En låg altan är både billigare och enklare att bygga än en hög.
En låg altan är både billigare och enklare att bygga än en hög.

Så bygger du en uteplats

Steg för steg

Att bygga en låg uteplats är ett relativt enkelt hemmajobb. Uteplatsen blir mer ombonad och du kan gå ut utan skor! Här visar Anders Utsten hur du bygger en altan.

Av: Anders Utsten, 29 maj 2012

Att bygga en altan behöver inte vara så komplicerat. Speciellt inte om du väljer att placera den i ungefär samma höjd som gräset i stället för att bygga på höjden. Kostnaden blir dessutom lägre eftersom reglarna kan vara klenare och man slipper gjuta plintar.

För tryckimpregnerade brädor är ledordet underhåll. Solen tar snabbt bort både färg och lyster i brädorna.

Det finns även andra material – såsom lärk eller värmebehandlat trä – om man letar efter mer miljövänliga alternativ.

1. Gräv först ut cirka 10-20 cm djupt på den yta där altanen skall byggas. Ta gärna till lite extra så det inte blir för litet. Täck hela ytan med en markväv, den ser till att gruset inte sjunker ner i jorden. Vi använder grus 8/16. Har du väldigt löst underlag så gräv gärna ut ännu djupare. Har du fast underlag räcker det säkert med 10 cm.

Annons

Läs mer: 3 tips för din trätrall – så håller altanen längre

2. Förarbetet är viktigt då du ska bygga en altan och underlättar det fortsatta arbetet. Kratta ut gruset och försök att få det helt i våg. Använd ett långpass eller en lång rak bräda som du lägger ett kortpass på. Är det stora ytor så är en rotatationslaser perfekt, finns att köpa för 8-900 kronor. Annars kan du hyra ett.

3. Börja lägga ut stenarna som reglarna (till exempel 45x95 mm) skall ligga på. Beroende på hur hög altan du vill ha kan du välja högre eller lägre reglar. Med hjälp av en lång regel och en tumstock kan du få dem hyfsat i rätt läge. Med vattenpasset justerar du stenarna så att de ligger i våg. Stenarna vi använder är de minsta betongstenarna vi hittat som är avsedda för att lägga gångar med. Kostar cirka 6 kronor styck.

Centrumavståndet mellan dem ska vara högst 600 mm i alla riktningar. Det innebär att även reglarna ska ligga på ett centrumavstånd av 600 mm, från centrum av regeln till centrum på nästa regel.

4. Det kan vara lite knepigt att få stenarna exakt i våg i gruset. Då kan du använda tjärpapp som du skär till i lagom stora bitar och lägger under. Förutom att de gör det enklare att justera höjden skyddar det även virket från fukt och förlänger livslängden på altanen.

Läs mer: Bygga altan – råd och inspiration

5. Vår altan är inte helt fyrkantig utan den kommer ha två delar som sticker ut från den rektangulära formen. För att lyckas med detta är det enklast att börja bygga rektangeln som är lätt att få i vinkel. Efter att spikat ihop ramen av reglarna diagonalmäter du den. Justera så att de två diagonalmåtten är exakt lika (väldigt viktigt!). När du sedan ska bygga de två oregelbundna formerna på sidorna håller du dig till de fasta lägen som finns på kap/gersågen, 90, 45 och 22,5. Håller du dig till dessa är det lätt att lyckas och få fina skarvar.

6. Det ser mer genomarbetat ut med en ram runt altanen så att du slipper se något ändträ. Men det kräver några extra reglar vid ändträet på själva golvet. Detta för att ramen ”stjäl” den yta där brädorna skulle suttit. Här har vi alltså den yttersta regeln som ramen ligger på, innanför en bit regel i hörnet för att kunna skruva ner skarven, och innanför den en hel regel till som trallbrädorna ska skruvas i. Förborra alla trallbrädor så slipper du sprickor, direkt och i framtiden.

7. När du hämtar trallbrädorna är de oftast väldigt fuktiga. Det innebär att du utan risk faktiskt kan skruva fast dem tätt mot varandra. När det torkar blir det springor som inte är för stora, men lagom för att släppa igenom regnvatten. Mät kontinuerligt under hela arbetet så att brädorna skruvas fast rakt. Mät alltså från ramens båda sidor och kontrollera att måttet är lika stort under hela arbetet.

För att behålla altanen fin behöver man olja den två gånger per år. Vill du att altanen ska förbli brun så får du använda en olja med pigment eller någon slags bets.

Läs mer: Så bygger du ett utekök av pallar

Detta har vi använt vid altanbygget:

Grus storlek 8/16. Priset varierar stort i landet, allt från en hundring per ton till över 200 kronor. Hur mycket grus som går åt räknar man lätt ut genom att ta tjocklek x bredd x längd. Till exempel en yta som är 0,1m x 4m x 4m ger 1,6  kubikmeter totalt. Det väger ungefär 2,5 ton.

Markstenar, cirka 6 kronor styck, placeras med ett centrumavstånd på 600 mm. Vi använde cirka 80 stycken.

Tryckimpregnerade reglar, 45x95 mm. Pris cirka 17 kronor per meter.  Det går åt många meter… De ska sitta med ett max centrumavstånd på 600 mm.

Tryckimpregnerade trallbrädor (bruna), 28x120 mm. Pris cirka 15 kronor per meter.

Trallskruv, 3,9 x 55 mm cirka 110 kronor för 250 stycken. Priset varierar stort på olika tillverkare. Vi gjorde av med två paket.

Spik, galvade 3,4x100 mm, cirka 60 kronor för 125 stycken. Billigare när man köper större förpackningar. Eventuellt byts spiken ut mot skruv.

Verktyg när du bygger en altan:

Kap/gersåg (ett måste om det skall bli bra…)

Borr/skruvdragare, helst med två batterier eller ett med lång uthållighet.

Klyvsåg för brädor som eventuellt måste klyvas när sista brädorna skall läggas.

Hammare

Fogsvans för justeringar på fast virke

Meterstock

Penna

29 maj 2012 Anders Utsten
Annons
Annons
Mer om Steg för steg

Sätt smågatsten själv

Steg för steg Att sätta smågatsten är både lätt, snyggt – och roligt! Men var noga med underarbetet.

Fixa finaste paketen

Steg för steg Hur paketet ser ut har blivit minst lika viktigt som vad som är i. Vi har samlat fyra härliga pysselrecept för dig som vill göra paket med det lilla...

Duka fint med konstnärligt vikta servetter

Steg för steg Till jul och nyår vill man duka lite festligare. Fina servetter ger alltid guldkant och lär du dig dessutom att vika dem effektfullt är succén ett...

Så dränerar du trädgården

Steg för steg Vatten på fel ställen i trädgården eller på tomten är ganska enkelt att komma tillrätta med genom att lägga ner dräneringsrör. Vi visar hur.

Bygg ditt eget fågelbord!

Steg för steg Finns det något härligare än att se vinterns småfåglar picka i sig små frön och glatt flyga vidare till sina familjer i skogen?

Marschallykta med spegeleffekt

Steg för steg I vintermörkret vill man gärna tända ljus, både ute och inne. Marschaller är pålitliga ljusspridare utomhus som ofta tål både blåst och lite nederbörd...

Bygg en utedusch

Steg för steg När det blir riktigt varmt i sommarsolen är det skönt att kunna ta en svalkande dusch. Vi visar hur du bygger en enkel utedusch som du kan njuta av i din egen trädgård!

Gjut ett nytt trappsteg på en helg

Steg för steg Lättare än du tror! Här har du ett enkelt och snyggt trappsteg som är billigt och framför allt kul att göra.

Glad påsk!

Steg för steg Vi på Vi i Villa önskar dig en riktigt glad påsk. Ta tillfället i akt och umgås med familjen. Får vi fresta med lite påskpyssel?