• Bild:
  Använd ett papper av bra kvalitet. Vik pappret dubbelt och mät ut mitten.

 • Bild:
  Vik pappret mot mitten på båda sidor. Tejpa med dubbelhäftande tejp.

 • Bild:
  Tejpa ihop långsidan med dubbelhäftande tejp

 • Bild:
  Vik cirka cirka en till två centimeter (beroende på hur står påse du gör) på ena kortsidan. När d...

 • Bild:
  Nu har du en påse som du kan lägga ner din present i. När presenten ligger i påsen viker du korts...

 • Bild:
  Knyt ett vackert band om julklappen. Om du vill kan du vika ena kortsidan några extra gånger. Var...

Först bör man fundera på vad personen som ska få julklappen tycker om och har för intressen. Gillar personen glitter och glamour är en idé att julklappen förmedlar den känslan. En gåva med golfbollar kan ha små golfpiggar fastsatta på paketet.

-    Vackra paket slår an något positivt hos folk. Det förstärker omtanken, säger Annica Thorberg.

Slå in din julklapp efter formen på gåvan

Det finns olika tekniker att slå in paket med, allt beroende på vilken form gåvan har. Ofta använder vi samma teknik till alla paket vilket inte alltid blir så snyggt om formen är rund eller otymplig. En teknik som passar 85 procent av alla gåvor är presentpåsen. Annars är stekpåsar av cellofan perfekta för otympliga presenter. Klä in gåvan i silkespapper och lägga ner i en stekpåse. Knyt om ett snöre och fäst en juldekoration.

Skokartonger fungerar utmärkt för otympliga gåvor. Klä in skokartongen i inslagspapper och vira om en sidenband eller slå in skokartongen som ett vanligt paket.

Annons

Julen förknippas med doft

Julen är en högtid som förknippas med mycket dofter. Ett enkelt sätt att sprida behaglig julkänsla är att dekorera julklappen med kanelstänger, stjärnanis, kryddnejlikor, gran eller tallris.

Med känslor från Japan

En trend som blir vanligare är att slå in julklappen med tyg. Traditionen kommer från Japan. Välj ut en kökshandduk eller en stuvbit. Helst ska tygbitarna vara kvadratiska. Vira om ett snöre och vips har du två presenter i en.

Årets trender har många sidor

Lusekoftemönster, bland annat stora snöflingor och renar, är hett i år. En annan trend är vintage. För en vintageinslagen julklapp ta ett tidningsark eller ett notblad och använd som omslagspapper. Vira ett vackert band runt och dekorera med knappar, bokmärken, gamla vykort eller spets. Dova färger som brunt, beige, matt grå och cremefärgat är typiskt vintage.
Andra trender för julen 2011 är fotografiska bilder, fabergeägg och hologram på inslagspappret, sidenband och färger som rött, vitt, matt silver och blått.

-    Guld fungerar alltid, i en lågkonjunktur behöver vi lite glamour för att förhöja stämningen. Välj ett matt guldaktigt papper. För extra känsla av lyx kan man använda papper med struktur i, säger Annica Thorberg.

Det behöver inte alltid vara tomtemotiv och röda färger för att det är jul. Annica Thorberg är själv förtjust i hallonrött, turkost och guld. Använd juldekorationer så får paketet en julig känsla.

Trender för miljön

Ekoinslagning blir allt vanligare och innebär bland annat att papper och snören återanvänds. Naturen och det som finns hemma får stå för dekorationerna. Tänk på att slänga metallicpapper och metallicsnören i återvinningen för metall.

Misstagen att undvika

För mycket papper och tejp är vanliga misstag. Använd spillbitarna till juletiketter eller klistra ihop två olika papper till ett tvådelat omslagspapper. Om pappret går sönder, ta en spillbit och använd som bård. Använd dubbelhäftande tejp för att slippa fula synliga tejpbitar.

Trender som gått vidare till de sälla jaktmarkerna är till exempel
metallicsnören, metallicpapper, Jenny Nyström papper, stora krulliga snören.

Trender på intåg

Rutigt, randigt och lila är på intåg och blir vanligare.  
Materialet du inte kan vara utan
En bra sax
Dubbelhäftande tejp
Ett enfärgat och ett mönstrat julklappspapper
Två olika snören
Juletiketter, helst egna

Fina paket under granen

Julklappar till barn kan dekoreras med godisklubbor, nyckelringar, reflexer, bokmärken eller något annat barnen kan tänkas uppskatta.

Använd vad du har hemma som dekoration. En bit glitter, en julkula eller varför inte en spetsbit. Allt är möjligt.

Struktur på pappret ger en lyxig känsla. Dekorera med något glittrigt så andas hela paketet glamour.

Slå in julklappen med en kökshandduk eller en stuvbit. Det är miljövänligare än papper och dessutom ger du bort två presenter i ett paket.

Dova färger och tidningsark skapar vintagekänslor.

19 december 2011 Jenny Ringström-Fagerlund, viivilla.se december 2011
Annons
Annons
Mer om Steg för steg

Sätt smågatsten själv

Steg för steg Att sätta smågatsten är både lätt, snyggt – och roligt! Men var noga med underarbetet.

Fixa finaste paketen

Steg för steg Hur paketet ser ut har blivit minst lika viktigt som vad som är i. Vi har samlat fyra härliga pysselrecept för dig som vill göra paket med det lilla...

Duka fint med konstnärligt vikta servetter

Steg för steg Till jul och nyår vill man duka lite festligare. Fina servetter ger alltid guldkant och lär du dig dessutom att vika dem effektfullt är succén ett...

Så dränerar du trädgården

Steg för steg Vatten på fel ställen i trädgården eller på tomten är ganska enkelt att komma tillrätta med genom att lägga ner dräneringsrör. Vi visar hur.

Bygg ditt eget fågelbord!

Steg för steg Finns det något härligare än att se vinterns småfåglar picka i sig små frön och glatt flyga vidare till sina familjer i skogen?

Marschallykta med spegeleffekt

Steg för steg I vintermörkret vill man gärna tända ljus, både ute och inne. Marschaller är pålitliga ljusspridare utomhus som ofta tål både blåst och lite nederbörd...

Bygg en utedusch

Steg för steg När det blir riktigt varmt i sommarsolen är det skönt att kunna ta en svalkande dusch. Vi visar hur du bygger en enkel utedusch som du kan njuta av i din egen trädgård!

Gjut ett nytt trappsteg på en helg

Steg för steg Lättare än du tror! Här har du ett enkelt och snyggt trappsteg som är billigt och framför allt kul att göra.

Glad påsk!

Steg för steg Vi på Vi i Villa önskar dig en riktigt glad påsk. Ta tillfället i akt och umgås med familjen. Får vi fresta med lite påskpyssel?