ANNONS FRÅN HORNBACH

Takprojektet: allt du behöver veta

Att lägga tak kanske inte låter som någonting varenda kotte klarar av på egen hand. Men faktum är att det inte är särskilt svårt. Med lite tålamod och lättillgänglig förkunskap kan du göra en stor del själv.


Det stämmer att ett tak håller länge, särskilt om det skyddats ordentligt från början och tagits omhand av ägaren under åren. Men i vissa fall måste man byta ut sitt tak mot ett helt nytt. Även om det är en mer omständlig process kommer allt vara mödan värt.

Elin Harila Rova är företagssäljare på Hornbach i Göteborg och vet precis allt som är värt att veta om tak och vad du ska tänka på nästa gång du inleder ett takprojekt.

 

Takpannor kan ha en livslängd på 50 år, och även om det går att restaurera i form av att man tvättar det grundligt har man endast restaurerat det visuellt. Det är heller inte ytskiktet som generellt sett blir dåligt — det är underlaget, som råspont, underlagspapp och läkt som blir dåligt först. Det vill säga fuktskador som inte går att restaurera utan måste bytas ut, menar Elin.

Exempel på yttertak

Takpapp & bitumentak

Själva pappen har impregnerats med asfaltliknande tjära, och är därför vattenavstötande. Den här typen går att använda både som ett yttersta takskikt, men det går även att sätta en takbeklädnad utanpå. Underhåller du yttertaket korrekt håller det här taket en livstid. 

Plasttak

Ett perfekt tak för dig som vill ha ett prisvärt, starkt och lättmonterat yttertak – som dessutom ger ett visst ljusinsläpp. Eftersom plattorna är av plast väger de inte särskilt mycket, och används främst till växthus och förråd – sällan bostadshus. 

Plåttak

Vem älskar inte ljudet av regn mot plåttak? Precis som med plast har plåttaket en fördel i det att det inte väger för mycket. Det kräver dessutom inte särskilt mycket underhåll, håller en evighet och finns i många olika färger. Populärt i svenskt klimat eftersom den glatta ytan gör att nederbörd som snö enkelt glider av.

Takpannor

Ett mycket vanligt tak för svenska bostadshus, och anledningen att det används till dessa stora byggnader är för att takpannorna väger mycket och kräver ett rejält förarbete innan de läggs. Precis som med takpapp kräver det en del underhåll, men belöningen är att det håller mycket, mycket länge. 

Betong- och lertegel

– Den stora skillnaden mellan betong- och lertegel när det gäller takpannor är faktiskt priset – lertegelpannor är mycket dyrare. När betongpannor började tillverkas var det även en stor skillnad i utseende, men utvecklingen har gått mycket framåt så rent utseendemässigt är det inte så stor skillnad längre. Det lever däremot kvar en tro om att lertegel är snyggare än betong, så det är nog den främsta anledningen till att folk fortfarande hellre spenderar pengar på det, berättar Elin.

Kvalitet

– En annan skillnad mellan betong och lertegel är kvalitet. Mossa och annan påväxt kan sätta sig på en betongpanna men inte på en tegelpanna. Även där har utvecklingen gått framåt, och väljer du en betongpanna med behandling på har mossan svårt att fastna där med. Det hela är inte ett jättestort problem eftersom det enda du behöver göra är att tvätta ditt tak en gång per år, eller vartannat år. Det finns medel som både tar bort mossa och förhindrar påväxt i framtiden, menar Elin.

Gör en besiktning

– Det kan vara bra att göra en besiktning på underlaget innan man byter ut ytskiktet. Därför rekommenderar jag att byta ut sitt tak istället för att restaurera det. För att byta underlaget måste man plocka bort ytskiktet, och då är det oftast ett enklare jobb att köpa nya takpannor istället för att inte försöka ta sönder de gamla och återanvända. Takpannor är oftast inte en dyr kostnad i det stora hela, berättar Elin.

Välj material noggrant

– Ett av de stora misstagen många gör är att man väljer en vanlig svart, tvåkupig betongpanna, just för att man inte riktigt vet vad man vill ha. Det finns jättemånga olika pannor och plåtar som kan ha en stor påverkan på ditt hus rent visuellt. Mitt råd är därför att kolla runt på olika material, och försök tänka på hur du vill att taket ska påverka husets utseende, uppmanar Elin.

Våga ta hjälp — och kom ihåg säkerheten!

– Det är absolut möjligt att lägga ett nytt tak själv, men jag skulle rekommendera att man i så fall har lite erfarenhet från att bygga sedan tidigare. Det är lätt att läkta på fel avstånd och slarva med grundarbetet, som ju faktiskt är det viktigaste (och mest utmanande) på hela taket. Det kan vara knepigt med just läktavståndet och vilket underlag som passar ytskiktet, och eftersom det är viktigt att sådant blir rätt rekommenderar jag viss professionell hjälp. Det kan kännas dyrt med arbetskostnaden men när väl taket är på plats så håller det i många år framöver. Vill du ändå göra det själv rekommenderar jag att åtminstone ta hjälp av en bygghandel som kan hjälpa till med materialvalet. De kan hjälpa dig så du inte missar någon viktig aspekt. Tänk också på att säkerheten är viktig — ska du vara uppe på ett tak och jobba är säkerhetslina och byggställning intill husväggen definitivt ett måste, menar Elin.

Styr kostnaden själv

– Det finns så många olika material att välja på, så det går att styra kostnaden själv väldigt mycket beroende på vilket material man väljer. En annan faktor som styr kostnaden är huruvida man måste byta råsponten eller endast underlagspappen. Det är nästan omöjligt att ge ens en grov uppskattning på hur mycket det kostar att byta sitt tak. Om du vet hur stort taket är och vilket material du önskar kan vi göra en offert på det, men det går som sagt att styra kostnaden väldigt mycket själv, säger Elin.

Mest lästa artiklar