Livat i radhus-holken!
Förutom att de är festliga att titta på löser de små fågelradhusen också ett allvarligt problem. Bostadsbristen är nämligen stor i fåglarnas vintervärld.
Radhus i serieproduktion. De fem små husen snickras ett och ett och hålls ihop med hjälp av lister på baksidan och ett sammanbindande staket på framsidan. Den översta listen på husets baksida används till upphängningen. Man behöver bara sätta upp några krokar på en vägg eller ett staket. Alla delar till radhusen är tillverkade av 15 mm plywood som är limmad med vattenfast lim och därför ganska motståndskraftig mot väder och vind. Men husen måste ändå målas eller lackeras.
Perfekt för gråsparv och pilfink. De flesta småfåglarna i trädgården får tillräckligt med utrymme i en holk som är 15 x 15 cm och med 20 cm från centrum av ingångshålet ner till bottnen.
En del vill inte bo i radhus, medan andra, till exempel gråsparv och pilfink, tycker att det är alla tiders. Det är just för de mer sociala arterna som vi byggt radhusen. För gråsparvar bör ingångshålets diameter vara 35-40 mm. Det är för stort för mesar och talgoxar, som vill ha hål på 28 respektive 32 mm.
Holken ska vändas mot norr eller delvis hänga i skugga så att den inte värms upp alltför mycket. Färgvalet spelar ingen roll för fåglarna, så du kan själv bestämma hur radhusen ska se ut.
Detta har vi använt
Till varje radhus:
Av 15 mm plywood:
- 2 gavlar (A) à 18 x 29 cm
- 2 sidor (B) à 15 x 20 cm
- 1 takhalva (D), 15 x 20 cm
- 1 botten (C), 15 x 15 cm
- 1 takbit (E), 4 x 20 cm
- 1 klaff (F), 12,5 x 20 cm
Till monteringen:
Av 15 x 33 mm hyvlad furu:
- 2 lister (G) à 115 cm
- 25 staketspjälor (J) à 12 cm
Av 15 x 15 mm hyvlad furu:
- 2 spikreglar (H) till staket à 110 cm
Dessutom:
- 5 pianogångjärn à 20 cm
- 5 haspar med skruvöglor
- Dyckert och lim
Här är alla delarna till ett av husen med alla mått angivna. Lägg märke till att de två sidorna (B) och den ena takdelen (D) har samma mått.

Gör så här:
5 bostäder i rad

Borra ingångshålet i gaveln (A) och montera delarna till huset med skruvar eller dyckert. Börja med att foga ihop gaveln och de två sidorna.

Bottnen (C) passas in mellan sidorna och gaveln och fästs i linje med deras underkanter. När den bakre gaveln (A) satts fast är själva holken klar.

Det är lättast att måla delarna innan de sätts ihop. Sätt ihop takets fasta delar (D och E) i samma vinkel som gavelspetsarna. Takdelen (F) monteras med gångjärn.

De 5 husen hålls ihop av två lister (G) på baksidan. Det är 1 cm mellan taken. Den nedre listen är i linje med golven i holkarna. Det är 12 cm upp till den övre listen

Staketet håller ihop husen på framsidan. Det är tillverkat av två 15 x 15 mm lister (H), staketpinnarna (J) är av 15 x 33 mm hyvlad furu.

Sex lägenheter i samma länga
I denna radhuslänga är det bara en skiljevägg till närmsta grannen. Husen är tillverkade av 15 mm plywood och målade med akrylfärg. Du kan använda en del av de färgrester du har stående, bara du ser till att färgen är ordentligt torr och luktfri när du sätter upp fågelholken.
Baksidan (A) till de sex bostäderna är 96 cm lång och 30 cm hög. Den sågas snett (c:a 30 grader) i övre kanten. Bottnen (B) är 15 x 96 cm och monteras vinkelrätt mot baksidan.
Framstycket (C) är 25 x 96 cm. I fronten borras ingångshålen så att det blir c:a 20 cm från hålets mitt ner till bottnen. Innan fronten sätts på plats monteras sidor och mellanväggar (D). De är 15 cm breda, 29,5 cm höga i bakkanten och 24,5 cm i framkanten.
Taket består av två delar. Den ena delen (E) är 5 x 100 cm och fästs på bakkanten, skiljeväggarna och sidostyckena.
Den andra takdelen (F) kan öppnas. Den är 17 x 100 cm och monteras på den fasta delen (E) med ett 100 cm pianogångjärn. Taket hålls stängt med en hasp och skruvögla i vardera änden.
Varje bostad får sin personliga prägel när den får sin egen färg. Du kan dölja färgskarvarna mellan lägenheterna genom att fästa en 15 x 15 mm list mot mellanväggarna på båda sidorna.
Utanpå listerna har vi i vårt exempel »planterat» en häck, som sågats ur en 6 mm plywoodskiva.

Detta har vi använt
Till ett radhus med 6 lägenheter:
Av 15 mm plywood:
• 1 bakstycke (A), 30 x 96 cm
• 1 botten (B), 15 x 96 cm
• 1 front (C), 25 x 96 cm
• 7 mellanväggar (D) à 15 x 29,5 cm
• 1 takdel (E), 5 x 100 cm
• 1 takklaff (F), 17 x 100 cm
Av 15 x 15 mm list:
• 7 frontlister à 24,5 cm
• 7 bottenlister à 18 cm
Dessutom:
• 1 bit 6 mm plywood; 14 x 130 cm, utsågad i form av en häck
• 1 pianogångjärn(G), 100 cm
• 2 haspar med skruvöglor, 5 cm
• Dyckert eller skruvar
• Diverse skvättar målarfärg
Pris för hela radhuslängan c:a 200 kr

Monteringen är enkel. Bottnen fästs vinkelrätt mot baksidan. Mellanväggar och sidor, som är likadana, fästs och fronten förses med ingångshål samt monteras. Sätt fast taket med pianogångjärn.
Hela huset sätts ihop med trälim och dyckert. Pianogångjärnet skruvas fast med skruvar i lämplig storlek.
Ett kort kom till redaktionen
Vi fick ett kort från en av våra läsare som hade gjort en egen holk. Titta vad fin den blev! Tack IngMarie i Västerås!

Radhusholk i Västerås.
Goda råd
Håll holken ren
Taket - eller en av sidorna - på fågelholken bör kunna öppnas så att man kan städa bort gammalt bomaterial. Det skall du göra varje år, och om det är möjligt skall du också skölja ur holken invändigt med kokande vatten. Då tvättas den ohyra bort som gömmer sig i sprickor och hörn. Även fåglar tycker om att flytta in i rena bostäder.
Låt fåglar med ungar vara ifred
Det är bra att man kan öppna holken när den skall rengöras, men undvik att titta in i holkarna när fåglarna har ägg eller ungar. Då kan det hända att föräldrarna överger boet.
Fåglarna bor helst 3-5 meter ovanför marken. Mesarna nöjer sig med att bo 1-3 meter ovanför marken, men tycker inte om radhus - avståndet mellan deras holkar ska vara 10-15 meter.
Varning! Se upp för skator! Sätt inte upp någon pinne under ingångshålet. Den kan nämligen användas som landningsplats för en del av småfåglarnas värsta fiender - till exempel skator - som gärna tar ägg och ungar.
Redaktionen rekommenderar
Sätt smågatsten själv
Steg för steg Att sätta smågatsten är både lätt, snyggt – och roligt! Men var noga med underarbetet.
Fixa finaste paketen
Steg för steg Hur paketet ser ut har blivit minst lika viktigt som vad som är i. Vi har samlat fyra härliga pysselrecept för dig som vill göra paket med det lilla...
Duka fint med konstnärligt vikta servetter
Steg för steg Till jul och nyår vill man duka lite festligare. Fina servetter ger alltid guldkant och lär du dig dessutom att vika dem effektfullt är succén ett...
Så dränerar du trädgården
Steg för steg Vatten på fel ställen i trädgården eller på tomten är ganska enkelt att komma tillrätta med genom att lägga ner dräneringsrör. Vi visar hur.
Bygg ditt eget fågelbord!
Steg för steg Finns det något härligare än att se vinterns småfåglar picka i sig små frön och glatt flyga vidare till sina familjer i skogen?
Marschallykta med spegeleffekt
Steg för steg I vintermörkret vill man gärna tända ljus, både ute och inne. Marschaller är pålitliga ljusspridare utomhus som ofta tål både blåst och lite nederbörd...
Bygg en utedusch
Steg för steg När det blir riktigt varmt i sommarsolen är det skönt att kunna ta en svalkande dusch. Vi visar hur du bygger en enkel utedusch som du kan njuta av i din egen trädgård!
Gjut ett nytt trappsteg på en helg
Steg för steg Lättare än du tror! Här har du ett enkelt och snyggt trappsteg som är billigt och framför allt kul att göra.
Glad påsk!
Steg för steg Vi på Vi i Villa önskar dig en riktigt glad påsk. Ta tillfället i akt och umgås med familjen. Får vi fresta med lite påskpyssel?