Extrakolla taket

På våren behöver taket en extra översyn. Men vad ska man titta efter? Här är några punkter!

Hur ser jag om något är fel?

Titta invändigt först. Ser du några tecken på fuktskador i taket? Har du ett någorlunda platt, eller lågsluttande, tak så är det kanske en enkel match att göra en översyn. Om taket är brant och det är svårt att komma upp så är ett knep att använda en stark kikare.

Hur upptäcker jag brister?

Kolla så att inga takpannor har blåst snett eller spruckit. Då måste de läggas tillbaka eller bytas ut. De två yttersta raderna av tegel ska spikas fast. Passa gärna på att också lyfta på några pannor på olika platser på taket för att se hur läkten och underpappen ser ut. Är träet torrt och friskt? Har du plåttak så kan det vara bra att se så att färgen inte har släppt någonstans. Då är plåten sämre skyddad. Målar du över i tid så kan fortsatt flagning förhindras. På plåttak är det också bra att se över falsarna (fogningen). Is och blötsnö om vartannat utsätter taket för stora påfrestningar och riskerar att skapa glipor. På papptak/asfaltmatta bör man se till så att inga kanter/fogar på pappen har släppt. Dessa kan i så fall värmas och smältas ihop igen.

Hur länge håller det?

Man brukar räkna med följande livslängd på takets delar:

Tegelpannor kan hålla i upp till 100 år.

Betongpannor: 30–40 år.

Papptak: 30 år.

Plåttak: 30-40 år (med rätt underhåll upp till dubbla livslängden).

Takläkt: 30 år.

Hur ofta ska jag kontrollera taket?

En bra rutin är att se över taket två gånger om året: efter lövfällningen och efter vintern. På hösten är det en trygghet att veta att taket är helt innan höststormar, slagregn och snö utsätter det för på påfrestningar. På våren, när snön har smält, ser du om något behöver åtgärdas. Ett annat tips när du kollar ditt tak är att göra en översyn när det regnar. På med regnstället och se var vattnet tar vägen. Rinner det åt rätt håll i hängrännorna? Läcker det någonstans? Är det stopp i något av stuprören?

Hur blir taket rent?

Oavsett om det handlar om tegel- eller betongpannor, plåt eller papp så måste du se till att taket är rent. Löv, mossa, alger, lavar och skräp suger till sig regnvatten och hindrar snön att glida av. Om påväxten är kraftig kommer du att behöva ta dig upp på taket för att borsta. Det finns även olika medel att spruta på som stryper näringstillgången och försvårar förnyad påväxt. Genom att spruta på de här medlen kan man säga att man steriliserar taket. Exempel på ett sådant ämne är Grön-Fri som påförs med lågtryckspruta. Tryckspruta finns att köpa bland annat på byggvaruhus. Exempelvis har Jula två varianter för 99 respektive 299 kronor. Grön-Fri är biologiskt nedbrytbart och påverkar inga byggnadsmaterial negativt. En 1-litersflaska kostar ungefär 130 kronor, späds med fyra liter vatten och beräknas räcka till 25 kvadratmeter.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar