Foto: Lina Eidenberg Adamo

Pynta riset med pompoms och ägg

Steg för steg

Gör egna pompoms och färga ägg med rödbetor. Så här fixar du finaste påskpyntet

Av: Lina Eidenberg Adamo, 16 april 2014
 • Fluffiga pompoms av silkespapper

  Du behöver:

  Rosa och gult silkespapper i storleken 10 x 15 cm
Sax

  Ståltråd, 4 cm tunn
  Sytråd

  Gör så här:

  1. Lägg sju silkespapper ovanpå varandra. Vik dem sedan från kortsida till kortsida (som när du gör en smällkaramell), låt varje vik vara cirka två centimeter brett. Fäst en 4 cm lång ståltråd i mitten och vik in ståltråden så att den inte river upp silkespappret.

  2. Klipp till ändarna på silkespappret beroende på vilken form du vill att pompomen ska få. Börja med ena sidan av pom-pomen och veckla ut varje lager silkespapper.

  3. Fäst en bit sytråd i ståltråden så att du kan hänga upp din pompom. Veckla sedan ut varje lager på den andra sidan. Klipp till och frisera pompomen så den ser snygg ut.

   

 • Färga ägg med rödbetor

  Du behöver:


  Valfritt antal ägg
  Nål
  Kastrull
  Vatten
  Två färska rödbetor
  Fem matskedar gurkmeja
  Tändsticka
  Sytråd

  Gör så här:

  1. Börja med att blåsa ur äggen. Låt äggen vila i rumstempe-ratur en halvtimme innan du börjar. Skaka ägget lite, picka hål
  i botten på ägget med en knappnål. Gör ett aningen större hål
  i den andra änden också.

  2. Ta ett djupt andetag och blås i det lilla hålet så att äggets innehåll kommer ut på andra sidan. Blås ut så många ägg som du vill färga. Fyll två kastruller med 0,5–1 liter vatten vardera.

  3. Skala två färska rödbetor, lägg ner betorna i en kastrull och koka i tio minuter. Tillsätt fem matskedar gurkmeja i den andra kastrullen och koka upp vattnet. Lägg i äggen i det färgade vattnet i cirka tre timmar. Vänd på äggen då och då. När äggen fått en fin gul och rosa färg är de klara. Dela på en tändsticka. Knyt fast en sytråd i tändstickan och stick in i ägget så att tändstickan krokas fast. Klar att hänga upp i riset!

Visa allt innehåll
16 april 2014 Lina Eidenberg Adamo
Annons
Annons
Mer om Steg för steg

Sätt smågatsten själv

Steg för steg Att sätta smågatsten är både lätt, snyggt – och roligt! Men var noga med underarbetet.

Fixa finaste paketen

Steg för steg Hur paketet ser ut har blivit minst lika viktigt som vad som är i. Vi har samlat fyra härliga pysselrecept för dig som vill göra paket med det lilla...

Duka fint med konstnärligt vikta servetter

Steg för steg Till jul och nyår vill man duka lite festligare. Fina servetter ger alltid guldkant och lär du dig dessutom att vika dem effektfullt är succén ett...

Så dränerar du trädgården

Steg för steg Vatten på fel ställen i trädgården eller på tomten är ganska enkelt att komma tillrätta med genom att lägga ner dräneringsrör. Vi visar hur.

Bygg ditt eget fågelbord!

Steg för steg Finns det något härligare än att se vinterns småfåglar picka i sig små frön och glatt flyga vidare till sina familjer i skogen?

Marschallykta med spegeleffekt

Steg för steg I vintermörkret vill man gärna tända ljus, både ute och inne. Marschaller är pålitliga ljusspridare utomhus som ofta tål både blåst och lite nederbörd...

Bygg en utedusch

Steg för steg När det blir riktigt varmt i sommarsolen är det skönt att kunna ta en svalkande dusch. Vi visar hur du bygger en enkel utedusch som du kan njuta av i din egen trädgård!

Gjut ett nytt trappsteg på en helg

Steg för steg Lättare än du tror! Här har du ett enkelt och snyggt trappsteg som är billigt och framför allt kul att göra.

Glad påsk!

Steg för steg Vi på Vi i Villa önskar dig en riktigt glad påsk. Ta tillfället i akt och umgås med familjen. Får vi fresta med lite påskpyssel?