I samarbete med Takteam
Takteam
Medarbetare Billy kontrollerar taket. Foto: Takteam

Så ökar du takets livslängd med en takbehandling

Tak

Efter ungefär 15 år förlorar takpannorna sitt viktiga ytskikt. Gör man då en takbehandling, underhåller och vårdar taket så ökar man livslängden på det.

Av: Redaktionen, 07 maj 2020

Takpannorna ska se till att skydda huset och vara fuktavvisande år efter år.

– Vill man behålla takpannornas skydd ska man måla om taket efter ca 15 år. Annars bryts betongpannorna till slut ner. Du kan hitta spår av detta i hängrännan runt taket. När nedbrytningen av betongen börjat så fylls rännan med små sandkorn, förklarar Anton Cansund på Takteam.

När betongen bryts ner blir pannornas yta grövre, från att tidigare ha varit både slät och fin. Då finns en risk att mossa, alger och annat letar sig in genom pannornas porer och får fäste.

 

Skydda taket

Om mossan inte tas bort kan pannorna spricka.
Foto: Takteam

– Betong är ett bra och hållbart material, men det är samtidigt ett poröst material, som suger åt sig av väta. Om mossan på takpannorna utsätts för fukt så expanderar mossan och det kan i värsta fall leda till att pannorna spricker.

Mossa på taket

Viktigt att mossa inte får fäste.
Foto: Unsplash

Så ökar du takpannornas livslängd  

Det är viktigt att underhålla och vårda taket​ för att det ska hålla länge.

– Samma sak gäller ju för bilen och alla andra materiella ting du har hemma som du sliter på med åren. Vi glömmer lätt bort taket och vi måste underhålla det för att öka livslängden på pannorna, säger Anton.

Man skyddar taket genom att måla det med Isonit takfärg. Enligt Lennart Björklund, expert på tak och fasad på Tikkurila, Nordens främsta aktör inom industrifärg, ska färgen i första hand skydda taket och i andra hand försköna.

Med Isonit som takmaterial kan man känna sig trygg när det gäller hållbarhet i glans och kulör. Isonit har under många år vidareutvecklats efter vårt nordiska klimat. Idag är Isonit marknadsledande när det gäller betongpannefärg.

– Så tänker vi ju inte när vi målar om hemma, utan vi målar om för att försköna. Inomhus kan vi tänka på skönhet i första hand och funktion i andra hand. Våra tak, däremot, måste vi skydda mot hårt väder, regn och storm. Vi måste tänka på funktion i första hand när vi målar taket.

Välj ny färg när du ska måla om taket

Priset varierar beroende på takets lutning och den totala takytan. När du ska måla om en normalvilla brukar prislappen landa på mellan 25 000–40 000 kronor efter ROT.

– Innan vi målar om taket kommer vi ut och gör en kostnadsfri kontroll av taket före offert. När man målar taket kan man passa på att välja en ny takfärg. På takteam.se hittar du alla färger i vår ​färgväljare.

 

Tips!

När du gjort en takbehandling kan du även passa på att välja en ny trivsam färg till dina pannor och ge hela taket ett nytt utseende. Du hittar färgväljaren på www.takteam.se.

Takteam logotyp

Isopaint

07 maj 2020 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Tak
Tänk långsiktigt när du ska byta tak – det ska hålla i generationer.
ANNONSSAMARBETE

Så fixar du takrenoveringen – tryggt och säkert

Tak Dags att byta tak? Det här bör du tänka på inför renoveringen. 

"Solpaneler i norrläge – funkar det?"

Tak Kan vi ha solpaneler om vårt tak sluttar åt norr, undrar en av våra läsare. Läs expertens svar här!

Annons

Takprojektet: allt du behöver veta

Tak Att lägga tak kanske inte låter som någonting varenda kotte klarar av på egen hand. Men faktum är att det inte är särskilt svårt. Med lite tålamod och...

Framtidens tak gynnar miljön

Tak Underlagstak som andas, pannor som renar luften och inbyggda solenergisystem. Nu utvecklas miljösmarta lösningar för framtidens villatak.

Akta ryggen i vinter – skotta rätt

Tak Snöskottningssäsongen är i full gång i stora delar av landet. Då gäller det att passa ryggen. - Man ska helst inte skotta snön, utan skjuta den framför...

Byta taket - Tänk på det här när du ska renovera taket

Tak Byta taket är en stor investering. Och det finns kostnader som många glömmer att räkna med i kalkylen. Risken finns också att kommunens byggnadsavdelnin...

Undvik fuktskador: Här ska du kolla ditt tak

Tak En grundlig undersökning av taket två gånger per år lönar sig flera gånger om. Vi pekar ut de viktigaste ställena som du ska kontrollera.

Framtidens tak

Tak Går du i funderingar på att bygga nytt eller byta takbeläggning kan det kanske vara värt att vänta på vad framtiden har att erbjuda.

10 steg till friskt vinterhus!

Tak Nej, den här vintern vill vi inte ha några fasad- och takskador! Därför är det dags att resa stegen, ta fram verktygen och ge huset en ordentlig hälsoko...