Kontrollera takets svaga punkter

Taket behöver emellanåt kontrolleras för att undvika skador som fukt och röta.

Det lönar sig att se över taket. Gör kontrollen till en rutin så har du större chans att undvika skador på husets huvudbonad.

Vindskivor
Vindskivor och takfotsbrädor skyddar så att vatten inte ska kunna tränga in under yttertaket. Om du upptäcker sprickor eller att de är rötskadade – eller om de inte är ordentligt uppsatta  –  bör du byta ut dessa direkt så att inte skadan sprider sig till huset.

Hängrännor och stuprör
Att avrinningen av regnvatten fungerar är en förutsättning för att ditt hus ska må bra. Om avrinningen är dålig kan du testa fallet på rännan. Det ska vara minst 2,5 millimeter per meter. Borsta och spola rent efter lövfällningen. Rensa silen vid stuprörets övre och nedre ända. Har du fått hål i en hängränna så kan du laga detta relativt lätt med asfaltband. Finns det glipor, fyll dessa med elatiskt fogkitt.

Genomföringar
Takets känsligaste ställen är där olika material möts; vid skorstenen, runt takfönster och kupor. Dessa anslutningar har ofta plåtbeslag, som då och då måste ges lite omsorg, det vill säga skrapas, grundas och målas om. En vanlig orsak till läckage är rost. Om plåtdetaljerna är sönderrostade måste du förstås byta ut dem.

Skorsten
En skorsten med några år på nacken kan ha fått porösa fogar. Skrapa ur och foga om dessa. Men se upp så att skadan inte är för stor. Om alltför mycket av fogarna börjar släppa och om hela stenar är lösa måste hela skorstenen muras om. 

Skötselguide:

Att göra någon gång per år:
Kontrollera att inga pannor har blåst snett.
Rensa skräp i hängrännor.
Se till att det finns fågelskydd vid takfoten, fåglarna drar in skräp som håller kvar vatten.
Rensa från mossa.
Håll efter grenar och träd i anslutning till huset. De skuggar och innebär mycket mossa, som i sin tur suger in vatten under takpannorna.
Den som har betongpannor bör lägga på dödande, miljövänligt, medel. Lavarötterna bildar syra som fräter sönder betongen. Använd inte högtryckstvätt.

Takmaterial:

Betongpannor

Billigare och tätare än tegelpannor, men riskerar att bli angripna av lavar som långsamt fräter sönder betongen. Om detta händer så ta på lavadödande medel. Livslängd 30-40 år.

Tegelpannor

Ser mer levande ut än de övriga materialen på grund av sin ojämna form och flammighet, men är dyrare än betongpannor och ger större risk för läckage. Livslängd upp till 100 år.

Plåttak

Lättare material som kan ersätta till exempel eternit, för att undvika behov av förstärkta takstolar. Dyrt att lägga, men håller åtminstone en mansålder.

Papptak

Passar de lågsluttande taken. Ska hålla 30-35 år om man med jämna mellanrum tar bort skräp och mossa, samt åtgärdar kanter som släppt.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar