Trädgårdens gjutna medelpunkt
En grillplats har varje trädgård med självaktning. Gjuter du grillen själv kan du utforma den helt efter eget huvud. Här visar händiga Reva steg för steg hur du gjuter en personlig grill.
En personlig grill som klarar att stå ute i regn och rusk! Bilderna är tagna på Slottsträdgården Ulriksdal.
Det är inte alls så svårt att gjuta i betong som man kanske tror. Möjligtvis är det lite tungt och slabbigt, men det är det värt med tanke på att resultatet blir så fint.
Som med allt annat är förarbetet viktigt. Lägg ner lite extra tid på att räkna ut mått och att tillverka formar- du har igen det många gånger om sedan! Vill du sätta extra personlig prägel på ditt verk kan du till exempel gjuta in kakelbitar, små stenar eller snäckor.
De olika delarna gjuter du i träformar, men tänk på att inte göra dem för stora, då blir blocken ohanterliga och alltför tunga. Benen till min grill väger vardera cirka 60-70 kg, överskivan blev lite lättare eftersom den har ett hål. För att förstärka skivan har jag gjutit in ett par järnstänger. Min grill kan flyttas, eftersom delarna går att montera isär, men givetvis är den ganska tung.
Att blanda betongen hemma med slagborren och en påmonterad visp gick bra, men jag märkte att det inte fungerade att blanda på mer än en dryg liter vatten per gång. Tog jag mer blev för tungt och började ryka, men detta varierar givetvis beroende på hur kraftfull borr du har. Jag fick blanda betong fem gånger till vardera ben, och tre gånger till överskivan. Jag gjorde betongen en aning lösare än vad det stod på säcken, för att få en finare yta.
Detta behöver du:
Cirka 7 säckar med finbetong à 25 kg
Formplywood
En rejäl hink att blanda i
Borrmaskin och skruvdragare
Visp att koppla på borrmaskinen
Sticksåg
Små spadar, tex planteringsspadar
Fyra järnstänger, max en cm tjocka och knappt lika breda som det färdiga grillbordet.
Skruv till formarna, 30-40 stycken
4 Vinkeljärn
Skruv och plugg till vinkeljärnen
Hyllplan i trä och fyra träplugg
Lite kakelbitar till dekoration
Tunn dubbelhäftande tejp
Hård pappremsa att fästa runt hålet på överformen, ev. lite tunn plywood
Linolja, raps eller annan lättflytande olja
Och så grillbunken förstås.
Gör så här:
1. Såga till bitarna till gjutformarna, eller be om hjälp på brädgården. Den färdiga benformen mätt inuti gjordes 5x57x75 cm och formen till ovansidan 5x57x80. Såga ut hålet för grillbunken med cirkelsåg. Se till att ha någon cm som mån runt kanten. Skruva ihop delarna. Gjutformarna kan användas flera gånger.
2. Klipp till en lång bit i kraftig papp. Klistra fast en remsa med dubbelhäftande tejp utmed ena långsidan. Vänd gjutformen med hålet i upp och ner, ta bort skyddspappret på tejpen och klistra fast remsan runt hålet med den klibbiga delen upp mot dig. "Jacka" i pappen med sax och klistra fast kanten mot botten. Vänd tillbaka formen.
3. Sätt dubbelhäftande tejp på ovansidan av kakelbitarna och klistra sedan fast dem i botten på gjutformen där de skall vara. Olja formen med trasa, pensel eller papper.
4. Lägg grillbunken i formen upp och ner. Håll eventuellt ut pappkanten genom att stoppa i tunn plywood, (som lagts i vatten för att bli mjuk) runtom mellan bunke och pappkant. Blanda betong och lägg lite i botten där järnstängerna skall ligga, dvs utmed långsidorna. Järnstängerna tjänar som förstärkning i de annars för tunna sidorna. De bör inte vara mer än 2-3 cm höga, ca 1 cm tjocka och ett par cm kortare än formen, för att kunna döljas i betongen. Lägg i järnstängerna.
5. Fyll hela formen med betong. Picka eventuellt i betongsmeten med en pinne eller spade ner i botten för att få den att "sätta" sig. Låt torka ett dygn. Benen gjuts ett i taget, med en dags mellanrum, för att man skall slippa göra två formar.
6. Järnstängerna till baksidan skall vara ca 4 x 0.8 cm, och lika långa som grillens färdiga bredd. Borra ett hål i vardera ända eller låt göra det på en mekanisk verkstad där stängerna kan köpas per löpmeter. Borra två hål på baksidan i varje ben, ett uppe och ett nere. Använd slagborr. Sätt i plugg och skruva fast järnstängerna vågrätt, en uppe, och en nere.
7. Mät ut var vinkeljärnen skall sitta. Borra hål, sätt i plugg och skruva fast. Var noga med att de kommer i fas med överkanten på benen. Borra hål för träpluggen, slå i, lägg på hyllplanet och kolla gärna med ett vattenpass att det ligger jämt. Lägg på överdelen och skruva fast efter att ha borrat hål och pluggat. (Eventuellt kan man först sätta fast vinkeljärnen på överplattan, beroende på vad man tycker känns enklast).
Redaktionen rekommenderar
Sätt smågatsten själv
Steg för steg Att sätta smågatsten är både lätt, snyggt – och roligt! Men var noga med underarbetet.
Fixa finaste paketen
Steg för steg Hur paketet ser ut har blivit minst lika viktigt som vad som är i. Vi har samlat fyra härliga pysselrecept för dig som vill göra paket med det lilla...
Duka fint med konstnärligt vikta servetter
Steg för steg Till jul och nyår vill man duka lite festligare. Fina servetter ger alltid guldkant och lär du dig dessutom att vika dem effektfullt är succén ett...
Så dränerar du trädgården
Steg för steg Vatten på fel ställen i trädgården eller på tomten är ganska enkelt att komma tillrätta med genom att lägga ner dräneringsrör. Vi visar hur.
Bygg ditt eget fågelbord!
Steg för steg Finns det något härligare än att se vinterns småfåglar picka i sig små frön och glatt flyga vidare till sina familjer i skogen?
Marschallykta med spegeleffekt
Steg för steg I vintermörkret vill man gärna tända ljus, både ute och inne. Marschaller är pålitliga ljusspridare utomhus som ofta tål både blåst och lite nederbörd...
Bygg en utedusch
Steg för steg När det blir riktigt varmt i sommarsolen är det skönt att kunna ta en svalkande dusch. Vi visar hur du bygger en enkel utedusch som du kan njuta av i din egen trädgård!
Gjut ett nytt trappsteg på en helg
Steg för steg Lättare än du tror! Här har du ett enkelt och snyggt trappsteg som är billigt och framför allt kul att göra.
Glad påsk!
Steg för steg Vi på Vi i Villa önskar dig en riktigt glad påsk. Ta tillfället i akt och umgås med familjen. Får vi fresta med lite påskpyssel?