Stora utemålningsguiden – Fönstren

Sommartider är målningstider. Fönster, staket, altaner och plåttak – nu är det dags att se om sitt hus. Ken Kennard, Vi i Villas måleriexpert, hjälper dig att nå absolut bästa resultat.

Fönstren – räkna med fyra timmar per fönster!

Kanske är det kittningen, risken för kladd på fönstren eller ofta obekväma arbetsställningar som gör att vi ofta väntar in i det längsta med att underhålla våra fönster.
– Man ska inte blunda för när det är dags. När färgen flagar eller kittet börjar spricka gäller det att ta tag i det direkt, säger Ken Kennard.

Första frågan du bör ställa dig: Kan, vill och hinner jag göra jobbet själv?
Om fönstren går att öppna inåt blir arbetet betydligt enklare. Går inte det så bör du vara varsam.
– Många villaägare har försökt att lyfta av sina fönster och för sent insett hur tungt ett fönster är och tappar det, berättar Ken Kennard.

Om du trots allt klarar att lyfta av fönstret slipper du att stå på en stege med skrapa, kitt och penslar, utan kan istället hålla till i garaget eller i källaren.

Förutom att du står stadigt och får en säker arbetsställning tillkommer ytterligare en bonus: Du behöver inte vara orolig för regn, dagg eller direkt solsken på fönstret du just målat.

Att arbeta från en stege är inte tillåtet för en yrkesmålare. Även som privatperson bör du göra en riskanalys innan du sätter igång med våghalsiga projekt på hög höjd.
– Om du målar fönstren på plats är det en god idé att hyra en ställning och passa på att underhålla fönstren samtidigt som du målar om fasaden. Att hyra en ställning för tiotusentals kronor bara för att måla några fönster är ju ekonomiskt vansinne, men passar man på att göra allt samtidigt och vet att det är minst tio år tills nästa ommålning, så blir kostnaden mer rimlig, menar Ken Kennard.

Hur mycket arbete som sedan väntar beror på i vilket skick fönstren är. Värsta scenariot är att bottenstycket (som blir sämst först) på fönsterbågen behöver bytas ut. Det arbetet kräver ansenlig tid och kunskap. Rör det sig om normalt underhåll, är det mer hanterbart.
– Med förarbete och färg-strykningar får man räkna med fyra timmar per fönster. Har man en villa med tolv fönster så innebär det alltså en dryg arbetsvecka. Då får man fråga sig själv om man vill offra en semestervecka på detta eller om man ska utnyttja ROT-avdraget och anlita någon, säger Ken Kennard.

Så här gör du om du trots allt väljer att måla dina fönster själv:

1 Tvätta fönsterbågarna med målartvätt. Undvik att skvätta rengöringsmedel på glasen då det kan etsa och skapa fula fläckar. Gå efter med en tvättsvamp eller trasa med rent vatten så att inget rengöringsmedel är kvar på träet.

2 Efter att bågarna har torkat skrapar du bort färg som sitter löst och tar bort kitt som släppt från glasrutan. Små trekantsskrapor är lämpliga att använda. Ofta är det kittet i underkant på fönstren som blir sämst först. För att få bort gamla färgrester från fönsterglaset kan du – försiktigt – använda en klickskrapa.

3 Kitta där det behövs. Man lägger dit kittet med en kittkniv och använder sedan tummen för att jämna till och trycka ut.

4 Maskeringstejpa fönstren. Använd inte den klassiska ljusbruna, kräppade tejpen eftersom den är svår att få bort. En gul eller blå maskeringstejp är visserligen dyrare, men bränner inte fast om du tar bort den inom någon vecka. Tejpen är dessutom slät, vilket innebär att färgen inte kryper under och skapar en ojämn kant på glaset.

5 Måla med fönsterfärg någon millimeter innanför den förra målningen så att inte fukt kryper in mellan kitt och glas. Tänk på att hålla dig till samma färgtyp och system. Blanda alltså aldrig grundfärg från ett fabrikat med slutstrykningsfärg från ett annat. Vilken pensel man väljer är en smaksak. Vissa målare föredrar att använda en platt elementpensel, andra den klassiska rundpenseln. Ytterligare ett alternativ är en snedfasad pensel.

Redskap: Målartvätt, tvättsvamp eller trasa, klickskrapa, kittkniv, oljebaserat fönsterkitt som är övermålningsbart, trekantsskrapa, gul eller blå maskeringstejp, målarpensel, fönsterfärg, plast för att täcka fönsteröppningen om du lyfter av fönster, två S-krokar om du målar från stege (en för färgburken och en för en tom burk att
lägga penslar i).

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar