Byta tak och bygga på

Ska du byta tak? Så här gick det till när huset på Dalarö inte bara fick ett nytt tak - utan på köpet ett helt nytt våningsplan.


Vågar man köpa ett gammalt hus med mycket eftersatt allmänt underhåll och garanterat ruttet yttertak och genomruttna takstolar?

Pontus Lord på Dalarö tordes, fastän bekantskapskretsen nog tyckte att han var lite stollig. Huset i sig hade trots allt en del kvalitéer, bl a en jättestor öppen spis i vardagsrummet och rejäl takhöjd på 2.60 i bottenvåningen. Men taket var som sagt ruttet, eftersom tidigare ägare hade isolerat så mycket att luften stängdes in – med fukt och röta till följd. Man frågar sig ständigt – hur ofta har inte detta skett? Vilka hus håller på att ruttna just nu?

Men Pontus Lord hade visioner om det goda huset. Rev ut mycket av bottenvåningen och byggde om kök, vardagsrum och ett sovrum, så att familjen kunde flytta in i huset. Och så var det det här med taket. Klart att det skulle bytas – men varför inte bygga på en hel våning till när man ändå var igång? Efter byggnadsnämndens godkännande kunde detta omfattande arbete påbörjas.

Magnus ritade takstolarna själv och byggde dem färdiga i lösvirke efter en mall ute i trädgården. Det var en regnig sommar, men tidigt en morgon såg prognoserna hyggliga ut. Bekantskapskretsen kallades in som frivillig arbetskraft, det gamla taket revs ned och takstolarna kapades med hjälp av motorsåg. Några timmar senare var alla de elva nya takstolarna upplyfta på plats. Efter ytterligare någon dag hade man spikat fast råsponten på taket, varefter takpappen kunde rullas ut. Nu kunde det gärna få regna – vilket det sannerligen också gjorde.

Så småningom har Pontus Lord också fortsatt med allmän renovering av huset, bl a har han bytt fönstren, installerat badrum och inrett vinden.
Till det yttre har byggnaden verkligen förändrat karaktär, inte minst sedan den nya falurödsmålade panelen med locklister kom på.
Där ser man hur man kan lyckas förändra ett gammalt hus, fastän det inte var många som trodde på det här när det köptes in av familjen. Mycket kan man göra själv – och är man riktigt duktig kan man till och med bygga takstolarna på egen hand. Men då får man allt ha gått i den högre snickarskolan – för takstolarna ska inte bara bära sig själva, utan även tunga takbeläggningar, bli nedtyngda av blötsnö och utsättas för ruskiga höststormar.

Och isoleringen på vinden – ja, den har nog fått en ordentlig luftspalt den här gången.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar