Foto: Istockphoto

"Solpaneler i norrläge – funkar det?"

Tak

Kan vi ha solpaneler om vårt tak sluttar åt norr, undrar en av våra läsare. Läs expertens svar här!

Solpaneler i norrläge – funkar det?  

Vi funderar på att köpa solpaneler, men vårt tak sluttar åt norr. Fungerar?

Bobbo

Svar: När det gäller solpaneler är väderstreck viktigt. Solpaneler som riktas åt syd är bäst, men även sydväst och sydost fungerar bra. Många placerar även solcellsanläggningar på öst- och västvända tak, men där får du räkna med att utbytet är ungefär 20 procent lägre än en anläggning åt syd. Solpaneler på nordliga tak bör undvikas, där får du cirka 40–50 procent lägre elproduktion. Takets lutning, i allmänhet, är inte lika viktigt som väderstreck.

Erik Wallnér, energiingenjör

 

Annons

Erik Wallnér, solcellskollen.se.

 

12 april 2019
Annons
Annons
Mer om Tak
Annons

Takprojektet: allt du behöver veta

Tak Att lägga tak kanske inte låter som någonting varenda kotte klarar av på egen hand. Men faktum är att det inte är särskilt svårt. Med lite tålamod och lättillgänglig förkunskap kan du göra en stor del själv.

Framtidens tak gynnar miljön

Tak Underlagstak som andas, pannor som renar luften och inbyggda solenergisystem. Nu utvecklas miljösmarta lösningar för framtidens villatak.

Akta ryggen i vinter – skotta rätt

Tak Snöskottningssäsongen är i full gång i stora delar av landet. Då gäller det att passa ryggen. - Man ska helst inte skotta snön, utan skjuta den framför...

Byta taket - Tänk på det här när du ska renovera taket

Tak Byta taket är en stor investering. Och det finns kostnader som många glömmer att räkna med i kalkylen. Risken finns också att kommunens byggnadsavdelning inte gillar det du gör.

Undvik fuktskador: Här ska du kolla ditt tak

Tak En grundlig undersökning av taket två gånger per år lönar sig flera gånger om. Vi pekar ut de viktigaste ställena som du ska kontrollera.

Husdoktorns recept för ett friskt hus

Tak Ett välskött hus vill vi ha! Här har läsarna röstat fram vilka delar av huset vi ska hålla ett extra öga på. Här får du veta vad du kan göra själv –...

Husdoktorns recept för ett friskt hus - tak och vind

Tak Fukt, otillräcklig ventilation och dåligt underhåll försämrar ditt tak. Regelbunden kontroll och fackmannamässig skötsel är viktigt.

Framtidens tak

Tak Går du i funderingar på att bygga nytt eller byta takbeläggning kan det kanske vara värt att vänta på vad framtiden har att erbjuda.

10 steg till friskt vinterhus!

Tak Nej, den här vintern vill vi inte ha några fasad- och takskador! Därför är det dags att resa stegen, ta fram verktygen och ge huset en ordentlig hälsoko...