Annons

Reparation av takrännor och stuprör

Tak

Om vatten tränger ut genom otätheter i rännor och stuprör, kommer grundmurar och väggar att bli nerstänkta och fula. Att ha bra hängrännor och stuprör förebygger därför problem och har de börjat läcka måste de bytas ut.

Av: redaktionen, 28 april 2005

Detta material kommer från
Stora Reparationshandboken av
Dag Thorstensen, Forum Förlag.
ISBN: 9137122258
168 sidor. Pris cirka 318 kr.

Förebyggande åtgärder och reparationer

Som i alla andra sammanhang är förebyggande åtgärder det bästa man kan göra eftersom de syftar till att förhindra skador innan de inträffar. Därmed undviker man mer omfattande lagningar och reparationer.

Men det är inte alltid som vi klarar av att vidta alla förebyggande åtgärder, och om det då uppstår en skada gör vi bäst i att åtgärda den så snabbt som möjligt.

Vårt viktigaste råd är detta: håll rännorna rena och öppna, så att de inte sätts igen av barr och löv. Finns det träd i närheten är en årlig rengöring nödvändig. Problemet är inte bara att vattnet rinner utanför en “plugg” av allehanda skräp, utan att rännorna kan få frostskador och börja läcka.

TIPS! Rännor som läcker kan tätas provisoriskt — d.v.s. för några år framåt — med asfaltfogmassa. Sådana småreparationer är billiga och enkla.

Det finns flera elastiska fogmassor du kan använda, men de mest aktuella är asfaltbaserade. Rengör noga, låt torka och påför massan så att den tränger in i springorna eller de lackande fogarna. Därefter kan du jämna ut massan med en pinne så att det inte bildas någon fördämning”.

Annons

Första hjälpen

En spricka eller ett hål är alltså första tecknet på att rännorna börjar bli dåliga, men du kan förlänga livet på dem med några år genom en eller flera av nedanstående åtgärder.

— Första betingelsen är att det är helt torrt och rent. Tvätta av skadestället med rengöringsmedel och vatten och skölj ordentligt. I skarvar är det svårt att komma till, så där kan du behöva hjälpa till med en rotborste.

— Otäta fogar eller skarvar tätas bäst med en elastisk fogmassa, gärna asfaltbaserad. Alternativt kan du använda en fiberarmerad takmassa. Se till att du får in massan ordentligt under skarvarna, t.ex. med en liten pinne.

— Rena hål och springor kan också tätas med asfaltmassa eller fogmassa om de är stabila och inte utvidgar sig vid belastning.

— Hål och springor som måste förstärkas, kan tätas med ett asfaltband, d.v.s. ett aluminiumband som belagts med asfaltmassa. Finns i flera bredder och asfalten limmar fast bandet mot underlaget. Pressa ordentligt!

— Plastrännor som är kallsvetsade (limmade) i skarvarna, lagas med fortsatt limning med speciallim som stryks på efter noggrann avfettning. Följ tillverkarens anvisningar.

Dags att byta hängränna

Du kan välja mellan galvaniserad plåt, aluminium, plastbelagd plåt eller plast. Vad du väljer beror på smak, typ av montering och pris. I vilket fall som helst köper du delarna löst och monterar själv. Kapning och tillpassning görs bara på stuprännor och stuprör. Kapa snyggt och jämnt med en bågfil. Använd aldrig vinkelslip på galvad plåt eftersom värmen förstör zinklagret och därmed ökar risken för rostangrepp.

Plastrännor är i stort sett det enklaste och finns i två varianter: med gummipackningar i fogarna som “klickas” samman, eller delar som limmas samman med speciallim. De finns i flera olika färger.
Plastbelagd plåt fogas samman med tätningsmassa, d.v.s. du ordnar “packningen” på stället. Finns i samma färger som plast och i galvaniserad form utan beläggning.

Aluminiumrännor monteras med tätande packningar, men delarna måste fogas in i varandra. Lite bökigare for självbyggaren, men inte så svårt.

Hur stor ränna?

Dimensionerna varierar och beror på takytan och nederbördsmängden. Välj en tillräckligt stor ränna, så att den klarar att föra bort vattnet även från våldsamma regnskurar.
100 mm ränna räcker till 75 kvadratmeter (per sida vid åstak).
115 mm ränna räcker till 100 kvadratmeter.
125 mm ränna räcker till mycket stora tak eller där nederbördsmängden är stor.

Ett eller två stuprör?

De flesta sätter ett stuprör ena änden, men det är mycket bättre med ett i var ände. Fördelarna är att rännan kan läggas vågrätt, utan fall och att kapaciteten fördubblas. Det är nämligen röret som är själva flaskhalsen.
Eventuellt kan du lägga det ena stupröret mitt på. Då förbättras också kapaciteten och rännan kan läggas vågrätt, även om vi vill rekommendera lite fall från båda sidor.

Regnvattnet bör helst inte rinna rakt ut på marken, om marken inte sluttar ordentligt bort från huset. Lutar den in mot huset, måste utkastet dras genom grunden (om det är en krypgrund) och ut på andra sidan eller ner i dräneringen. I annat fall kommer du garanterat att få en fuktig källare eller problem med tjäle runt grunden.

Hängrännorna ar en viktig del av taket, och ska bestå av tre delar. Fotplåten som leder vattnet ner i rännan, själva rännan och stupröret. Efter det att rännkrakarna monterats och du har fått till ett riktigt fall, kapas rännarna till rätt längd och monteras samman för att sedan krängas ner i krokarna. Därefter läggs fotplåten på, enligt bilden. Med tegel- skiffer eller plåttak, ska beslaget spikas i den nedersta läkten, med shingel eller ytpapp, direkt på underlagstaket. I både fallen ska det alltså sitta under det yttre lagret.

Montering

Rännorna ska ha ett fall på 2—5 mm per meter, med ett stuprör änden. Har du ett stuprör i vardera änden eller ett på mitten, kan rännan läggas vågrätt. Rännkrokarna ska sitta med 60 cm mellanrum och fästes vanligtvis med två skruvar.

1. Börja med den yttersta kroken på var sida, men ta hänsyn till stupröret och till höjden på fotplåten. Normalt ska det vara ca 15 cm från vindskivan till den första kroken.

2. Fäst ett snöre i den ena kroken, vanligtvis på undersidan, och spänn upp den ordentligt mot den andra kroken. Titta längs snöret så att det inte hänger slakt.

3. Nu har du en förnämlig linje att montera de andra krokarna efter. Märk ut placeringen, men montera inte ännu.

4. Kapa till och sätt samman rännan provisoriskt, och kontrollera att krokar och skarvar inte kolliderar.

5. Skruva fast krokarna och montera rännan.

Använd en förteckning över delarna till det fabrikat du har valt och gör en lista över de delar du behöver.

Hämta därefter delarna direkt från lagret på byggvaruhuset eller använd listen för att göra en beställning.

Illustrationen visar vad de olika delarna kallas, och betäckningarna återkommer med små skillnader – hos olika tillverkare.

Rännkrokar finns i många olika varianter. Amatören bör använda krokar som skruvas direkt på fotbrädan. Långa krokar som böjs till, eventuellt med strävor, är där för lämpligare för yrkesfolk — men ger också en stabilare ränna.

Fotplåten spikas den nedersta bärläkten och täcker takpappen. På icke-luftade taktäckningar, som shingel eller ytpapp, monteras Fotplåten först och taktäckningen därefter.

Utbyte av rännor bör därför ske i samband med omläggning av taket.

Tänk på spelrummet!

stuprännor utvidgar sig vid varmt väder, och måste därför ha möjlighet att expandera på längden. Är det mycket varmt då du monterar, kan du lägga rännan intill vindskivan. Är det däremot kallt, bör du ha åtminstonde 20 mm spel. Enligt illustrationen.

Tre sätt att fästa rännan

Det enklaste är när du har en lodrät bräda i framkanten av taket. Då kan du fästa krokarna direkt på denna. Det finns flera kroktyper som passar, se de olika monteringsanvisningarna. Har du en lutande bräda kan du såga till och skruva fast kilar som ger ett lodrätt fäste. Men gör kilarna breda och borra hål för skruvarna så att kilarna inte spricker. Saknas en bräda eller om du inte vill sätta kilar, kan du använda långa rännkrokar som bockas till i skruvstycket eller med ett specialverktyg till önskad vinkel och skruvas fast i underlagstaket, under täckningen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 april 2005 redaktionen
Annons
Annons
Mer om Tak
Tänk långsiktigt när du ska byta tak – det ska hålla i generationer.
ANNONSSAMARBETE

Så fixar du takrenoveringen – tryggt och säkert

Tak Dags att byta tak? Det här bör du tänka på inför renoveringen. 

"Solpaneler i norrläge – funkar det?"

Tak Kan vi ha solpaneler om vårt tak sluttar åt norr, undrar en av våra läsare. Läs expertens svar här!

Medarbetare Billy kontrollerar taket.
I samarbete med Takteam

Så ökar du takets livslängd med en takbehandling

Tak Efter ungefär 15 år förlorar takpannorna sitt viktiga ytskikt. Gör man då en takbehandling, underhåller och vårdar taket så ökar man livslängden på det.

Annons

Takprojektet: allt du behöver veta

Tak Att lägga tak kanske inte låter som någonting varenda kotte klarar av på egen hand. Men faktum är att det inte är särskilt svårt. Med lite tålamod och lättillgänglig förkunskap kan du göra en stor del själv.

Akta ryggen i vinter – skotta rätt

Tak Snöskottningssäsongen är i full gång i stora delar av landet. Då gäller det att passa ryggen. - Man ska helst inte skotta snön, utan skjuta den framför...

Byta taket - Tänk på det här när du ska renovera taket

Tak Byta taket är en stor investering. Och det finns kostnader som många glömmer att räkna med i kalkylen. Risken finns också att kommunens byggnadsavdelnin...

Undvik fuktskador: Här ska du kolla ditt tak

Tak En grundlig undersökning av taket två gånger per år lönar sig flera gånger om. Vi pekar ut de viktigaste ställena som du ska kontrollera.

Framtidens tak

Tak Går du i funderingar på att bygga nytt eller byta takbeläggning kan det kanske vara värt att vänta på vad framtiden har att erbjuda.

10 steg till friskt vinterhus!

Tak Nej, den här vintern vill vi inte ha några fasad- och takskador! Därför är det dags att resa stegen, ta fram verktygen och ge huset en ordentlig hälsoko...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]