Husfixardags – så åtgärdar du husets svaga punkter

Fixa den droppande kranen, slamrande dörren, de svarta silverbestiken eller den irriterande repan i bordet. Här bjuder vi på en rejäl åtgärdslista mot husets svaga punkter.

Fläckar på tygsoffan – hur får jag bort dem?

Om man inte har avtagbart tyg som kan lämnas på kemtvätt så kan man försöka med Vanish Oxi Action Soffa & Matta som finns att köpa på de flesta varuhus.

Rostfläckar i badkaret – kan de gå bort?

Stryk på saften av lök och salt och låt sitta i fem timmar. Gnid därefter rent. Rostfläckar på metall, som köksredskap eller verktyg, går ofta att få bort med hjälp av Coca-Cola.

Ofta stopp i avloppet – vad kan jag göra?


foto; istockphoto

Hår och tvålbitar brukar till slut bilda en propp i badrummets avlopp. I köket kan potatisskal och annat avfall korka igen. Troligen måste du skruva isär vattenlåset (koppen under handfatet/slasken) för att på så sätt få bort proppen som bildats. En sugpropp kan vara en annan lösning på ditt problem. Tryck fast sugproppen mot brunnen och dra tillbaka upprepade gånger. En tredje metod är att använda ett rensband eller en bit av en najtråd som du böjer en krok på längst ned. Rensbandet (som finns att köpa på bland annat byggvaruhus) eller najtråden körs ned i avloppet för att få loss proppen.

Det finns också kemiska metoder som propplösningsmedel. Undvik dock kaustiksoda som kan skada rören. Ett klassiskt husmorstips är att hälla på hett vatten blandat med bikarbonat.

Slipa golvet – hur svårt är det?

Hur lång tid det tar beror förstås på rummets storlek och hur noggrann du är, men man brukar räkna med att hinna 20-30 kvadratmeter per dag. Först ska ojämnheterna i golvet bort och sedan ska man slipa med minst tre grovlekar på slippapperet, plus att man använder en kantslip för de ytor man inte når med den stora slipen. Viktigast är att hela tiden röra maskinen i jämn takt framåt, annars blir det en grop i parketten eller furugolvet. Golvslipen finns att hyra på byggvaruhus från 250 kronor per dygn och uppåt. Förutom golvslipen behöver du hyra en kantslip och slippapper.

Du kan läsa mer om att slipa golv på Golvbranschens hemsida: www.golvbranschen.se/rad-riktlinjer/tragolv/slipning-och-ytbehandling

Organisationen representerar golvläggare, återförsäljare och leverantörer.

Missfärgning i toaletten – går den att få bort?

Koka upp vitvinsvinäger med en matsked bikarbonat. Häll i toaletten. Låt stå över natten och borsta rent nästa morgon. Ättiksyra (24-procentig) eller en klortablett för simbassänger är andra lösningar.

Silverbesticken har blivit svarta?

Koka upp några liter vatten med två teskedar salt och tre matskedar bikarbonat. Låt silverbesticken ligga i en stund innan du tar upp dem och torkar av dem.

Kakel och fogar är smutsiga – hur får jag dem rena igen?

foto; istockphoto

Det finns särskilda fogrengöringsmedel på byggvaruhusen och hos färghandlarna. Exempelvis säljer webbutiken fargettan.nu HG fogrengöring 0,5 liter för 107 kronor. VVS & Badrumspecialisten säljer Super Cleaner Kakel & Fogrengöring i 1-liters sprayflaska för 232 kronor. Det blir en del gnuggande, men går att få snyggt. Ju smutsigare fogar, desto jobbigare blir det förstås att få dem fräscha igen.

Ett husmorsknep är att doppa en bomullstops eller en tandborste i vitvinsvinäger. Hett vatten, klorin och rotborste är ett annat knep. Kakel är lättare att få rent. Det finns olika medel som man sprayar eller blandar själv. Flüggers Allrengöringsmedel Fluren 32 (55 kronor för 1 liter) lämpar sig bra för kakel. Ett husmorstips är annars att blanda hett vatten med bikarbonat. En panelborste, rotborste eller svamp brukar vara bra att gnugga med.

Har du fler tips? Dela med dig av dem i vårt Forum!
Föj diskussionen på
viivilla.se/forum/
Sök ”smutsiga  kakelfogar”

Kärvande lådor – hur blir de smidiga?

Tvål eller stearin fungerar bra som ”smörjmedel”.

Dörren har ”satt sig” och går inte att stänga?

Lyft av dörren och sätt på några extra kopparringar på gångjärnen så riktar du upp dörren. Om det inte är tillräckligt kan du tvingas slipa ner den del som kärvar mot karmen.

Kan jag byta till dimmer själv?

Nej, det måste utföras av en person med behörighet, alltså en utbildad elektriker.

Drag från ytterdörren – hur försvinner det?

Det finns många olika tätningslister att köpa om du vill täta springor kring ytterdörr, altandörr eller fönster. Tänk bara på att om du har ett hus med självdragssystem kan du försämra luftväxlingen och skapa problem med fukt och dålig luft om du tätar alla springor.

Hur putsar jag upp rostfria diskbänken?

Det finns förmodligen lika många huskurer som rostfria diskbänkar. Ett tips är att blanda en påse bikarbonat med några teskedar vinäger till en krämaktig konsistens. Sedan gnider man in diskbänken, sköljer av med vatten och polerar med tidningspapper. På vissa typer av möbelpolish står att man kan använda även till diskbänkar. Stålull eller svinto kan också fungera om man blöter tussen (eller diskbänken) rejält så att man inte repar bänken.

Imma mellan fönstren – hur får jag bort den?

foto; istockphoto

Ta först reda på orsaken till imman. Imma på insidan av fönstren beror ofta på för hög luftfuktighet inomhus. Särskilt vanligt är det i badrum och kök, där det kan behövas ventiler med mekanisk frånluft för att sänka luftfuktigheten. Imma mellan fönsterrutorna beror oftast på för dålig ventilation mellan bågarna. Det kan behövas hjälp av en fackman för att rätta till, men ett av författaren Nina Yunkers tips är att klippa till en bit vitt tyg och lägga mellan fönstren. Lägg sedan rått ris på tyget och så en bit vitt tyg över. Riskornen har samma effekt som i ett saltkar: de suger åt sig fukten.

Gnisslande gångjärn – vad tystar dem?

Har man dörrar som går att lyfta av så är låsfett att rekommendera. Vagnfett, kullagerfett eller vaselin fungerar också. På nyare dörrar, där man lyfter av dörren genom att lossa en spärr i infästningen, är det svårare att komma åt. Då är låsolja bättre. Tänk då på att bara ta några droppar, så att inte oljan rinner ned och bildar fula fläckar på golvet.

Hur lagar jag ett hål i heltäckningsmattan?

Har det blivit ett brännmärke eller ett litet hål i en heltäckningsmatta behöver du inte lägga om en stor bit.
1. Stansa ut det skadade området med en hålpipa och stansa ur en likadan cirkel ur en reservbit. Normalt lämnar mattläggaren kvar lite extra som du kan använda.
2. Stryk på lim och tryck fast lagningsbiten. Rugga upp ytan så att skarven inte syns


Laga hål i heltäckningsmattan. Bilderna tagna från: Handbok för hemmafixaren av Leif Qvist, Norstedts


Åtgärda smällande dörrar.
 

Hur dämpar jag en smällande dörr?

Om en dörr smäller när man stänger den behövs en dämpning mellan karmfalsen och dörrbladet. En självhäftande list löser problemet.

Sot på väggen – går det bort?

Har sotet bildats på en tapet som inte tål vatten så kan det vara svårt, men annars så brukar flytande, koncentrerad Galltvål (finns att köpa i färghandel och på en del stormarknader) direkt på tapeten/väggen göra susen. Låt verka i ungefär tio minuter innan du försiktigt gnider med fuktad trasa eller svamp

Golvknarret – kan jag göra något åt det?

Inga enkla lösningar, tyvärr. Orsaken till att golvet knarrar är ofta att en eller flera golvreglar har sjunkit eller spruckit. Ska man vara helt säker på att få bort knarret så måste man bryta upp golvet och lägga om det från början. Författaren Nina Yunkers husmorstips är att strö talk, Maizena eller potatismjöl i springorna.

Kranarna droppar – hur fixar jag det?

foto; istockphoto

Det finns många olika sorters blandare, så det är svårt att ge några generella råd. Har du kvar produktbladen så brukar det vara förhållandevis enkelt att byta packningar eller komplett insats eller patron, som det ofta handlar om på nyare kranar.

Om du inte vet vilken modell du har på blandaren kan du ta en bild med din digitalkamera/mobiltelefon och åka till närmaste VVS-firma. Då får du säkert hjälp att hitta rätt reservdelar.
Gå gärna in på krantillverkaren FM Mattssons sajt www.kranskolan.se för att lära dig mer.

Blomflugor – hur blir jag av med dem?

Strö sand överst i blomkrukan och ställ ett litet fat med en blandning av äppelcidervinäger och några droppar diskmedel en bit från blommorna. Flugorna lockas dit och drunknar.

Det stinker från vasken – vad ska jag göra?

Häll i bikarbonat eller koka upp två deciliter vinäger och häll ner i vasken. Låt stå i en kvart innan du spolar vatten.

Hur luftas ett kallt element?

Ur Handbok för hemmafixaren av Leif Qvist, Norstedts

Den här typen av värmeelement har varmvatten som värmekälla. Ibland kommer det in luft i systemet och detta lägger sig i överdelen av elementet och hindrar varmvattnet från att komma in.

Det ska finnas en luftningsventil upptill i elementets ena ände och det finns en luftningsnyckel som passar in. Håll ett kärl intill och vrid om nyckeln tills det pyser av luft och vattenbubblor. När det kommer ut vatten är elementet fyllt. Vrid om nyckeln och stäng ventilen. På modernare element finns termostatventil så att man kan ställa in värmen i olika rum via vattenflödet på varje element.

Träbordet – hur fixar jag reporna i det?

Om repan inte är alltför stor kan man fylla igen den med plastiskt trä i en nyans som passar med träslaget. När massan har torkat slipar man ned den med ett fint sandpapper i träets längdriktning. Därefter målar eller betsar man ytan i samma nyans som resten av bordet. Stryk tunt och flera gånger.

Träbänkskivan i köket är full av fläckar?

Bänkskivor i kök utsätts för mycket slitage. Ofta är vi för dåliga på att underhålla dem. En bänkskiva i trä bör behandlas med olja tre-fem gånger per år. Om bänkskivan är full av fläckar och har förlorat sin gamla lyster kan man slipa ner den med en mjuk slipkloss (extra fin) och därefter behandla den med olja igen. Upp till sex gånger kan behövas för att få en bra, skyddande yta. Vilken olja man ska använda beror på träslag, tycke och smak: Kinesisk träolja, vax, kallpressad linolja och matolja är några av alternativen.

Hur lagar jag hål i gipsvägg?

För att slippa byta ut hela gipsskivan så är det bästa att skära ett triangelformat hål i gipsskivan med basen nedåt och spetsen uppåt. Skär sedan till en lika stor passbit i gips. Fasa sedan med en rasp kanterna på både hålet i väggen och trekanten som du ska fästa. Då blir det lätt att sedan fästa den nya gipsbiten med lim. Eftersom det är svårt att få millimeterpassning får du räkna med att spackla och slipa efter att limmet har torkat. När du har fått en jämn yta så kan du passa in en tapetbit eller bättringsmåla med samma färg som resten av väggen.

Har du andra byggfrågor? Fråga vår snickare Anders!
viivilla.se/experter/Bygg–Renovera

Dra ny el – är det dyrt?

En ”elsanering” för en normalstor villa kostar uppskattningsvis mellan 50 000 och 100 000 kronor. När man byter ut gammal el så brukar de flesta vilja passa på att skaffa fler vägguttag och kanske ska utanpåliggande ledningar fräsas in i väggen. Ta in minst tre offerter och fatta därefter beslut. Det kan vara värt pengarna med tanke att det också handlar om att minska risken för brand och andra olyckor.

Många passar i samma veva på att installera jordfelsbrytare och petsäkra uttag. Det är definitivt inget du ska göra själv, såvida du inte är utbildad elektriker. En annan fråga är när det är dags att byta ut elen. Gamla elledningar är sällan något problem så länge man inte rör dem. Men om man vill byta en strömbrytare eller komplettera med ytterligare vägguttag brukar det ofta vara lika bra att byta ut ledningarna hela vägen till el-centralen.

Sotfläckar på glasluckorna i öppna spisen?

Att gnida in flytande, koncentrerad Galltvål med en svamp kan hjälpa. Tvätta sedan av med vatten och sist med ättika för att få det blankt.

Köksfläkten suger dåligt – varför?

Börja med att ta loss filtret och rengör det från fett, smuts och damm. Antingen genom att köra filtret i diskmaskinen eller lägga det i blöt med koncentrerad Galltvål i en halvtimme och därefter skölja det. Att inte göra rent filtret regelbundet (en gång i månaden är ett bra riktmärke) kan innebära brandfara.

Om det fortfarande är dåligt drag i fläkten kan det bero på att tilluften är för dålig. Att öppna ett fönster i ett intilliggande rum kan hjälpa. Om inte heller detta ger något resultat kan det vara läge att kontakta en sotare innan du ger upp och köper en ny fläkt. En sotare kan göra rent imkanalen, alltså utsugskanalen till köksfläkten. Imkanalen bör rengöras var tredje år.

Fettfläckar på tapeten – går de att få bort?

Ett husmorstips är att blanda potatismjöl och lite vatten till en gröt. Denna ska sedan baddas försiktigt på tapeten med en liten trasa av linne. Vänta en stund innan du försiktigt borstar bort den torkade gröten. Att lägga ett rent läskpapper mot fläcken och sedan stryka med ett varmt strykjärn tills fläcken är borta är ett annat tips.

Uppdaterad oktober 2013.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar