undvik att skruva
i själva trädet.

5. Fixa golvet
Lägg golvet (120 x 21 mm) så att du får en platå att stå på.

6. Bygg väggarna
Börja med de båda kortsidorna på huset, som mäter 110 cm. Fäst brädorna (120 x 21 mm) nedtill i golvplatån. Upprepa samma procedur för de andra två väggarna, som mäter 150 cm på mitten.

7. Regla i efterhand
Fäst reglar (50 x 25 mm) i ovankant av husväggen på insidan. Skruva fast samtliga brädor och såga därefter ut plats för dörr och fönster. Låt fönsterfodret (50 x 25 mm) fungera som reglar. Placera därefter ut sex tvärliggande takreglar (95 x 21 mm) ovanpå huset, för att ge plåttaket något att vila på.

8. Bygg taket
Montera fast plåttaket och täck nocken med nockplåt. Klä in sidorna med vindskivor (95 x 21 mm).

9. Montera dörren
Ta bitarna som blev över när du sågade ut för dörren och spika ihop dem med två tvärgående reglar (50 x 25 mm). Fäst med hakgångjärn.

10. Ställ fram stegen
Använd familjestegen – eller tillverka en egen variant med reglar 95 x 21 mm.

11. Måla!
Det är givetvis valfritt, men om du har använt spillvirke är det alltid finare med en enhetlig färg, och sannolikt har du kvar burkar från senaste ommålningen av huset.

29 juli 2019
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Hur isolerar vi vinden?

Gör det själv Hur isolerar vi vår vind, undrar en av våra läsare. Här är Snickar-Björns svar!

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.

Vi i Villa byggde en bod

Gör det själv Under villamässan Hem, Villa & Bostadsrätt byggde Vi i Villa en bod i samarbete med Bygg-Ole. Den färdiga boden tävlades ut under mässan. Vi tar dig med från första skruv till färdig bod!

Så skyddar du dig mot värmen – billigt!

Gör det själv Det kan inte ha undgått någon att vi har extremvärme och den fortsätter den här veckan. Fläktarna är slut i butikerna men det finns ett annat sätt att...

Ett fågelbad till dina kvittrande små vänner

Gör det själv Vill du unna dina bevingade små fåglar en riktig spa-upplevelse och lyx i villavardagen? Då kan du se till att ställa ut ett öppet fågelbad i trädgården...

Smarta gör-det-själv-guider

Gör det själv Steg för steg till det perfekta slutresultatet! Nu har du som är medlem i Vi i Villa-klubben möjlighet att ladda ner fem olika gör-det-själv-guider. Lär dig hur du tilläggsisolerar, uppdaterar dina Ikeamöbler, lyckas med köksmonteringen samt bygger ditt eget utekök och världens minsta bod!

Bli proffs på färgsättning

Gör det själv Hur ska man egentligen veta vilken färgsättning man ska ha, om man nu bemödar sig med att byta? Här får du 4 tips.

VIDEO: Smart spikförvaring

Gör det själv Är du trött på att tappa spikarna, och behöva leta efter dem på golvet när det är dags att spika något? Här är knepet för dig!