Foto: Istockphoto

"Hjälp – vårt undertak är i masonit"

Tak

Hjälp – vårt undertak är i masonit. Hur ska vi isolera och inreda vinden, undrar en av våra läsare. Läs vår byggexpert Roger Nyströms svar här.

Av: Roger Nyström , 02 januari 2017

Vårt undertak är i masonit – hur gör vi?

Vi bor på en gavel i ett radhus, och vill isolera och inreda vinden, men detta medför vissa problem. Då radhuset är byggt 1979 så har man använt sig av masonit på takstolarna och sedan bärläkt för att lägga teglet på. Vid dåliga väderförhållanden läcker det in på masoniten och det blir blött uppe på vinden. Jag skulle därför vilja byta system till råspont, papp och tegelläkt, dock skulle det medföra att mitt tegel blir ca 25 mm högre än mina grannars tak, vilket min samfällighet inte uppskattar. Ser du en lösning i att lägga papp direkt på masoniten för att stoppa väta och bevara höjden på taket? Skulle jag kunna lägga en åldersbeständig plast på masoniten? Ett alternativ som fungerar men som skulle innebära väldigt mycket arbete är att såga in råsponten mellan takstolarna, det känns som att det aldrig skulle bli färdigt.

Christoffer

Annons

 

Svar: Det här problemet borde ju vara gemensamt för hela området så jag undrar varför inte samfälligheten föreslår en metod? Men jag har goda nyheter: Arbetet med detta kommer gå fortare och vara enklare än du tänkt dig. 

Nej, du ska inte lägga papp på masoniten. Du behöver heller inte heller lägga råspont. I stället tar du bort masoniten och sätter en duk som fungerar som regntätt, diffusionsöppet undertak. Duken sätts direkt på takstolarna med häftpistol och har självhäftande kanter som fäster ihop våderna (precis som takpapp brukar ha). Duken är godkänd som frihängande tak och är genomtrampningssäker. Det finns ett flertal tillverkare av den här typen av produkt. Visserligen är duken dyrare än papp, men totalekonomin blir bättre eftersom du slipper köpa råspont. Dessutom väger duk till ett helt takfall bara 10-15 kilo och läggs i en meter breda våder. Arbetet är betydligt lättare och snabbare.

På duken lägger du sedan exempelvis 45 x 70 millimeters reglar som bärläkt för teglet. Ströläkt behövs inte eftersom duken ”andas” ungefär som ett modernt regnställ. Kanske kan du till och med återanvända åtminstone en del av de gamla reglarna och spara en slant på det. Arbetsgången är att lägga den nedersta våden och därefter fästa några bärläkt och använda som stege när du lägger nästa våd och fortsätta så upp till nock. Ett tips är att markera läge och avstånd mellan de gamla bärläkten innan du tar bort dem så att du kan få teglet på samma plats igen.

Eftersom den här duken är tunnare än masoniten kommer ditt tak istället att bli några mm lägre än det ursprungliga taket. Om det medför problem kan du lägga bitar av masonit mellan takstol och bärläkt. 

Ett sista tips med hög trivselfaktor är att slå sig ihop med grannen eller rentav hela längan och göra arbetet tillsammans. Avsluta med en gårdsfest!

Roger Nyström

02 januari 2017 Roger Nyström
Annons
Annons
Mer om Tak
Tänk långsiktigt när du ska byta tak – det ska hålla i generationer.
ANNONSSAMARBETE

Så fixar du takrenoveringen – tryggt och säkert

Tak Dags att byta tak? Det här bör du tänka på inför renoveringen. 

"Solpaneler i norrläge – funkar det?"

Tak Kan vi ha solpaneler om vårt tak sluttar åt norr, undrar en av våra läsare. Läs expertens svar här!

Medarbetare Billy kontrollerar taket.
I samarbete med Takteam

Så ökar du takets livslängd med en takbehandling

Tak Efter ungefär 15 år förlorar takpannorna sitt viktiga ytskikt. Gör man då en takbehandling, underhåller och vårdar taket så ökar man livslängden på det.

Annons

Takprojektet: allt du behöver veta

Tak Att lägga tak kanske inte låter som någonting varenda kotte klarar av på egen hand. Men faktum är att det inte är särskilt svårt. Med lite tålamod och lättillgänglig förkunskap kan du göra en stor del själv.

Akta ryggen i vinter – skotta rätt

Tak Snöskottningssäsongen är i full gång i stora delar av landet. Då gäller det att passa ryggen. - Man ska helst inte skotta snön, utan skjuta den framför...

Byta taket - Tänk på det här när du ska renovera taket

Tak Byta taket är en stor investering. Och det finns kostnader som många glömmer att räkna med i kalkylen. Risken finns också att kommunens byggnadsavdelnin...

Undvik fuktskador: Här ska du kolla ditt tak

Tak En grundlig undersökning av taket två gånger per år lönar sig flera gånger om. Vi pekar ut de viktigaste ställena som du ska kontrollera.

Framtidens tak

Tak Går du i funderingar på att bygga nytt eller byta takbeläggning kan det kanske vara värt att vänta på vad framtiden har att erbjuda.

10 steg till friskt vinterhus!

Tak Nej, den här vintern vill vi inte ha några fasad- och takskador! Därför är det dags att resa stegen, ta fram verktygen och ge huset en ordentlig hälsoko...