Superenkel bänk som alla kan bygga!

Visst kan det låta lite besvärligt att själv bygga en bänk, men det behöver faktiskt inte vara så avancerat.

Här har jag valt att endast använda standarddimensioner som du hittar hos din lokala bygghandlare.  Inget behöver specialanpassas förutom att bitarna behöver kapas på längden. Sedan skruvar du ihop hela bänken innan du finslipar och eventuellt målar. Nästa steg är att njuta ute i trädgården! Räkna med att hela bygget tar ca en dag om du är ovan, exklusive eventuella torktider.

Börja med att kapa till alla delar enligt kapnotan. När detta är gjort är det dags att sätta igång arbetet enligt bilderna.


1. Det första är att borra hål i läkterna
(A) för rundstaven (B). Använd gärna ett borrstativ för att hålen skall bli exakt raka. Det är viktigt att hålen kommer exakt lika för att bänken skall stå stabilt. Borra 360 mm från ena kortänden och i centrum av läktens bredd, 35 mm in från långkanten.


2. Montera rundstaven genom läkten.
Förborra med ett 3 mm borr och skruva i en trallskruv så rundstaven är fast i sin position. Skruven har ingen bärande funktion utan skall endast ”låsa” rundstaven i hålet.


3. Första momenten genomför
man enklast på en arbetsbänk. Ställ en sittregel (C) bredvid läkten och försäkra dig om att den är i vinkel (90 grader). Kläm fast med en tving så är det enklare att fixera regeln.  Förborra och skruva fast med två trallskruv (55 mm).


4. Sätt skruvarna växelvis högt och lågt
, då minskar risken att du spräcker regeln längs med fibrerna. Nu sitter första sittregeln fast och det är dags att flytta ner bygget på golvet. Man måste bygga båda sidorna samtidigt, annars går det inte att fästa skruvarna.


5. Gör nu likadant på andra sidan
, allt från att fästa rundstaven till att skruva fast läkterna i regeln, glöm inte att förborra för att minska risken för sprickor. En läkt som är borrad och klar får tjäna som stöd under tiden man monterar resten av materialet.


6. Kontrollera att ”benen” sitter i vinkel
mot sittreglarna under hela arbetet, om det inte stämmer kommer bänken att stå ostadigt när du är klar och det vore inte så bra. Glöm inte att förborra för att minska risken för att virket spricker.


7. För att bänken skall bli lite bekvämare
att sitta på kan man hyvla den skarpa framkanten. Skruva inte fast den sista sittregeln helt och hållet ännu. Rita ett streck på båda sidor. Plocka bort regeln och spänn fast den i ett arbetstycke.


8. Använd en elhyvel eller en vanlig handhyvel
och snedfasa hela framkanten. Har du ingen hyvel kan ett sandpapper fungera. Gör likadant på bakre regeln om du inte tänkt montera ett ryggstöd. Då kan man sitta bekvämt från båda håll.


9. Ett armstöd (D) på varje sida
är bekvämt och de skruvas enklast fast rakt ovanifrån med likadana skruvar som du tidigare använt. Slipa sedan hela bänken. Vill du måla så spackla först alla skruvhål. Olja och grundmåla innan slutmålning. Använd tålig färg som av avsedd för utomhusbruk.


10. Stick in den grova regeln
som utgör ryggstödet mellan två läkter i bakkanten.  Skruva fast med trallskruv, använd 2-3 stycken på varje sida. Skruvarna behöver inte bära någon större belastning utan deras uppgift är att hålla regeln på plats. Bänken fungerar även utan ryggstöd!


11. Vänd hela bänken upp-och-ner.
Ta fram de två skyddsbrädorna (F) av tryckimpregnerat virke och skruva fast under­ifrån. Nu förlänger du livslängden på sidorna eftersom de slipper stå rakt ner i marken. Det kan ändå vara bra att låta ändträet stå i lite olja.


12. Så här blev bänken
om man väljer att inte måla den.  Jag tänker måla bänken, det tycker jag blir snyggt och dessutom skyddar man den från fukt och slitage. Jag använder en lackfärg som tål mer slitage från väder och människa.

Detta behöver du:
(A) Sidor: 14 st 28x70x700 mm. Borra ett 22 mm hål med centrum 345 mm från ena kortändan. Centrera hålet i mitten av läkten, alltså 35 mm från långsidan.
(B) Rundstav som bär sittreglarna: 2 st, 21×600 mm. Kapas i exakt längd när bänken är färdigmonterad.
(C) Sittreglar: 6 st 45×95 mm,  1 500 mm långa.
(D) Armstöd: 2 st 45x95x500 mm. Fasa gärna kortändarna på ovansidan så blir det lite ”mjukare” för händer och armar.
(E) Ryggstöd, 1 st 45x145x1500mm.
(F) Skyddsbrädor för sidoläkternas ändträ: 2 st, 22x95x470 mm, tryckimpregnerade för att kunna stå ute i fukt och smuts utan att ta skada.

Verktygslista:

Kap/gersåg
Borrmaskin, gärna med ett borrstativ.
Fogsvans
El- eller handhyvel
Borr, 3 mm + 21 mm.
Meterstock eller måttband.
Tving
Vinkelhake
Skruvdragare

Kostnad:
(Ca pris inkl en del spill som blir på reglarna)
Läkt, 28×70 ca 8 kr/meter ca 80 kronor.
Sittreglar, 45×95 ca 11 kronor/meter blir ca 120 kronor.
Ryggregel, 45×145 ca 25 kronor/meter  ca 40 kronor.
Tryckimpr.skyddsbräda, ca 5 kronor.
Trallskruv 1 litet paket ca 30 kronor.
Ev. målarfärg etc ca 40 kronor.
Totalt ca 315 kronor

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar