Foto: Anders Carlén

Trädkoja till barnen

Gör det själv

Har du redan snickrat ihop en altan, en bod och en fågelholk?
I så fall kanske det här kan roa dig: en fin trädkoja till dina barn!

Bygg trädkoja

Annons

Du behöver:

  • Ett träd
  • Till golv, regel 145 x 45 mm och regel 120 x 21 mm.
  • Till väggar, regel 120 x 21 mm.
  • Till reglar och fönsterfoder, läkt 50 x 25 mm.
  • Till vindskivor, 95 x 21 mm.
  • Till tak, plåt 3 500 x 1 080 mm.
  • Skruv 100 mm.
  • Hakgångjärn.


Gör så här:

1. Välj rätt träd
Hitta en stam med många grenar som huset kan vila på. I värsta fall får du montera stödben efteråt, men det blir finare om huset helt vilar i trädets famn.

2. Börja från botten
Huset mäter 100 x 110 cm, och botten består av sex korslagda reglar (145 x 45 mm) som har tappats ur på mitten samt i ändarna så att de vilar i varandra och bär upp varandras tyngd. Provmontera på marken för att se att det fungerar.

3. Be om hjälp
Att montera golvreglarna kan vara lite knepigt, så be om hjälp med att hålla i. Spika inte, utan använd skruv (100 mm) – det går lättare. Fäst reglarna vid varandra i ändarna samt mitt på.

4. Lås fast
Använd korta bitar, så kallade kortlingar, i samma storlek som reglarna. Fäst kortlingarna kring trädet, skruvade i regelverket, för att låsa fast konstruktionen. Undvik att skruva
i själva trädet.

5. Fixa golvet
Lägg golvet (120 x 21 mm) så att du får en platå att stå på.

6. Bygg väggarna
Börja med de båda kortsidorna på huset, som mäter 110 cm. Fäst brädorna (120 x 21 mm) nedtill i golvplatån. Upprepa samma procedur för de andra två väggarna, som mäter 150 cm på mitten.

7. Regla i efterhand
Fäst reglar (50 x 25 mm) i ovankant av husväggen på insidan. Skruva fast samtliga brädor och såga därefter ut plats för dörr och fönster. Låt fönsterfodret (50 x 25 mm) fungera som reglar. Placera därefter ut sex tvärliggande takreglar (95 x 21 mm) ovanpå huset, för att ge plåttaket något att vila på.

8. Bygg taket
Montera fast plåttaket och täck nocken med nockplåt. Klä in sidorna med vindskivor (95 x 21 mm).

9. Montera dörren
Ta bitarna som blev över när du sågade ut för dörren och spika ihop dem med två tvärgående reglar (50 x 25 mm). Fäst med hakgångjärn.

10. Ställ fram stegen
Använd familjestegen – eller tillverka en egen variant med reglar 95 x 21 mm.

11. Måla!
Det är givetvis valfritt, men om du har använt spillvirke är det alltid finare med en enhetlig färg, och sannolikt har du kvar burkar från senaste ommålningen av huset.

29 juli 2019
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Virka disktrasor – så gör du!

Gör det själv Virka fina disktrasor i ett mjukt bomullsgarn så slipper du köpa nya från affären hela tiden. Bra för både miljön och plånboken!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperte...

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.

Kaustiksoda i avloppet? Här är bättre alternativ för att lösa...

Gör det själv Kaustiksoda är en frätande propplösare som kan orsaka allvarliga skador på både människor och avloppsrör. Vi listar bättre lösningar för stopp i avloppe...

Vi i Villa byggde en bod

Gör det själv Under villamässan Hem, Villa & Bostadsrätt byggde Vi i Villa en bod i samarbete med Bygg-Ole. Den färdiga boden tävlades ut under mässan. Vi tar dig med från första skruv till färdig bod!

Så skyddar du dig mot värmen – billigt!

Gör det själv Det kan inte ha undgått någon att vi har extremvärme och den fortsätter den här veckan. Fläktarna är slut i butikerna men det finns ett annat sätt att...

Ett fågelbad till dina kvittrande små vänner

Gör det själv Vill du unna dina bevingade små fåglar en riktig spa-upplevelse och lyx i villavardagen? Då kan du se till att ställa ut ett öppet fågelbad i trädgården...