Gjut egna markstensplattor

Pigga upp standardbetongen med några egenhändigt tillverkade konstverk!


Plattor gjutna i fyrkantiga plastformar från godisaffären. Formatet är nästan exakt det samma som på originalplattan Siena 175 från Starka (till vänster längst ned) 175 mm x 175 mm. De olika plattorna har fått infälld kristallglasmosaik från CC Höganäs (frosttålig), fejkad ”fossil” av tryckschablon i skumgummi från Alcro som pressats ned i något stelnad betong och lyfts bort när betongen stelnat samt ett hjärtformat litet fågelbad skapat med hjälp av en presentask i plast från Ikea som tryckts ned i betongen på samma sätt som schablonen.

Att anlägga trädgårdsgångar eller uteplatser av betongsten blir mer och mer populärt. Det är inte så konstigt, betong är betydligt billigare än sten, lättskött och relativt tåligt.

Idag finns det en hel del olika typer av betongsten att välja bland när det gäller storlek och färg, men vill du ha något riktigt annorlunda är du ofta hänvisad till konstnärsgjutningar för tusentals kronor. Men – du kan bli din egen betongkonstnär!

Ett fågelbad, en vas för näckrosor eller en liten kryddkruka? Den nedsänkta hjärtformen skapades med hjälp av en presentask i plast från Ikea som pressades ned i betongen när den stelnat något. En tyngd lades i plastformen så att den inte skulle flyta upp. När betongen stelnat efter cirka ett dygn togs plastformen bort.

Smidigt gjuta i plastformar

Att gjuta betong är dammigt, kladdigt och tungt – men absolut inte svårt. Dessutom är det billigt, en säck med 25 kilo finbetong, som räcker till cirka åtta plattor i storleksordningen 20×15 centimeter, kostar ungefär 50 kronor. Sedan behöver du bara vatten, något att röra med samt en form att gjuta i. Plast är ett utmärkt formmaterial, betongen släpper lätt och har du tur kan formen vara gratis. Till exempel är de helt kvadratiska stenarna gjutna i plastlådor för smågodis som man brukar kunna få gratis i butiken. Du kan även gjuta i träformar som du tillverkar själv, en bra lösning om du inte hittar en plastform i rätt storlek.

Det är viktigt att du väljer betong som är frosttålig, annars kan plattorna spricka i vinter. Tala med byggbutiken där du köper betongen. Likaså bör du bara lägga dina hemgjutna plattor på en plats där de inte utsätts för alltför mycket slitage. Hemgjutna betongplattor är inte lika starka och tåliga som fabrikstillverkade. Att lägga dessa på garageuppfarten är att utmana ödet, liksom att lägga dem där det är risk för att man snubblar på dekorationer som sticker upp.

Så här gjuter du egna betongplattor:

1. Blanda betongen enligt anvisningarna på förpackningen. Arbeta utomhus och använd gärna munskydd, det dammar ganska mycket. När massan känns som en tjock gröt är den perfekt.


2. Häll betongen i formen.
Slå formen mot underlaget några gånger så att alla luftbubblor flyter upp till ytan. När betongen stelnat något, efter några timmar ungefär, trycker du försiktigt ned mosaikbitar, snäckor eller det som ska ge avtryck betongen. Var noggrann så att höjden/tjockleken blir den samma som på originalplattorna.

3. Låt betongen härda 1-2 dygn under plastpåse, helst på skuggig plats, står den direkt i solen härdar den för snabbt. Små gjutningar härdar snabbare än stora. Spraya gärna med vattenflaska någon gång för att sakta ned processen, då blir betongen hållbarare.


4. Knacka försiktigt ut betongen ur formen.
Lägg gärna en handduk under så att den inte faller mot ett hårt underlag och spricker. Tag bort avtrycksmaterialet och rengör och polera iläggningarna. Slipa till ojämnheter med sandpapper om det behövs. Håll betongen fuktig med exempelvis blomspruta ytterligare några dagar. Måla eventuellt med betongfärg.

Du behöver:

Finbetong, vatten, hink, gjutform, slev/pinne att röra med, alternativ omrörare som monteras på borrmaskin, plastpåse. Eventuellt handskar och munskydd.

Tips

Blanda inte så mycket betong åt gången. Betongmassa till två, max tre plattor är lagom, annars blir det för tungt att röra i blandningen.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar