Undvik fuktskador: Här ska du kolla ditt tak
En grundlig undersökning av taket två gånger per år lönar sig flera gånger om. Vi pekar ut de viktigaste ställena som du ska kontrollera.
Det allra viktigaste – utöver själva kontrollen – är att rensa eller tvätta takytor, täckprofiler, vinkelrännor, hängrännor och stuprör så att kvistar, grenar, löv, mossa och alger försvinner. All smuts och rester av växter suger till sig regnvatten och hindrar snön att glida av. När fukten blir kvar på taket letar den sig snabbt in via sprickor.
När du har fått allt rent är det dags för en ordentlig koll av taket. Om någon tegelpanna saknas eller om det finns sprickor syns detta ofta från marken, liksom större skador på vinkelrännor och hängrännor. Mindre skador kan ibland upptäckas om du använder en riktigt stark kikare. Men det är trots allt bäst att klättra upp på taket. Du kan till exempel inte se sprickor i takpapp från marken, inte ens med kikare.
Tänk på säkerheten när du rör dig på taket!


Här är problemet stort. Täckprofilen sluter inte tätt och det finns en spricka i vinkelrännan.

Det är viktigt att skarvarna är täta för annars rinner vattnet in i huset. Här kan skadan lagas tillfälligt med butyltejp.
Vinkelrännor och täckprofiler:
Vattnet ska ledas bort från taket
I skarven mellan två takytor ligger en vinkelränna som samlar upp vatten och leder det till hängrännan. Därför är det viktigt att rännan är hel.
Mindre skador kan tillfälligt lagas med takkitt, flytande gummi, butyltejp och liknande. En sådan lagning håller ett par år. Att byta ut en vinkelränna kräver oftast hantverkarinsats. Under mellantiden hålls rännorna rena från blad och kvistar.
Runt skorstenar, takkupor, ventilationsrör och liknande finns täckprofiler vars uppgift är att hålla tätt mellan byggnadsdelen och taket. Profilerna kan vara av plåt, takpapp eller syntetmaterial. Skadade profiler bör genast bytas.

Alla skador ska genast lagas. Denna skada är så stor att man bör byta ut en bit av hängrännan.

Bubblorna syns lättast när det är varmt. Då blir vattnet ånga och den lyfter upp papp som inte sitter fast på underlaget.
Hängrännor:
En otät hängränna skadar fasaden
En hängränna full av smuts, kvistar och blad kan orsaka lika stora skador som en trasig hängränna. Vattnet som rinner från taket hamnar visserligen i rännan, men rinner ut ur den och ner på fasaden eller in i bjälklaget. Om detta försiggår under en längre tid är det troligt att fukten orsakar mögel- eller rötangrepp i takkonstruktionen, och i värsta fall sprider sig möglet till innerväggarna. Är fasaden av trä ruttnar den snabbt. Större skador kräver ofta byte av hela hängrännan eller ett par sektioner. Småskador som små hål kan lagas med butyltejp eller takkitt.
Takpapp:
Laga hålen
Ett papptak ska hållas så rent som möjligt. Bort med framför allt alger, mossa och löv. Taket ska undersökas noga. Finns det några hål eller sprickor? De kan vara svåra att se och du kan inte veta om taket är otätt om det inte droppar ner i bostaden. Små bubblor i pappen när det är varmt är tecken på att det har kommit in fukt under pappen. Kolla då alla skarvar i närheten av bubblan. Lösa skarvar trycks fast med takkitt eller asfaltklister. Bubblan skärs upp i ett kryss med vass kniv, flikarna viks upp och underlagspappen får torka ett par dagar. Limma fast flikarna och lägg på så mycket att det tränger ut i skarvarna. Lägg eventuellt på en lagningsbit ovanpå i rikligt med kitt. Kolla även skarvar runt rör och skorsten. Täta dem med takkitt.
Det är inte bara hängrännan som ska hållas efter. Kolla även stuprören och eventuella brunnar som samlar upp regnvatten. Om dessa fylls kanske inte dräneringen fungerar som den ska.

Om en panna har lyft sig ska den läggas på plats igen.

Vindskivor:
Var rädd om takkonstruktionen
En av vindskivornas uppgifter är att hålla regn och yrsnö borta från takkonstruktionen. Vattbrädorna, som ligger ovanpå vindskivorna, ser till att regn inte tränger in under tegelpannorna. Både vattbrädor och vindskivor ska hållas efter och målas om cirka vart 4-5 år för att de inte ska suga fukt. Fukten bryter ner träet och får då fri passage till takkonstruktionens inre. Skador på taket syns ofta först när man har tagit bort den gamla vindskivan, och då kan de ha blivit så stora att det blir dyrt.
Kolla hur friskt och starkt träet i vindskivor och vattbrädor är genom att sticka i det med en smal skruvmejsel. Den får inte kunna tryckas in mer än ett par millimeter. Kommer den in längre ska träet bytas ut. Vindskivor av fibercement ruttnar inte och ska inte målas, men de ska tvättas rena från alger.
Takpannor:
Även starka tegelpannor skadas
Du ska ta bort löv, kvistar, mossa och alger från taket eftersom all smuts håller kvar fukt och det kan leda till frostsprängningar om det plötsligt fryser.
Om någon eller några pannor har lyft sig eller ligger snett, ska du lägga dem på plats igen. Annars är det öppet rätt in till underlagstaket, där yrsnö lätt samlas. Tänk också på att blåsten kan få fatt i tegelpannor som inte ligger rätt. Kolla också att pannorna är hela. Små skador och sprickor syns endast på nära håll. När du byter ut en skadad tegelpanna, måste du antagligen lyfta flera pannor en aning för att kunna få bort den skadade, och för att kunna skjuta in den nya så att den blir liggande på plats.
Redaktionen rekommenderar
Så fixar du takrenoveringen – tryggt och säkert
Tak Dags att byta tak? Det här bör du tänka på inför renoveringen.
"Solpaneler i norrläge – funkar det?"
Tak Kan vi ha solpaneler om vårt tak sluttar åt norr, undrar en av våra läsare. Läs expertens svar här!
Så ökar du takets livslängd med en takbehandling
Tak Efter ungefär 15 år förlorar takpannorna sitt viktiga ytskikt. Gör man då en takbehandling, underhåller och vårdar taket så ökar man livslängden på det.
Takprojektet: allt du behöver veta
Tak Att lägga tak kanske inte låter som någonting varenda kotte klarar av på egen hand. Men faktum är att det inte är särskilt svårt. Med lite tålamod och lättillgänglig förkunskap kan du göra en stor del själv.
Framtidens tak gynnar miljön
Tak Underlagstak som andas, pannor som renar luften och inbyggda solenergisystem. Nu utvecklas miljösmarta lösningar för framtidens villatak.
Akta ryggen i vinter – skotta rätt
Tak Snöskottningssäsongen är i full gång i stora delar av landet. Då gäller det att passa ryggen. - Man ska helst inte skotta snön, utan skjuta den framför...
Byta taket - Tänk på det här när du ska renovera taket
Tak Byta taket är en stor investering. Och det finns kostnader som många glömmer att räkna med i kalkylen. Risken finns också att kommunens byggnadsavdelning inte gillar det du gör.
Framtidens tak
Tak Går du i funderingar på att bygga nytt eller byta takbeläggning kan det kanske vara värt att vänta på vad framtiden har att erbjuda.
10 steg till friskt vinterhus!
Tak Nej, den här vintern vill vi inte ha några fasad- och takskador! Därför är det dags att resa stegen, ta fram verktygen och ge huset en ordentlig hälsoko...