Test av borrskruvdragare
Gör det själv har testat 12 populära borrskruvdragare. Foto: Gör Det Själv

Test: Borrskruvdragare för proffs och hemmafixare

Gör det själv

Vill du köpa en bra borrskruvdragare? Läs vårt test med populära 18-voltsmaskiner – billiga men med samma prestanda som proffsens skruvdragare.

Av: Gör Det Själv, 18 februari 2016
 • Test av populära borrskruvdragare

  I tidningen Gör Det Självs test av populära borrskruvdragare har vi valt att titta närmare på 18-voltsmaskiner, som har prissatts så att man har råd att köpa dem. De ligger inte långt från proffsmaskiner när det gäller prestanda, men är billigare. De maskiner vi har testat påminner mycket om varandra och har i stort sett samma utseende, så vi har letat efter skillnader mellan dem. Vi har undersökt vilka som är lättskötta och starka. När du ska arbeta länge med en maskin har det även stor betydelse om den ligger bra i handen. Vi undersökte både balans och handtag noga.

  Genom att välja rätt moment ska du kunna försänka en skruv exakt plant med arbetsstycket. Vi undersökte hur bra moment-inställningen fungerar. Batteriet ska lätt kunna sättas på och tas loss. Det ska vara möjligt att på ett eller annat sätt se hur laddat det är. Det ska också gå att köpa nya batterier när de gamla inte längre fungerar.

  Priserna på dessa maskiner ligger i stort sett på rätt sida av 2 000 kr, vilket vi tycker är en förnuftig gräns när det gäller ett av de mest använda verktygen i våra verktygslådor. Priserna avser maskin, laddare och två batterier.

  Du kan nog hitta flera av maskinerna billigare, men kolla hur många batterier som ingår och vilken kapacitet de har. Kolla också laddaren – ett lågt pris innebär ofta en långsam laddare och små batterier.  

   

  Dessa borrskruvdragare testades:

  • Hitachi DS 18 DJL
  • Makita DDF 456 RYJ
  • Dewalt DCD 771 C2
  • Bosch PSR 18 LI-2
  • Metabo 18 QUICK
  • Aeg BS18 G2 LI-152C
  • Skil masters 2899 MA
  • Ryobi RCD 18022L
  • Stanley Fatmax FMC 600 D2
  • Black & Decker ASD 184 KB AUTOSENSE
  • Worx WX 166.4
  • Cotech LXC DD 18

   

  Så här har vi testat:

  De 12 borrskruvdragarna ser nästan likadana ut, så vi beslöt att kolla styrkan, hanteringen och ergonomin för att finna skillnader mellan dem.

  Styrkan, alltså motorns förmåga att vrida runt chucken, regleras med en väljare som justerar vridmomentet. Och just styrkan testade vi på olika sätt. Vi borrade först en mängd hål med en 20 mm spiralborr i en 10 cm tjockregel för att se hur starka de olika maskinerna var. Därefter drog vi i 10 kraftiga skruvar på 5 x 80 mm i en planka med högsta vridmoment inställt och full fart.

  Vi kontrollerade momentväljaren genom att dra i skruvar i tre längder för att se hur lätt eller svårt det var att planförsänka skruvhuvudet. Vi behandlade maskinerna tämligen hårdhänt för att undersöka hur robusta de var. Vi passade samtidigt på att bedöma hur bra de låg i handen. Fin balans och halksäker beläggning är absoluta krav. Även chuckarna kollades. Kunde de hålla fast borr och bits? Satt bitshållaren kvar när skruvarna drogs ut Skuggade chucken för arbetslampan?

   

  Värt att veta om batterier när du köper batteriverktyg:

  I dag levereras nästan alla batteriverktyg med litiumjonbatterier eftersom de är lätta och kan laddas upp utan att vara ”tomma”. NiMH-batterier skulle först köras fullständigt döda innan de laddades på nytt, och sedan tog laddningen en evighet.

  Batteriets spänning anges i volt (V) och säger egentligen inget om hur stark maskinen är. Men rent generellt är ett batteri med hög spänning starkare än ett med låg spänning. På batteriet står det också Ah och det betyder amperetimmar som grovt sagt talar om för dig hur stor ”bensintanken” är. Ett batteri på 1,5 Ah töms snabbare än ett på 4,0 Ah. Laddningstiden beror på laddaren och den kan vara mellan 15–20 minuter och ett par timmar. Kolla laddningstiden innan du köper.

   

  Smarta detaljer på skruvdragarna:

  På en modern maskin ska det vara lätt att kontrollera hur laddat batteriet är. Det är mycket bra om det kan ses direkt på batteriet vilket är en lösning AEG har valt. Andra tillverkare har laddningsindikator på maskinen – och det fungerar också bra. De flesta maskinerna har två växlar och en krans för momentinställning. Men Black&Decker har valt att gå egna vägar genom att slopa kransen och har istället infört två val: skruva eller borra.

  Maskinerna har dessutom försetts med en ny teknik, autosense, som själv anpassar vridmomentet efter uppgiften. Det är mycket klurigt och vi tror att även konkurrenterna tar upp idén. Metabo har försett maskinerna med en Quick-funktion som gör det lätt att ta loss chucken. Bakom den finns en bitshållare och därmed har du en kompakt skruvdragare på endast 13,5 cm som lätt kan komma in där det är trångt.

   

  Funktioner som kunde vara bättre:

  Även om du har flera batterier till din maskin så är det praktiskt att kunna se hur mycket ström som finns kvar. Det tycker inte Dewalt, Makita, Hitachi och Worx. Vi förstår inte varför man förser en maskin med arbetsljus när maskinen skuggar ljuset. Man skulle tro att de inte testar maskinerna på fabrikerna. Det är bra med ett vattenpass på maskinen. Synd bara att det på Ryobis maskin är så långsamt att det inte duger.

   

  Tips när du ska köpa borrskruvdragare:

  • Batteriet ska lätt kunna tas loss och sättas tillbaka. Det ska finnas en laddningsindikator, det ska också gå att köpa nya batterier när de gamla inte fungerar längre.
  • Handtaget ska vara utformat för att ligga bra i handen och det ska vara försett med halksäker beläggning där man håller. Balansen är mycket viktig, är den inte bra får du snabbt ont i handleden eller armen.
  • Strömbrytaren ska sitta så att du lätt kan nå den med pek- eller långfingret. Eftersom den också fungerar som gaspedal ska den vara så pass känslig att du lätt kan justera varvtalet.
  • Omkopplaren mellan höger- och vänstervarv ska sitta lätt tillgänglig. Det är enklast om det är en knapp som man flyttar med tummen.
  • Växel. De flesta borrskruvdragare har två växlar. Krypväxeln (ettan) är avsedd för grova skruvar i hårda material. Tvåans växel ger högre varvtal och används vid borrning.
  • Momentväljaren kan i regel ställas in på 15–20 steg. Kolla att det är lätt att byta steg, också när du har arbetshandskar på dig. Om du har möjlighet att prova maskinen, så testa i affären genom att skruva.
  • Snabbchuck gör det otroligt lätt att byta mellan borr och bits. Den drar dock inte runt borrskaftet så du måste hålla emot med handen medan du låter maskinen arbeta. Kolla om det är lätt att dra åt och lossa chucken och om du får grepp om den. Kolla också att den håller fast borr och bits i ett starkt grepp.
  • Led-lampa. Det är nödvändigt att du ser var du borrar och skruvar så därför är en led-lampa en bra lösning. Men kolla i affären med borr eller bits i maskinen hur ljuset är. Lyser lampan som den ska eller skuggar maskinen för ljuset?

   

  Klicka på nästa sida för att se testvinnaren – och de 11 andra populära maskinerna.

 • AEG Bs18 G2 LI-152C – Testvinnare

  Denna traditionella skruvdragare törs vi rekommendera för både proffs och hemmahantverkare. Testet visar på en rejäl och robust skruvdragare. Det kunde både märkas och höras att denna borrskruvdragare är stark. Med ett lätt spinnande ljud borrade den hål och drog i skruvar – rena barnleken. Allt verkade rejält och robust och vikten skvallrade om att man har använt hållbara material.

  Lätt att ställa in vridmomentet

  Två växlar och momentväljare med hörbara klickljud gjorde det lätt att ställa in vridmomentet så att skruvarna planförsänktes. Minus för att led-lampans ljus skuggades av chucken. Något för stort handtag och snålt med halksäker beläggning. Varvriktningsväljaren var svårskött.

  Fin laddningsindikator

  Kraftig chuck med bra grepp. Fin laddningsindikator på batteriet som är klätt med stötdämpande gummi. Det var lätt att byta batteriet. Laddningstiden var godkänd.

   

  Resultat:

  Styrka: 10

  Funktion: 7

  Hantering: 8

   

  Batteri: 1,5 Ah

  Laddningstid: 60 min.

  Momentsteg: 23

  Chuck: 13 mm

  Vikt: 1,8 kg

  Prisbild: 1 695 kr

  www.aeg-pt.se

   

  Testbetyg: 8,5

   

 • Makita DDF 453 SYE – Proffsig skruvdragare till förnuftigt pris

  En bra proffsmaskin för terrassläggning och liknande tuffa jobb. I testet laddade den blixtsnabbt. Drar i skruvar och försänker dem utan problem. Motorn arbetade tyst och effektivt. Maskinen drog i skruvarna och försänkte dem utan några problem. Det gick både snabbt och lätt.

  Robust borrmaskin som tål

  Robust maskin som kan tåla livet på en byggarbetsplats. Bortsett från att maskinen var stark så överraskade den inte utan var tämligen traditionell när det gäller funktioner och utformning. Växellåda och momentinställning fungerade utmärkt. Ledlampan gav ett starkt sken men tyvärr skuggade chucken för lampan.

  En kvart att ladda batteriet

  Fin balans, utmärkt handtag. Varvriktningsknappen är för liten. Chucken fungerade perfekt och drogs lätt åt. Ingen laddningsindikator på vare sig batteri eller maskin, men när det endast tog en kvart att ladda batteriet så har det ingen betydelse.

  Resultat:

  Styrka: 10

  Funktion: 7

  Hantering: 7

   

  Batteri: 1,5 Ah

  Laddningstid: 30 min.

  Momentsteg: 16

  Chuck: 13 mm

  Vikt: 1,6 kg

  Prisbild: 1 999 kr

  www.makita.se

   

  Testbetyg: 8,2

 • Dewalt Dcd 771 C2 – borrskruvdragare för större uppgifter

  Stor och stark skruvdragare. Tänkt för större byggjobb och inte för enklare uppgifter. Ljudet skvallrar om att den har mycket att erbjuda. Det är inte enbart utseendet som avslöjar om en maskin är stark och hållbar. Även ljudet från motorn bidrar till detta. Motorn i denna maskin lät hela tiden som om den hade mer att bjuda på, inga vrål eller tjutande ljud. Borrning och skruvning klarades av utan problem.

  Bra fart på växlarna

  Två växlar med skjutkontakt och bra fart på bägge växlarna. Det var tydlig skillnad mellan de olika momentstegen och det var lätt att ställa in ett läge för planförsänkning. I testet gav led-lampan underligt nog inget ljus där vi borrade.

  Prima handtag och fin balans

  Den tunga maskinen har prima handtag och fin balans. Litet och lätt batteri som får rum i en bröstficka, men tyvärr ingen laddningsindikator. Laddningstid på en timme, vilket är godkänt.

  Resultat:

  Styrka: 10

  Funktion: 7

  Hantering: 7

   

  Batteri: 1,3 Ah

  Laddningstid: 60 min.

  Momentsteg: 16

  Chuck: 13 mm

  Vikt: 1,7 kg

  Prisbild: 2 025 kr

  www.dewalt.se

   

  Testbetyg: 8,2

 • Stanley Fatmax FMC 600 D2 – stark skruvdragare med balans

  Vi har testat en kraftig maskin med massor av styrka, den är robust och tål livet på ett bygge. Bra handtag vilket är ett plus, men lång laddningstid vilket blir ett minus. Maskinen klarade av skruv- och borrtestet snabbt och lätt. Motorn är tvåväxlad. Det var lätt att ställa in rätt vridmoment för att planförsänka skruvarna. Bra med små magneter på sidan för extra bits. Men varför skuggade chucken skenet från ledlampan? Vi har tyvärr sett det på många maskiner. Handtaget har lagom storlek och halksäker beläggning överallt.

  Lätt att byta batteri och bra laddningsindikator

  Fin balans både vid lodrätt och vågrätt arbete. Chucken är slät och det är svårt att dra åt den. Tydlig laddningsindikator och lätt batteribyte. Ett minus är att det är en stor och tung maskin.

  Resultat: 

  Styrka: 9

  Funktion: 7

  Hantering: 8

   

  Batteri: 2,0 Ah

  Laddningstid: 120 min.

  Momentsteg: 22

  Chuck: 13 mm

  Vikt: 1,6 kg

  Prisbild: 1 745 kr

  www.stanleyworks.se

   

  Testbetyg: 8,1

 • Ryobi Rcd 18022L – bra styrka men klen för proffsklassen

  Testet visar på en stor och något tung skruvdragare, men med utmärkta finesser bortsett från vattenpasset. Lätt att ställa in vridmoment och att planförsänka. Man kan inte klaga på styrkan. Den klarade både skruv- och borrtestet utan ansträngning och matchar yrkesmaskiner, men både utförande och material verkar för klena för proffsklassen.

  Fina hål utan trasiga kanter

  Höga varvtal på tvåans växel gav fina hål utan trasiga kanter. Det var lätt att ställa in rätt vridmoment för att planförsänka skruvarna. Led-lampan sitter perfekt. Maskinen har försetts med en magnetisk platta för att hålla fast bits. Det är en smart lösning.

  Trögt vattenpass

  Men vattenpasset förvånade oss. Visst är det bra att maskinen hålls vågrätt när man borrar, men bubblan flöt så trögt att vi nästan somnande innan det var dags att borra. Det är ett stort handtag på skruvdaragen vilket kräver en stor hand. Laddningstiden är kort vilket är positivt. Skruvdragaren är lite framtung trots ett tungt batteri.

  Resultat:

  Styrka: 8

  Funktion: 8

  Hantering: 8

   

  Batteri: 1,5 Ah

  Laddningstid: 60 min.

  Momentsteg: 24

  Chuck: 13 mm

  Vikt: 1,6 kg

  Prisbild: 1 895 kr

  www.ryobitools.se

   

  Testbetyg: 8,0

 • Skil masters 2899 MA – Stor och robust skruvdragare

  Det här är en bra och nästan proffsig skruvdragare för hemmahantverkaren. Skruvtest och planförsänkring gick utan problem. Ytterligare ett plus är den perfekta led-lampan. Skruvtestet klarades av utan problem och det gjorde även planförsänkningen. Skruvdragaren är mycket stark och har ett mycket robust utförande. Den ingår ju också i den serie som Skil tillverkar för hantverkare.

  Förvirrande växelspak

  Det kan vara förvirrande att växelspaken ska ställas på High Torque (högt vridmoment) eller High Speed (hög fart). Högt vridmoment brukar ju innebära krypväxel och låga varvtal.

  Bra handtag och led-lampa

  Den starka led-lampan sänder ljuset exakt dit där det behövs och utan skuggor. Bra handtag och massvis av halksäker beläggning – också där du sätter den andra handen när du borrar eller skruvar i taket. Småbökigt att byta batteri men kort laddningstid och utmärkt indikator på maskinfoten.

  Resultat:

  Styrka: 8

  Funktion: 8

  Hantering: 8

   

  Batteri: 1,5 Ah

  Laddningstid: 45 min.

  Momentsteg: 24

  Chuck: 13 mm

  Vikt: 1,6 kg

  Prisbild: 1695 kr

  www.skil.se

   

  Testbetyg: 8,0

 • Metabo BS 18 Quick – Smidig skruvdragare med bra styrka

  En liten och kompakt skruvdragare som kommer åt även där det är trångt, exempelvis  i skåp. I testet var det inga problem att dra i skruvar och ställa in vridmoment till perfektion. Det var inga som helst problem att dra i skruvarna och ställa in vridmomentet till perfekt planförsänkning. Den lilla maskinen fick arbeta för att borra 20 mm hål men den kämpade på och klarade det utan att stanna och utan att det luktade bränt.

  Perfekt inställning av vridmoment

  Inställning av vridmoment fungerar perfekt och den starka led-lampan gav ljus där det behövdes och utan skuggor. Handtaget var behagligt med lagom storlek och mjuk beläggning.

  Superkompakt skruvdragare med bra laddningsindikator

  Chucken kunde tas loss utan verktyg och bakom den fanns en bitshållare. Därmed hade maskinen förvandlats till en superkompakt skruvdragare som kommer åt överallt. Bra laddningsindikator. Chucken är liten men har bra grepp.

  Resultat:

  Styrka: 8

  Funktion: 8

  Hantering: 7

   

  Batteri: 2,0 Ah

  Laddningstid: 80 min.

  Momentsteg: 20

  Chuck: 10 mm

  Vikt: 1,3 kg

  Prisbild: 2 250 kr

  www.metabo.se

   

  Testbetyg: 7,7

 • Hitachi DS 18 DJL – En robust skruvdragare

  Skruvdragarens batteri laddas snabbt, men det finns ingen laddningsindikator vilket är ett minus. Ett plus i testet är däremot maskinens handtag som ger ett bra grepp. Alla delar verkar vara robusta och det var inga problem att dra i skruvarna. Det gick också hyfsat bra att borra med 20 mm borr, men motorn fick arbeta hårt. 

  Traditionell borrmaskin

  En ganska traditionell maskin med två växlar och krans för  momentinställningen. Det gick lätt att hitta rätt moment för planförsänkning av skruvarna. Ledlampan gav kraftigt sken där det behövdes och utan att maskinen skuggade. Utmärkt handtag men utan halksäker beläggning framtill.

  Kort laddningstid

  Maskinen hade en aning överbalans framåt där den verkade lite för tung. Vi saknade en laddningsindikator på batteriet eller maskinen. Laddningstiden var glädjande nog kort. Det gick lätt att sätta fast och ta loss batteriet.

  Resultat:

  Styrka: 8

  Funktion: 8

  Hantering: 6

   

  Batteri: 1,5 Ah

  Laddningstid: 40 min.

  Momentsteg: 22

  Chuck: 13 mm

  Vikt: 1,7 kg

  Prisbild: 1 875 kr

  www.hitachi-powertools.se

   

  Testbetyg: 7,4

 • Bosch PSR 18 LI-2 – Skruvdragare med nya lösningar

  Batteriet kan laddas i skruvdragaren utan att tas loss. Det är nya växlar och nya vridmoment. Testet visar att skruvdragaren är en aning klen. Maskinen kunde dra i de grova skruvarna på tvåans växel, men fick det motigt med att borra 20 mm hål på tvåan. Den klarade av det men det verkade som om den skulle gå sönder. Verkade lite klen, framför allt batteri och chuck.

  Inställning av vridmoment sker halvautomatiskt

  Maskinen saknade knapp eller spak för växling och inställning av vridmoment. Detta skedde halvautomatiskt med ett skjutreglage (powercontrol). En lysdiod visade valt läge. Det var lätt att välja ett moment som fick skruvarna att precis planförsänkas. Skenet från led-lampan hamnade där det skulle utan skuggor.

  Bra laddningsindikator och batteri

  Fin laddningsindikator. Smart att kunna ladda batteriet utan att ta loss det. Handtaget är något för stort för den med små händer.

  Resultat:

  Styrka: 7

  Funktion: 8

  Hantering: 7

   

  Batteri: 2,0 Ah

  Laddningstid: 90 min.

  Momentsteg: 10

  Chuck: 10 mm

  Vikt: 1,3 kg

  Prisbild: 1 895 kr

  www.bosch.se

   

  Testbetyg: 7,3

 • Black & Decker ASD 184 KB Autosense – Smart skruvdragare

  Liten och lätthanterad skruvdragare där växel och momentväljare har ersatts av smart automatik. Ett minus är att den känns lite klen. Maskinen verkade rejäl och robust men det gjorde batteriet och chucken märkligt nog inte. I testet var det svårt för maskinen att klara 20 mm hål med spiralborr, men med 10 mm borr gick det utmärkt. Det gick lite trögt att dra i de stora 5 x 80 mm skruvarna.

  Bra led-ljus som hamnar rätt

  Det är spännande och vågat att inte förse maskinen med växelspak och momentväljare och i stället erbjuda en display med en lysande borr respektive skruv. Automatiken styrde försänkningen av skruvarna. Man skulle bara stoppa när skruvhuvudet träffade träet. Bra led-ljus som hamnar där det ska. Handtaget är läckert med halksäker beläggning. Chucken är för liten och för slät. Lång laddningstid, men laddningsindikatorn är godkänd.

  Resultat:

  Styrka: 6

  Funktion: 7

  Hantering: 6

   

  Batteri: 1,3 Ah

  Laddningstid: 90 min.

  Momentsteg: Automatisk

  Chuck: 10 mm

  Vikt: 1,3 kg

  Prisbild: 1 995 kr

  www.blackdecker.se

   

  Testbetyg: 6,3 

 • Cotech LXC DD 18 – Skruvdragare med alla nödvändiga funktioner

  Stor och en aning klumpig men rejäl skruvdragare. Fungerar utmärkt som hemmamaskin. Testet visade att det gick bra att planförsänka skruvarna till önskad nivå. Maskinen ser kanske billig ut men alla delar verkade tillräckligt robusta och rejäla. Den hade inga problem med att dra i de grova skruvarna och borrningen utfördes överraskande bra. Få stopp, inga missljud och ingen lukt av varm motor.

  Problem med lägsta momentstegen

  Varvtalet är i minsta laget på tvåans växel och det var svårt att få maskinen att acceptera de lägsta momentstegen. Men det gick att planförsänka skruvarna till önskad nivå.

  Bra laddningsindikator

  Led-lampan gav ett svagt sken utan skugga från maskinen. Ett ganska grovt handtag som äri kortaste laget om man har stora händer. Fin laddningsindikator.

  Det stötdämpande gummit på batteriet gjorde att maskinen stod stadigt. Levereras med endast ett batteri.

  Resultat:

  Styrka: 8

  Funktion: 5

  Hantering: 5

   

  Batteri: 1,5 Ah

  Laddningstid: 55 min.

  Momentsteg: 13

  Chuck: 13 mm

  Vikt: 1,5 kg

  Prisbild: 899 kr

  www.clasohlson.se

   

  Testbetyg: 6,2

   

 • Worx WX 166.4 – Skruvdragare med rimlig styrka

  Vi har testat en fin liten skruvdragare för små och mellanstora uppgifter. En nackdel är plastiga delar och tjutande missljud, det känns inte betryggande. Det står 20 V på förpackningen, men det är bara 18 volt. Några tillverkare i USA mäter spänningen innan startknappen rörs. Spänningen sjunker genast till 18 V när knappen rörs.

  Lätt att ställa in momentväljaren

  Plastiga delar och tjutande missljud verkade inte betryggande. Batteriet satt löst, men det gick att dra i alla skruvarna och planförsänka dem. Men det gick inte att borra 20 mm hål utan att överbelastningsskyddet slog till. Bra med höga varvtal och det var lätt att ställa in momentväljaren. Chucken skuggade ljuset från led-lampan – ack! Storleken på handtaget är godkänd men handtaget borde ha mer halksäker beläggning. Handtagets vinkling kändes lite underlig. Ingen laddningsindikator. Batteriet laddas på en timme.

  Resultat:

  Styrka: 6

  Funktion: 6

  Hantering: 6

   

  Batteri: 2,0 Ah

  Laddningstid: 60 min.

  Momentsteg: 15

  Chuck: 10 mm

  Vikt: 1,3 kg

  Prisbild: 1 400 kr

  www.hpschou.com

   

  Testbetyg: 6,0

Visa allt innehåll
18 februari 2016 Gör Det Själv
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskattning!

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.