Bygga en farstukvist

Att bygga till en farstukvist är både praktisk och trevlig. Praktisk därför att man är skyddad under tak när man ska låsa up dörren, ställa ifrån sig kassar och som mellanstation när något ska forslas iväg. Trevlig därför att den lyfter digniteten hos entrén, som blir den tydliga och naturliga ingången till huset. Här får du tips om hur du bygger en farstukvist.


Du behöver normalt söka bygglov för att bygga en farstukvist, om det inte bara handlar om att bygga om den gamla. För bygglov behövs en ritning, men även om ditt bygge inte kräver bygglov är det bra att göra en ritning för att du ska kunna bedöma hur kvisten ska utformas. Skissnings- och ritningsarbetet kan man se som en undersökning av hur något ska utformas eller designas.

Ska det finnas ett källarutrymme under farstukvisten och/eller ska det vara balkong ovanpå? Det avgörandet har betydelse för hur golvet konstrueras. En balkong ovanpå farstukvisten fordrar att balkonggolvet är helt tätt mot regn och smältvatten. Likaså behöver farstukvistens golv vara tätt, om det finns utrymmen under.

I det här exemplet bygger vi en kvist utan källare eller balkong och att den ska blir någon meter över marken,1,5 meter ut från huset och 2,5 meter bred och ha en trappa om 1,2 meter mitt för och rakt fram.

Spika eller skruva?

Det vanligaste sättet att sammanfoga trä är genom att spika. Det går snabbt och enkelt. Men om man behöver ändra något, blir det knepigt att få bort de fastspikade trämaterialet. En skruv kan däremot ganska enkelt gängas ur igen. Och med de smidiga handmaskiner som finns idag, kan vi verkligen rekommendera att skruva ihop det mesta. Det finns självborrande skruv att köpa för de flesta ändamål.

Gör så här:

Planera för betongplintar i farstukvistens yttre hörn. Trappan ned behöver också något att vila på, och det s.k. anfanget kan också göras i betong.

1. Gräv gropar för plintarna. Hur djupt du ska gräva beror på vilken jordart du har och var i landet du bor. Tjälfritt djup är i Sydsverige cirka en meter och i norra Sverige cirka två meter. Genom att lägga markisoleringsskivor runt plintarna kan du minska grundläggningsdjupet.

2. Ställ gjutformar av t.ex. papprör, 15-20 cm, nere i groparna, armera plintarna med 1 st. 10 mm armeringsjärn mitt i varje form. Har du lös lerjord eller liknande, behöver du först gjuta en s.k. sula att ställa plinten på, så att lasterna fördelas på större yta. Armera i så fall med fyra st. 10 mm armeringsjärn lagda i kors.

Avsluta formen cirka 10 cm ovanför den kommande markytan. Överst på varje plint, var beredd med en stolpsko av förzinkat stål och tryck ned den i den färska betongen. Se till att de placeras rätt i sidled och i höjdled. Låt betongen härda.

3. Ställ en stolpe av 120×120 eller 145×145 virke på varje plint. Stolparna ska vara så långa, att de når upp att bära taket senare. Staga provisoriskt och spika fast med 40 mm ankarspik i stolpskorna. Lägg en primärbalk av 70×220 träregel av kvalitet K24 på 50 mm urtagningar i stolparna. Väg av med långpass eller instrument så att du får urtagen på samma höjd. Dra fast med genomgående bult och mutter med bricka.

4. Fäst på lämpligt sätt en bärregel av 45×95 virke på husfasaden i sådan höjd att överkanten av golvbjälkarna som ska vila på den hamnar 5-10 mm högre än primärbalkens översida. Då får du ett fall på golvet så att det inte kan bildas pölar.

5. Så var det golvbjälkarnas tur. Spika fast balkskor på primärbalkens insida med 600 mm inbördes centrumavstånd och på sådan höjd att balkarnas över kant kommer i nivå med primärbalkens överkant. Gör golvbjälkarna av 45×170 virke, K24-kvalitet, och lägg dem på plats i balkskorna repektive på bärregeln vid husväggen. Spika med ankarspik i balkskorna och med 100 mm spik på skrå vid husväggen.

6. Montera en stolpe av samma dimension och på motsvarande sätt som tidigare på vardera sidan om trappans anslutning mot kvisten. Dessa kan antingen stanna i längd och bli räckesstolpar eller dras upp till taket.

7. Nu kommer vi till golvet. Det kan göras på många sätt, t.ex. av c:a 30×145 virke dikt mot varandra, spontat 28×120 eller trallvirke 28×120. Skruva eller spika parvis i varje golvregel utom vid det spontade virket som bara behöver en spik/skruv. Låt golvet rå 20-40 mm utanför stomreglarna på kort- och långsida.

8. Takets stomme: Ställ en halvstolpe mot väggen på vardera kortsidan. Lägg en balk av samma dimension som helstolparna uppepå stolparna på lagom rumshöjd över golvet som en ram på alla tre öppna sidor.
Tillverka tre stycken takstolar av 45×95-virke och ställ med jämna avstånd på ramen, en ytterst, en innerst och en i mitten. Håll fast dem med lämpliga byggbeslag eller genom att göra urtagningar i stolparna så att de kan fästas direkt i dessa eller i ramen.

9. Yttertaket: Takpannor lägger man på bär- och ströläkt på ett underlag av underlagspapp på råspontpanel. Gör också vindskivor och takfot likadant som på övriga huset.

Så här bygger du trappan vid farstukvisten:

1. Gör ett fundament för trappans anfang, nedre startpunkt, av betong som du gjuter själv eller lägger dit en stor flat sten eller dylikt.

2. Såga till vangstycken av 45×195 virke eller annan dimension beroende på hur lång trappan är. I vangstyckena sågar du spår lika breda som planstegen är tjocka minus 1 mm och cirka 10 mm djupa. Måtta först med vangstyckena på plats och rita dit stegen med vattenpass. Låt dem gärna luta något utåt, så att vatten får chans att rinna av.

3. Såga sedan 10 mm djupt med handklinga. Hugg bort mellanliggande trämaterial med stämjärn.

4. Sätt vangstyckena på plats och fäst övre änden med vinkelbeslag.

5. Såga till det antal plansteg (OBS, exakt lika långa!) du behöver till trappan och banka in dem i spåren i vangstyckena.

6. Fixera stegen genom att dra i skruv genom vangstyckena in i stegens ändträ.
I stället för att såga spår i vangstyckena kan du skruva fast små stöd i vangstyckena. Gör i övrigt likadant som beskrivits ovan.

Så här gör du ett räcke till farstukvisten:

Räcken kan utföras på många olika sätt, och det bör utformas så att det passar till huset. Ett enkelt räcke kan göras så här:

1. Montera stolpar på vangstyckenas nedre avslut genom att göra urtag i dem och skruva fast.

2. Gör urtag i alla stolparna eller ordna på annat sätt fäste för en övre och en undre liggare av 22×95 eller 34×70 virke.

3. Montera stående bräder av 22×95 eller annan dimension på liggarna och avsluta med en överliggare av t.ex. 34×95 virke, gärna lutande eller rundad så att vatten rinner av.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar