Snygga snören, papper och olika rosetter gör underverk med dina paket. Foto Ikea.
Snygga snören, papper och olika rosetter gör underverk med dina paket. Foto Ikea.

Fixa finaste paketen

Steg för steg

Hur paketet ser ut har blivit minst lika viktigt som vad som är i. Vi har samlat fyra härliga pysselrecept för dig som vill göra paket med det lilla extra och så en mängd härliga nyheter för årets paketinslagning.

Av: Charlotte Frey Svidén, Skisser ur boken Gör snygga paket av Annica Thorberg, illustrationer Lena Forsman, viivilla.se december 2010, 07 december 2010

Proffspysslare har ofta ett helt skåp fyllt med fina papper, snören, tejp och etiketter men även om du bara har några trötta papper i en låda i garderoben kan du göra underverk med Annica Thorbergs tips. Hon jobbar som wrap-artist och är expert på att skapa vackra paket och presentförpackningar. Längre ner hittar du två pysseltips från hennes bok Gör snygga paket.


Annica Thorberg

Vill du bli en riktigt seriös paketinslagare kan det dock vara bra att bygga upp ett litet förråd. Några av de saker som Annica tycker det kan vara bra att investera i är en papperssax, en mönstersax, en papperskniv, en håltång, en bandsplittare samt dubbelhäftande tejp och en riktigt bra tejphållare. Du hittar fler skojiga köptips längre ner på sidan.

Annons

Vill du bli en riktigt seriös paketinslagare kan det dock vara bra att bygga upp ett litet förråd. Några av de saker som Annica tycker det kan vara bra att investera i är en papperssax, en mönstersax, en papperskniv, en håltång, en bandsplittare samt dubbelhäftande tejp och en riktigt bra tejphållare. Du hittar fler skojiga köptips längre ner på sidan.


Presentband och rosetter med texten "Caution! Panic purchase", Bluebox.se, 39 kr.


Band- och rosettkit med fyra presentband och åtta rosetter, Panduro hobby, 29 kr.

Dekorationsbast i olika färger från Surprisehouse. e-butik.se, 10 kr/3 meter.

 

Istället för omslagspapper:

 

Telefonkatalogsidor

Tyg och tapet

Tidningspapper

Gamla sjökort och kartor

Färgade pappersark

Folie eller bubbelplast

Runt paket

Pysselreceptet kommer ur boken Gör snygga paket av Annica Thorberg, Berghs Förlag.

Du behöver:

Längden på papperet ska räcka runt hela asken + 2 cm. 1 cm om det är en liten burk. Papperets bredd = askens höjd + diameter + 0,5 cm. Se skiss A.

Gör så här:

1. Börja med att rulla in presenten i papperet. Se skiss B.

2. Vik in 2 cm av papperets råa kant och fäst med dubbelhäftande tejp längs helakortsidan. Se skiss B.

3. Klä in botten. Det är viktigt att du markerar mitten med en penna så att du har något att måtta mot. Vik sedan papperet (börja med det inre papperet först) i en rad veck in mot mitten så att hela botten blir täckt. Se skiss C.

4. Vik in den råa kanten på den sista fliken för att få ett snyggt avslut. Fäst flikarna med tejp i mitten.

5. Gör därefter samma vikning på askens eller burkens ovansida

Dekorativ flaska

Pysselreceptet kommer ur boken Gör snygga paket av Annica Thorberg, Berghs Förlag.

Du behöver:

Till en större flaska klipper du ut ett pappersark som mäter minst 70 x 70 cm. Det blir extra dekorativt om papperet är tvåfärgat.

Gör så här:

1. Vik papperet till en triangel. Tänk på att inte lägga flikarna kant i kant. Lämna cirka 3 cm marginal. Se skiss A.

2. Lägg papperet på bordet med basen på triangeln mot dig.

3. Mät ut mitten på triangeln. Se skiss B.

4. Vik in spetsen till höger. Se till att det bildas en rät vinkel. Se skiss B.

5. Vik därefter ”smällkaramellvikning” in till mittenmarkeringen. Låt varje veck vara cirka 1 cm. Följ basen på triangeln när du viker.

6. Lägg papperet på bordet och placera flaskan i den ovikta änden. Fäst papperet på flaskan med en bit dubbelhäftande tejp längst ner innan du rullar in den. Se skiss C.

7. Rulla in flaskan mot mitten där ”dragspelet” börjar och ställ flaskan upprätt. Fäst med en bit dubbelhäftande tejp.

8. Dekorera med ett sidenband eller en krullad spillbit.

Bärdekorationen

 

Pysselreceptet är hämtat ur boken Julpyssel de luxe av Josefin Ekman, Parasoll förlag.

Du behöver:

Aluminiumtråd, 1,5 mm tjock

Blomstertejp

Grön hobbyfilt

Röd hobbyfilt

Limstift

Grön sytråd

Randigt tygband

Verktyg

Avbitartång

Läs även:

Spindlarna som bor i ditt hus

Många spindlar inomhus? Då är det förmodligen någon av de här spindlarna. Spindelforskaren Kajsa Mellbrand listar de vanligaste spindlarna som bor...

Tygsax

Gör så här:

1. Börja med stjälken: Knipsa av fyra bitar av aluminiumtråden om vardera 6, 7, 8 och 10 cm. Vira blomstertejpen runt trådarna – om tejpen inte fäster av sig själv kan du ta hjälp av ett limstift i ändarna.

2. Rita av mönstret av ett järneksblad på ett papper. Klipp ut bladet, lägg det på dubbelvikt grön filt och klipp ut. Stryk lim på ett av filtbladen, lägg den 10 cm långa stjälken ovanpå och avsluta med att lägga det andra bladet ovanpå. Tryck till och kontrollera att bitarna har fäst i varandra.

3. Klipp ut en rektangel ur den röda filten som är 2 cm bred och 30 cm lång. Märk ut mitten på ena kortsidan och dra streck härifrån till vardera hörn på motsvarande kortsida. Klipp ut efter markeringarna. Du har nu fått en lång, smal triangel.

4. Stryk lim på ena sidan av den röda kilen. Lägg den bredaste delen mot någon av de resterande stjälkarna och rulla sedan filten tills den tar slut. Du ska nu ha fått ett runt, rött bär. Upprepa på de två återstående stjälkarna.

5. Bind samman de fyra stjälkarna till en bukett med sytråden. Knyt en rosett över tråden med tygbandet. Fäst dekorationen på ett paket med hjälp av lack eller en klick lim.

Hallontryfffel

Extra fina godsaker är perfekta julklappar. Receptet är hämtat ur boken Ebbas julstök av Åsa och Ebba Swanberg, Ordalaget.

Du behöver:

125 g hallon (cirka 2 dl)

0,5 dl vispgrädde

1 msk smör

200 g vit choklad

Garnering:

100 g vit choklad

Strössel

Gör så här:

1. Lägg hallonen i en sil som du ställer över en skål. Pressa sedan på hallonen med baksidan av en sked så att hallonpuré silas ner i skålen och kärnorna blir kvar i silen. Mängden hallonpuré ska bli 0,5 dl.

2. Lägg hallonpurén i en kastrull och koka försiktigt utan lock tills mängden har reducerats (minskat)till halva mängden och fått en gelékonsistens. Det tar ett par minuter.

3. Tillsätt vispgrädde och smör och koka upp. Ta blandningen från plattan.

4. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i hallongrädden. Rör om tills chokladen har smält. Skeda upp tryffelsmeten i aluminiumformar, men fyll inte ända upp. Ställ att kallna någon timme.

5. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i mikron. Fyll upp aluminiumformarna med den vita chokladen, dekorera med strössel och ställ sedan in tryffeln i kylen igen.


Röd- och vitprickig strut, 10 x 17 cm, Frokenfraken.se, 25 kr.


Färdig present! Limecurd efter gammalt engelskt recept i burk som känns hemmagjord, Frokenfraken.se, 59 kr.


Plåtburkar att ge bort exempelvis hemmagjort godis i, Clas Ohlson, 99 kr/3-pack.


Pappret Blue Fantasy, Houseofhedda.com, 59 kr/rulle.


Pappersarket Röd elefant, 50 x 69 cm, Inreda.com, 35 kr.


Pappersark med mönster av Hanna Werning, 50 x 70 cm, Inreda.com, 25 kr.


Roliga paketsnören, Lagerhaus, 15 kr/st.


Kit med tre rullar dubbelsidiga presentpapper, Ikea, 25 kr.


Julstickers som passar perfekt på paket, Rusta, 19,90 kr.

Pysseltips från boken Gör snygga paket av Annica Thorberg, Berghs.

07 december 2010 Charlotte Frey Svidén, Skisser ur boken Gör snygga paket av Annica Thorberg, illustrationer Lena Forsman, viivilla.se december 2010
Annons
Annons
Mer om Steg för steg

Sätt smågatsten själv

Steg för steg Att sätta smågatsten är både lätt, snyggt – och roligt! Men var noga med underarbetet.

Duka fint med konstnärligt vikta servetter

Steg för steg Till jul och nyår vill man duka lite festligare. Fina servetter ger alltid guldkant och lär du dig dessutom att vika dem effektfullt är succén ett...

Så dränerar du trädgården

Steg för steg Vatten på fel ställen i trädgården eller på tomten är ganska enkelt att komma tillrätta med genom att lägga ner dräneringsrör. Vi visar hur.

Bygg ditt eget fågelbord!

Steg för steg Finns det något härligare än att se vinterns småfåglar picka i sig små frön och glatt flyga vidare till sina familjer i skogen?

Marschallykta med spegeleffekt

Steg för steg I vintermörkret vill man gärna tända ljus, både ute och inne. Marschaller är pålitliga ljusspridare utomhus som ofta tål både blåst och lite nederbörd...

Gjut ett fint fågelbad

Steg för steg Det är roligt och inte alls svårt att gjuta i betong. Ett fågelbad kan bli ett fint blickfång i trädgården och det är varken särskilt arbetsamt eller...

Bygg en utedusch

Steg för steg När det blir riktigt varmt i sommarsolen är det skönt att kunna ta en svalkande dusch. Vi visar hur du bygger en enkel utedusch som du kan njuta av i din egen trädgård!

Gjut ett nytt trappsteg på en helg

Steg för steg Lättare än du tror! Här har du ett enkelt och snyggt trappsteg som är billigt och framför allt kul att göra.

Glad påsk!

Steg för steg Vi på Vi i Villa önskar dig en riktigt glad påsk. Ta tillfället i akt och umgås med familjen. Får vi fresta med lite påskpyssel?