Istider och vinterpynt

Steg för steg

Så här i mörka vintertider behövs ljus och vackra ting. Islyktor förskönar trädgården och är enkla att göra inför festen.

Av: Kicki Fischer (text och arrangemang) Foto:Eva Lie, 29 november 2004

Som barn har vi väl alla lekt med snö och is. Nu får alla vuxna chansen att leka på nytt och släppa loss alla is-inspirationer för att pynta i den vintervilande trädgården. Att göra vackra islyktor genom att frysa in vatten i mjölkkartonger, skålar och stoppa i en gren från en murgröna eller annat grönt, är väldigt lätt att göra själv. Gör flera isblock med eller utan grönt i, ställ blocken i en ring med många ljus i mitten eller bygg som fonder med ljusen bakom. Alla modeller är tillåtna.

Det glittrar inne i isen, otroligt vackert i vintermörkret. Som vacker glaskonst är dessa islyktor, men de varar inte för evigt. Så passa på att njut! Se beskrivningen hur du fryser in palmbladen. Använd gärna gravljus, de brinner länge och blåser inte ut lika lätt som vanliga ljus.

Annons

Med gröna blad som dekorationer blir iskonsten något extra. Någon av krukväxterna inomhus får skatta lite blad, här är det från en amaryllis. Se beskrivningen hur du fryser in.

Iskallt hjärta! Gnistrande ishjärtan som hänger i solen gör man enkelt med hjärtformade kakformar. Frys in på ett fat med 3-4 cm vatten lägg i pepparfrukter. Lägg en dubbelvikt ståltråd ca 17 cm i överkanten som får frysa med. Loss formarna med lite hett vatten. Häng upp med ståltråden utomhus i ett träd, buske eller kanske i granriset.

Att dekorera en krans eller tallgren med isprismor i form av isstjärnor är lätt. Lägg stjärnkakformen på ett fat med 3-4 cm vatten, lägg en ca 17 cm lång dubbelvikt ståltråd frys in. Lossa med lite hett vatten. Sätt fast med ståltråden. Man kan också färga vattnet med hushållsfärg, men se upp vart du hänger kransen när den börjar smälta så att färgvattnet inte rinner ner på något som drar åt sig färgen.

Vinterljus i trädgården kan man göra på flera sätt. Använd gamla konservburkar och gör ljuspunkter som hänger bland trädgrenar och lyser stämningsfullt. Med hammare och spik gör man dekorativa hål. Här har locket används till extra dekoration som glänser till. Klipp till med en plåtsax eller sekatör. Använd gärna ett par trädgårdshandskar eller liknande när du klipper i plåt, det blir väldigt vassa kanter. Sätt fast en ståltråd, och häng upp. Lyktor blir bara vackra med tiden när dom rostar. Kanske hänger dom där ända fram till sommarfesten eller kräftskivan.

Gör så här:

Den stora islyktan kan du frysa ute eller i frysen. Ställ en mindre hink i den större, fyll den inre med sten eller sand så den står stadigt i mitten. Fyll på med vatten nästan ända upp mellan hinkarna. Ta några dekorativa blad eller kvistar från inneblomkrukan och stick ner i vattnet. Tänk efter hur det kommer att se ut när ljuset lyser där inne. Så placera det så snyggt som möjligt. Frys in. Töm ut sand eller stenen, lossa hinken med att spola hett vatten.

Islykta med palmblad. Gör som ovan men använd skålar istället. Ta några palmblad stick ner lite från sidan eller skaftet snett upp. Frys in ute eller i frysen. Ta loss som ovan.

29 november 2004 Kicki Fischer (text och arrangemang) Foto:Eva Lie
Annons
Annons
Mer om Steg för steg

Sätt smågatsten själv

Steg för steg Att sätta smågatsten är både lätt, snyggt – och roligt! Men var noga med underarbetet.

Fixa finaste paketen

Steg för steg Hur paketet ser ut har blivit minst lika viktigt som vad som är i. Vi har samlat fyra härliga pysselrecept för dig som vill göra paket med det lilla...

Duka fint med konstnärligt vikta servetter

Steg för steg Till jul och nyår vill man duka lite festligare. Fina servetter ger alltid guldkant och lär du dig dessutom att vika dem effektfullt är succén ett...

Så dränerar du trädgården

Steg för steg Vatten på fel ställen i trädgården eller på tomten är ganska enkelt att komma tillrätta med genom att lägga ner dräneringsrör. Vi visar hur.

Bygg ditt eget fågelbord!

Steg för steg Finns det något härligare än att se vinterns småfåglar picka i sig små frön och glatt flyga vidare till sina familjer i skogen?

Marschallykta med spegeleffekt

Steg för steg I vintermörkret vill man gärna tända ljus, både ute och inne. Marschaller är pålitliga ljusspridare utomhus som ofta tål både blåst och lite nederbörd...

Bygg en utedusch

Steg för steg När det blir riktigt varmt i sommarsolen är det skönt att kunna ta en svalkande dusch. Vi visar hur du bygger en enkel utedusch som du kan njuta av i din egen trädgård!

Gjut ett nytt trappsteg på en helg

Steg för steg Lättare än du tror! Här har du ett enkelt och snyggt trappsteg som är billigt och framför allt kul att göra.

Glad påsk!

Steg för steg Vi på Vi i Villa önskar dig en riktigt glad påsk. Ta tillfället i akt och umgås med familjen. Får vi fresta med lite påskpyssel?