Sätt smågatsten själv

Att sätta smågatsten är både lätt, snyggt – och roligt! Men var noga med underarbetet.


Allt fler satsar på granit i trädgården, framför allt i form av gatsten eller smågatsten. Och visst är det snyggt med det rustika mönstret mot grönskan. En nackdel med granit är dock att det är betydligt dyrare än betongsten. Till en gång eller en mindre uteplats kan det kanske ändå vara värt det. Annars är en billigare lösning att använda gatsten som detalj, till exempel som kantsten på trädgårdsgången. Eller lägga dem mellan stora betongplattor på en uppfart. Granit gör sig också utmärkt mot trä, tegel, annan natursten, singel och gräs.

Gör så här!

1. Börja med att ta bort gräs eller gamla plattor. Stick in en spadspets under och bänd upp plattan så går det lätt.

2. Gräv ur cirka 20 centimeter. Fyll på med grus, vattna och komprimera. Överst läggs cirka 3 centimeter sättsand.

3. Pressa ner två reglar i sättsanden som höjdmarkering. Jämna till sanden med en bräda som dras på listerna.

4. Ta försiktigt bort listerna och placera ut stenarna. Provlägg gärna innan du knackar ner stenarna lätt i sanden.

5. Det kan vara snyggt att markera kanten på gången med till exempel lite större stenar. Kantstenarna kan också fixeras i en blandning av cement och grus (1:5).

6. Knacka ner alla stenarna till samma nivå med en bräda och handslägga, eller använd en vibroplatta eller stamp. Borsta därefter ner sand mellan stenarna och vattna lätt.

Verktyg

Till schaktning behövs spade och skyffel, till sättningen handslägga eller stor hammare, en huggmejsel, skyddsglasögon samt gärna en vibroplatta.

Material

Välj mellan gatsten (18×25 cm, höjd 15 cm) och mindre smågatsten (10x10x10 cm) som är lättare att lägga. Förutom sten behövs grus/kross till ett 15 centimeter bärlager, samt sättsand eller stenmjöl till ett 3 centimeter lager att sätta stenen i.

Satsa på etiska stenar!

Gatsten är miljövänligt, men importen av huggen granit har kritiserats på grund av dåliga arbetsförhållanden för stenarbetare i framför allt Kina. Nu har SSF, Sveriges Stenindustriförbund, tagit fram en policy med olika etiska och arbetsmiljömässiga krav. Medlemmarna ska kunna redogöra för hur importerad sten är producerad (och om de inte vet det, så ska de berätta det).

Tips!

Provlägg gärna mönstret innan du fixerar stenarna. Stenarna är nämligen olika stora och man kan behöva prova sig fram för bästa resultat.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar