Foto: Knotan Tobias Arnerlöv

Sy ett förkläde

Gör det själv

Framgångsrika väskdesignern Anton Sandqvist visar hur du syr ditt egna förkläde.

Av: Anton Sandqvist , 25 april 2017

 Du behöver:

Yttertyg i tätvävd canvas av polyester/ bomull, ca 71 × 150 cm 
Läderrem till nackremmen, 2 mm tjocklek, 64 cm×16 mm 
Läderrem till midjeremmen, 2 mm tjocklek, 64 cm×16 mm 
Läderrem för D-ringar, 2 mm tjocklek,
15 cm×16 mm 
Läderbitar, 3 st, 2 mm tjocklek, 7 cm × 16 mm 
Nitar, 6 mm långa, 8 st 
D-ring i metall,
ca 20 mm, 2 st 

Klipp ut kroppen och fålla runtom

Annons

Klipp ut tygbiten som utgör förklädet enligt ritningen. Kom ihåg att lägga till 15 mm sömsmån runtom då ritningen visar färdigfållat förkläde. Börja med en rektangel på 86×68 cm och rita sedan på kurvorna som gör avsmalningen upptill. Använd koppar och tallrikar i lagom storlek för att rita radierna. Klipp hellre bort lite för lite först, prova förklädet och justera sedan.

Förklädet har rundade hörn vilket är lite klurigt att få till om man syr i ett styvt tyg som här. Det går inte att bara vika en fåll och sy den som på en rektangulär tygbit utan först måste radierna klippas upp för att det inte ska vecka sig och bli för tjockt med material i kurvorna (se bild 1). Klipp upp 4 slitsar vid varje rundat hörn. Testa gärna på ett papper innan du börjar klippa i tyget för att se hur stora slitsar du behöver klippa och vilken vinkel de ska ha för att få en snygg kurva.

Pressa en 12 mm fåll (vik först 5 mm och sedan 12 mm) runtom hela förklädet och nåla. Vid hörnen limmar jag dessutom fållen för att den ska hållas på plats bra när jag sedan ska sy. Limma bara så lite som behövs i hörnen för att symaskinsnålen inte ska gå alltför trögt när den syr igenom limmet.

Sy fållen runtom förklädet med dubbelsöm: en söm 2–3 mm från den inre kanten av fållen och en söm 2 mm innanför förklädets ytter- kant. Den sida som har fållen synlig (uppåt) är förklädets insida. Först syr jag sömmen längs fållens insida, dvs med förklädets insida uppåt. Ju noggrannare du nålat fållen och fått den exakt 1 cm bred runtom, desto snyggare kommer dubbelsömmen bli. För om fållen varierar i bredd mellan låt säga 8 och 15 mm kommer också avståndet mellan dubbelsömmarna variera.Vänd sedan förklädet så utsidan ligger uppåt i maskinen och sy sömmen längs förklädets ytterkant.

Fickor

Klipp ut tyg för fickorna. Förklädet ska ha 2 stora fickor på mitten och 1 mindre pennficka på bröstet. Tygbiten ska vara 14 × 11 cm för penn- fickan resp 22 × 24 cm för de stora fickorna.

Klipp den övre kanten till de stora fickorna sneddad (mät 5 cm från överkanten, rita på och klipp).

Pressa ner 15 mm av överkanten på alla 3 fickorna till enkelvikta fål- lar. Sy kantviken med dubbla parallella sömmar och ca 8 mm avstånd. Pressa även enkla fållar om ca 10 mm längs sidorna och nederkan- ten på alla fickorna och nåla fast dem på förklädet där du vill ha dem. Jag placerade de stora fickorna 19 cm från förklädets nederkant och 6 cm från förklädets sida. Pennfickan placerade jag så underkanten på fickan hamnar 17,5 cm under förklädets toppkant och 4 cm in från sidkanten. Testa med att nåla fickorna först för att se vad som passar dig bäst innan du syr. Sy sedan fast varje ficka runtom. Börja och sluta med fram- och tillbakasöm.

Läderremmar

Skär ut läderremmar från en läderhud eller använd färdigskurna läderremmar. Runda alla hörn.

Ta nackremmen och gör hål för nitar med en diameter på 15 mm 88 och placerade 55 mm från ändarna. Gör sam- ma hålbild i alla 3 läderbitar som ska sitta på baksidan av förklädet.

Placera nackremmen på förklädet så dess ändar går ner över förklädet med ca 8 cm och så avståndet mellan ändarna vid topplinjen är ca 20–21 cm. De ska vinklas svagt utåt, då kommer remmen ligga bekvämt runt nacken när man bär förklädet. Testa vilken vinkel som passar dig bäst.

Markera och gör hål i förklädet och nita fast nackremmen med 2 läderbitar på bak- sidan (se bild 1).

Testa förklädet och mät ut var du vill ha midjeremmen. Min hamnade ca 4 cm under där förklädet smalnar av, dvs 47,5 cm ovanför förklädets nederkant.
Vik fästremmen för D-ringarna på mitten, markera ut var hålen ska ligga och gör hålen. Jag valde här att sätta första hålet 15 mm från ändarna och det andra hålet 55 mm från ändarna.

Rita på förklädet var det ska hålas och gör hål med håltången.

Trä på D-ringarna och nita fast läderremmen så den ena delen ham- nar på framsidan av förklädet och den andra på baksidan. D-ringarna ska sitta precis i kanten på förklädet.

Gör samma hålbild på den längre remdelen, markera hålbilden på tyget, gör hål och nita fast med den sista läderbiten på baksidan.

Fler inspirerande syprojekt hittar du i Antons bok Heavy-Duty Sewing.

Namn: Anton Sandqvist.

Ålder: 45 år.

Bor: Stockholm och Byle.

Gör: Lite allt möjligt. Bland annat grundare av väskföretaget Sandqvist. 

Aktuell med: boken Heavy Duty Sewing. För den syintresserade, följ Anton på Instagram: @heavydutysewing

25 april 2017 Anton Sandqvist
Annons
Annons
Mer om Gör det själv

Så borrar du i kakel

Gör det själv Funderar du på att sätta upp nytt kakel i köket eller kanske i badrummet? Att borra i kakel är inte alltid så lätt som man kan tro. Man vill undvika att det blir fula sprickor och därför är det viktigt att det utförs på rätt sätt. Nedan beskriver vi steg för steg hur du på bästa sätt borrar i kakel.

Elementskydd – dölj elementet bakom vackra ribbor

Gör det själv Ett vitmålat elementskydd i trä med klassiska smala ribbor är både vackert att se på och skyddar mot de hårdaste smällarna när små ben ska lära sig gå....

Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare

Gör det själv Vedbäraren ska vara liten nog att bäras ut för påfyllning och sedan ställas in som vacker förvaring av veden. Hållare och bärare i ett helt enkelt!

Barnens bästa trädgunga – så bygger du den!

Gör det själv En lågt hängande gunga med plats för små rumpor blir snabbt barnens favoritplats. Gungan är en snabbfixat av lite spillvirke. Lite jobb = mycket uppskattning!

Bygg ett rosentorn – så gör du!

Gör det själv Stiliga ställningar ger både höjd åt planteringar och stöd åt yviga växter, samtidigt som de är dekorativa. Så här bygger du två vackra modeller!

Ikea-hack: Så gör du ett leksakståg

Gör det själv Fixa leksakståget som får städningen att gå som på räls. Låt barnen vara med – sätt ihop ett par trälådor som blir ett tåg för förvaring!

Så dränerar du grunden – steg för steg

Gör det själv Planerar du att göra om källaren till barn- och tv-rum – eller gör källarlukten och fukten dig sömnlös om nätterna? Dags att dränera. Anläggningsexperten Niklas Engberg förklarar hur det går till.

Sommarens enklaste gör det själv-projekt!

Gör det själv Är du sugen på ett kul (men enkelt) sommarprojekt? Glasskiosk, dagbädd och odlingslåda – vi har samlat alla våra bästa gör det själv-projekt här!

”Vi byggde Sveriges första containervilla”

Gör det själv Linda och hennes man tog trenden med återbruk ett steg längre – och byggde ett helt hus av gamla containrar.