Annons

Livat i radhus-holken!

Steg för steg

Förutom att de är festliga att titta på löser de små fågelradhusen också ett allvarligt problem. Bostadsbristen är nämligen stor i fåglarnas vintervärld.

Av: ViV nr 1/2008, 19 december 2007
Många villaägare gör en hel del för att locka till sig småfåglar. Man serverar dem mat och vatten på fågelbord och i olika typer av foderautomater. Men vi bör också tänka på fåglarnas boende. Fåglar bor ofta i ihåliga träd eller under taksprång. Men i dag fäller vi ofta de gamla murkna träden och isolerar och tätar våra hus. Därför är bostadsbristen stor bland småfåglarna.

Radhus i serieproduktion. De fem små husen snickras ett och ett och hålls ihop med hjälp av lister på baksidan och ett sammanbindande staket på framsidan. Den översta listen på husets baksida används till upphängningen. Man behöver bara sätta upp några krokar på en vägg eller ett staket. Alla delar till radhusen är tillverkade av 15 mm plywood som är limmad med vattenfast lim och därför ganska motståndskraftig mot väder och vind. Men husen måste ändå målas eller lackeras.

Perfekt för gråsparv och pilfink. De flesta småfåglarna i trädgården får tillräckligt med utrymme i en holk som är 15 x 15 cm och med 20 cm från centrum av ingångshålet ner till bottnen.

En del vill inte bo i radhus, medan andra, till exempel gråsparv och pilfink, tycker att det är alla tiders. Det är just för de mer sociala arterna som vi byggt radhusen. För gråsparvar bör ingångshålets diameter vara 35-40 mm. Det är för stort för mesar och talgoxar, som vill ha hål på 28 respektive 32 mm.

Holken ska vändas mot norr eller delvis hänga i skugga så att den inte värms upp alltför mycket. Färgvalet spelar ingen roll för fåglarna, så du kan själv bestämma hur radhusen ska se ut.

Detta har vi använt

Annons

Till varje radhus:
Av 15 mm plywood:

 • 2 gavlar (A) à 18 x 29 cm 
 • 2 sidor (B) à 15 x 20 cm 
 • 1 takhalva (D), 15 x 20 cm
 • 1 botten (C), 15 x 15 cm
 • 1 takbit (E), 4 x 20 cm 
 • 1 klaff (F), 12,5 x 20 cm

Till monteringen:
Av 15 x 33 mm hyvlad furu:

 • 2 lister (G) à 115 cm
 • 25 staketspjälor (J) à 12 cm

Av 15 x 15 mm hyvlad furu:

 • 2 spikreglar (H) till staket à 110 cm

Dessutom:

 • 5 pianogångjärn à 20 cm
 • 5 haspar med skruvöglor
 • Dyckert och lim

Här är alla delarna till ett av husen med alla mått angivna. Lägg märke till att de två sidorna (B) och den ena takdelen (D) har samma mått.


 

Gör så här:

5 bostäder i rad


Borra ingångshålet i gaveln (A) och montera delarna till huset med skruvar eller dyckert. Börja med att foga ihop gaveln och de två sidorna.

Bottnen (C) passas in mellan sidorna och gaveln och fästs i linje med deras underkanter. När den bakre gaveln (A) satts fast är själva holken klar.

Det är lättast att måla delarna innan de sätts ihop. Sätt ihop takets fasta delar (D och E) i samma vinkel som gavelspetsarna. Takdelen (F) monteras med gångjärn.

De 5 husen hålls ihop av två lister (G) på baksidan. Det är 1 cm mellan taken. Den nedre listen är i linje med golven i holkarna. Det är 12 cm upp till den övre listen

Staketet håller ihop husen på framsidan. Det är tillverkat av två 15 x 15 mm lister (H), staketpinnarna (J) är av 15 x 33 mm hyvlad furu.

 

Sex lägenheter i samma länga

I denna radhuslänga är det bara en skiljevägg till närmsta grannen. Husen är tillverkade av 15 mm plywood och målade med akrylfärg. Du kan använda en del av de färgrester du har stående, bara du ser till att färgen är ordentligt torr och luktfri när du sätter upp fågelholken.

Baksidan (A) till de sex bostäderna är 96 cm lång och 30 cm hög. Den sågas snett (c:a 30 grader) i övre kanten. Bottnen (B) är 15 x 96 cm och monteras vinkelrätt mot baksidan.

Framstycket (C) är 25 x 96 cm. I fronten borras ingångshålen så att det blir c:a 20 cm från hålets mitt ner till bottnen. Innan fronten sätts på plats monteras sidor och mellanväggar (D). De är 15 cm breda, 29,5 cm höga i bakkanten och 24,5 cm i framkanten.

Taket består av två delar. Den ena delen (E) är 5 x 100 cm och fästs på bakkanten, skiljeväggarna och sidostyckena.

Den andra takdelen (F) kan öppnas. Den är 17 x 100 cm och monteras på den fasta delen (E) med ett 100 cm pianogångjärn. Taket hålls stängt med en hasp och skruvögla i vardera änden.

Varje bostad får sin personliga prägel när den får sin egen färg. Du kan dölja färgskarvarna mellan lägenheterna genom att fästa en 15 x 15 mm list mot mellanväggarna på båda sidorna.

Utanpå listerna har vi i vårt exempel »planterat» en häck, som sågats ur en 6 mm plywoodskiva.


 

Detta har vi använt

Till ett radhus med 6 lägenheter:

Av 15 mm plywood:
• 1 bakstycke (A), 30 x 96 cm
• 1 botten (B), 15 x 96 cm
• 1 front (C), 25 x 96 cm
• 7 mellanväggar (D) à 15 x 29,5 cm
• 1 takdel (E), 5 x 100 cm
• 1 takklaff (F), 17 x 100 cm

Av 15 x 15 mm list:
• 7 frontlister à 24,5 cm
• 7 bottenlister à 18 cm

Dessutom:
• 1 bit 6 mm plywood; 14 x 130 cm, utsågad i form av en häck
• 1 pianogångjärn(G), 100 cm
• 2 haspar med skruvöglor, 5 cm
• Dyckert eller skruvar
• Diverse skvättar målarfärg

Pris för hela radhuslängan c:a 200 kr


 

Monteringen är enkel. Bottnen fästs vinkelrätt mot baksidan. Mellanväggar och sidor, som är likadana, fästs och fronten förses med ingångshål samt monteras. Sätt fast taket med pianogångjärn.
Hela huset sätts ihop med trälim och dyckert. Pianogångjärnet skruvas fast med skruvar i lämplig storlek.

Ett kort kom till redaktionen

Vi fick ett kort från en av våra läsare som hade gjort en egen holk. Titta vad fin den blev! Tack IngMarie i Västerås!


Radhusholk i Västerås.

Goda råd

Håll holken ren
Taket - eller en av sidorna - på fågelholken bör kunna öppnas så att man kan städa bort gammalt bomaterial. Det skall du göra varje år, och om det är möjligt skall du också skölja ur holken invändigt med kokande vatten. Då tvättas den ohyra bort som gömmer sig i sprickor och hörn. Även fåglar tycker om att flytta in i rena bostäder.

Låt fåglar med ungar vara ifred
Det är bra att man kan öppna holken när den skall rengöras, men undvik att titta in i holkarna när fåglarna har ägg eller ungar. Då kan det hända att föräldrarna överger boet.

Fåglarna bor helst 3-5 meter ovanför marken. Mesarna nöjer sig med att bo 1-3 meter ovanför marken, men tycker inte om radhus - avståndet mellan deras holkar ska vara 10-15 meter.

Varning! Se upp för skator! Sätt inte upp någon pinne under ingångshålet. Den kan nämligen användas som landningsplats för en del av småfåglarnas värsta fiender - till exempel skator - som gärna tar ägg och ungar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 december 2007 ViV nr 1/2008
Annons
Annons
Mer om Steg för steg

Sätt smågatsten själv

Steg för steg Att sätta smågatsten är både lätt, snyggt – och roligt! Men var noga med underarbetet.

Fixa finaste paketen

Steg för steg Hur paketet ser ut har blivit minst lika viktigt som vad som är i. Vi har samlat fyra härliga pysselrecept för dig som vill göra paket med det lilla...

Duka fint med konstnärligt vikta servetter

Steg för steg Till jul och nyår vill man duka lite festligare. Fina servetter ger alltid guldkant och lär du dig dessutom att vika dem effektfullt är succén ett...

Så dränerar du trädgården

Steg för steg Vatten på fel ställen i trädgården eller på tomten är ganska enkelt att komma tillrätta med genom att lägga ner dräneringsrör. Vi visar hur.

Bygg ditt eget fågelbord!

Steg för steg Finns det något härligare än att se vinterns småfåglar picka i sig små frön och glatt flyga vidare till sina familjer i skogen?

Marschallykta med spegeleffekt

Steg för steg I vintermörkret vill man gärna tända ljus, både ute och inne. Marschaller är pålitliga ljusspridare utomhus som ofta tål både blåst och lite nederbörd...

Bygg en utedusch

Steg för steg När det blir riktigt varmt i sommarsolen är det skönt att kunna ta en svalkande dusch. Vi visar hur du bygger en enkel utedusch som du kan njuta av i din egen trädgård!

Gjut ett nytt trappsteg på en helg

Steg för steg Lättare än du tror! Här har du ett enkelt och snyggt trappsteg som är billigt och framför allt kul att göra.

Glad påsk!

Steg för steg Vi på Vi i Villa önskar dig en riktigt glad påsk. Ta tillfället i akt och umgås med familjen. Får vi fresta med lite påskpyssel?

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]